Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zajímavé - jak se odesílatel spamu dozví o tom, co mě zajímá
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
pocitujlasku

PříspěvekZaslal: so květen 16 2026, 20:57    Předmět: Citovat

misocko napsal(a):
Skôr ma desí to keď idem niečo napísať do vyhľadávača, a on predikuje čo idem písať!

to riesi len podla pravdepodobnosti a podla toho ake dalsie slovo je najcastejsie za tym. U mna mi to aj tak v 90% dava totalne nezmysly, a musim pisat rucne cely dotaz.

ferdislav napsal(a):
Jednou koupíš manželce ponožky a půl roku ti chodí reklamy na šaty : )

To je lepsi pripad. Mne chodi potom reklama na ponozky. A nikdy som nechapal tu logiku, ze mam reklamy na nieco, co uz som pravdepodobne kupil a nedava mi to reklamy na nejake prislusenstvo, alebo podobny tovar.

A uplne ma vytacaju yt reklamy. V dobe ai a povolenych cookies a smirovania mi furt ukazuje tie iste reklamy dookola.

yakl napsal(a):
Spúšťanie nelegálnej kópie widlí pri použití aktualizátora z warezu

To sa aj v dnesnej dobe riesi nelegalny windows? Ved ja mam pocit, ze ho davaju aj v obchode pri nakupe ako darcek. Kupim novy pc/notas - automaticky je tam windows, kupim repas - je tam tiez. aktivator som naposledy riesil na win7 aj to preto, lebo som ho potreboval na jedno specificke vyuzitie a oficialne uz nebol v predaji.

Hubert_79

PříspěvekZaslal: so květen 16 2026, 21:27    Předmět: Citovat

pocitujlasku napsal(a):

To sa aj v dnesnej dobe riesi nelegalny windows?

Taky se mi to nezdá... Nevím, jak sedmičky, ale neaktivované jedenáctky mám na notesu z elektroodpadu a normálně běží, a kupodivu ani neotravují. Akorát nejde přizpůsobit vzhled, motivy apod. I se to normálně aktualizuje.

rnbw

PříspěvekZaslal: so květen 16 2026, 21:42    Předmět: Citovat

Na aktivaciu Windows 10/11 je open-source aktivacny skript, ktory v OS nic nezanecha. Kto sa boji, moze si potom Windows preinstalovat, aktivuje sa uz automaticky po pripojeni na servery M$.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
rudolf02

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 7:17    Předmět: Citovat

No, já nevím, ale v devadesátkách dle BS7799 či jak se jmenoval slabikář pro hodnocení bezpečnosti informačních systémů byla technologie koláčků a podobně aktiv x brána jako nevhodná aplikace. Leč tato norma byla nahrazena tou správnou a vše je bezpečné. Nebudeme přece paranoici či nedej bože unixáci.
PS: taky si apky stahujete do telefounu, kde máte banku či ovčanku?
PS: taky používáte obláčky pro uložení dat, které byste sousedovi nesvěřili?
hafca

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 7:18    Předmět: Citovat

Ráno mi došel stejný e-mail od "O2" o rezervaci. Nikde jsem v poslední ani předposlední době nic takového nehledal.
mi-ro

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 7:50    Předmět: Citovat

Vědí o nás všechno!!

701842753_3781031912037304_1952752429122003709_n.jpg
 Komentář:
 Velikost:  149.55 kB
 Zobrazeno:  4 krát

701842753_3781031912037304_1952752429122003709_n.jpg

pocitujlasku

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 8:06    Předmět: Citovat

rudolf02: cookies boli dlho len obycajny text, kde si stranka ukladala uzivatelske preferencie.
activeX je nieco ine, to umoznovalo spustat rozne aplikacie a tam uz to riziko bolo o dost vacsie.

Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 8:11    Předmět: Citovat

Milan_F napsal(a):
Náhoda. Tenhle spam mi přišel dnes také na email, kterej nikde neuvádim.

Tam tě může varovat už v náhledu jen ten řetězec za předmětem (to HzKIOTaKB14...)

Ale nedělej si starosti, že ti něco přišlo na mail, ze kterého jsi ještě nikam nepsal, ba dokonce, že tam místo adresáta není nic, či dokonce je tam jakási podivná doručovací adresa, která s tvou nemá nic společného: i server zprávu vyhodnotil, jako spam, přesto ji doručil (i když rovnou do spam-koše, ačkoli ji ve filtrech jesště nemáš).
Na to stačí rozkliknout "Další" a "Zobrazit zdrojový kód", kde uvidíš mimo jiné, že to bylo doručeno na tvoji adresu, ale dále se už zvoje adresa nikde tam, kde by měla ještě být, neopakuje. Dokonce ani svoji IP tam nenajdeš. Prostě to rozeslali jako oběžník, hromadnou zprávu všem, kdo mají na stejné doméně mail.
Například tohle se mi objevilo ve spam-koši dnes v noci, žádná moje adresa se nezobrazuje:
citace:
...
Received: from erebor.baranya.local ([fe80::ce6e:1788:4765:13f4]) by erebor.baranya.local ([fe80::ce6e:1788:4765:13f4%8]) with mapi id 15.02.1118.040;
Sun, 17 May 2026 02:38:06 +0200
From: =?iso-8859-2?Q?K=F6vesi_M=E1ria?= <Kövesi.Mária@baranya.hu>
Subject: Re: gratulujem
Thread-Topic: Re: gratulujem
...
Reply-To: "pfc@bahnhof.se" <pfc@bahnhof.se>
Accept-Language: en-GB, hu-HU, en-US
Content-Language: en-US...

Ty tečky znamenají, že tam je ještě hromada jiných řádků, konec obsahuje adresu, kam by šla tvoje odpověď, kdybys nějakou odeslal. Už jen to, že nesouhlasí s adresou odesílatele, může znamenat lumpárnu.
Hlavička začíná tvojí adresou, protože na tu ti zprávu server poslal, ale i to jde zařídit tak, že to vypadá, jako bys si tu zprávu poslal sám.
I kdyby šlo jen o rozesílání reklamy, aniž by se ti někdo snažil dostat do počítače, či jinak uškodit, je to otravné. A všichni hledají metody, jak obejít všechny filtry, blacklisty i heuristiku, aby to dostali k co nejvíce příjemcům. Nějaké zákony v příslušné zemi? Nezájem. Dokud jim neskočíš na špek, nikdo původce hledat nebude. A často se ho nepodaří najít, ani když ti vybílí účet. Dokud to rozesílali poštou na papíře, dali se podvodníci dohledat snadněji, přesto ne všichni.

rudolf02 napsal(a):
...
PS: taky si apky stahujete do telefounu, kde máte banku či ovčanku?
PS: taky používáte obláčky pro uložení dat, které byste sousedovi nesvěřili?

Jednak jsem ještě neměl potřebu kdovíco stahovat, jednak v telefonu nemám ani banku, ani ovčanku. A na obláčky se mě denně ptá Avast, jestli k nim konečně povolím přístup, i přesto, že pravidelně kliknu na Trvale blokovat.
Ale začínají s tím potíže: bez identity v mobilu se už přes rok nepodívám ani na svůj očkovací průkaz, katastr mě už druhý měsíc nepustí ani k těm puzzlím, jestli to takhle půjde dál, vynutí si státní úředník povinnou identitu v mobilu snad i na to, abych mohl vyťukat telefonní číslo.

Jestli ale po někom chci, aby byl lepší, musím sám být bez chyby - tento vztah státu k ovčanům tu prostě nefunguje, přinejmenším v digitalizaci a digitální bezpečnosti to tak není. Přesto instituce vyžadují mít identitu v mobilu pro stále více aplikací. Zatím je víceméně úspěšně posílám s aplikacemi k Neumětelům, ale řeší to jednoduše - bez identity to přestane fungovat. Tak, dokud to není nutné, aplikaci oželím a, až to bude potřeba, stavím se osobně.
I do banky chodím z počítače, přístupy píšu zpaměti, nemám je uložené. Na mobil mi chodí jen potvrzovací SMS. Jistě, je to pomalejší, než z aplikace v mobilu, ale pořád se mi to jeví, jako bezpečnější. Platím kreditkou s poměrně nízkým limitem, do zahraničí, třeba na koupi dálniční známky, si otevřu jednorázovou kartu, kterou následně zruším.
Na jednu stranu je tu ten GPRD, na druhou stranu na sebe musíme opakovaně vykecat totéž dokola několika státním institucím, které už dávno měly mít tato data nasdílená z centrální databáze. Ovšem tu je nutné zálohovat, čímž roste riziko úniku a zneužtí dat, protože není bezpečné zálohovat ve stejném požárním úseku.
p32

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 13:31    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
Tam tě může varovat už v náhledu jen ten řetězec za předmětem (to HzKIOTaKB14...)

A jak to děláte, že vám chodí takové maily (spamy)?
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 14:44    Předmět: Citovat

Protože mi to chodí na adresu, kterou používám pro přeshraniční komunikaci a sloužila mi, jako registrační na ICQ a Skype (předtím i Gadu-Gadu), na dokumentace z ftp.garlic.ch (přístupy už nefungují, získal jsem je kdysi v Belgii), řekl bych, že z kterékoli z těchto služeb (nebo ze všech) si někdo vytěžil funkčních adres, kolik mohl.

Na dvě adresy užívané jen pro komunikaci v tuzemsku, se Slovenskem, Polskem, Chorvatskem a německy hovořícími zeměmi mi nic takového nechodí.
p32

PříspěvekZaslal: ne květen 17 2026, 16:03    Předmět: Citovat

No, u tebe je to jasné, je to už dané historií toho mailu. Ale že i jiní si to tak upravili nebo na to prděli doteď, to nechápu. Kdysi jsem měl taky takové příjemné příchozí nabídky, ale stačilo nastavit spamová pravidla a už to neleze ani do té přihrádky se spamem. Wink
Ale to je vlastně to samé, co naznačil mi-ro.
ransom

PříspěvekZaslal: po květen 18 2026, 15:26    Předmět: Citovat

Mně žádný spamy nechodí. Myslím, že na mě nikomu nezáleží.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po květen 18 2026, 17:00    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
...stačilo nastavit spamová pravidla a už to neleze ani do té přihrádky se spamem. Wink...

V tom nemáš tak úplně pravdu: když do filtru dopíšeš některé slovo, které se v těch mailech opakuje, velmi často se divíš, že nefunguje. Ti hajzlíci obcházejí filtry tím, že si občas sáhnou do jiné sady znaků (všimni si třeba písmena "a", které je někde nahrazené znakem "α", například "Sρᥲᥣᥙjtᥱ tᥙkყ", ale to je aspoň hned vidět). Takže musíš mít do filtrů buď uložený řetězec, který se mail od mailu nemění, nebo každou jeho variantu. A seznam roste, ty stovky zakázaných řetězců a doménových jmen se mi ani počítat nechce. Ale pořád vznikají nové, které tam ještě nemám.
To vše se ukládá u postmastera, kde by to měli vyfiltrovat už předem, ale asi se na Centru něco děje - kolik spamů mi přicházelo za měsíc, dnes chodí každou noc. Myslím, že tam údržbu filtrů zase zanedbali.
Jestli je mezi nimi i phishing, netuším, obrázky mám zakázané a neotevírám nevyžádanou poštu.
Takže je o jen otravné, ale asi tak stejně, jako věčné pokusy o registraci uživatele, který se sem snaží dostat spam na herní server. Taky mění jméno, mail i s doménou, tedy i IP, ale většinou ho stíhám do pár hodin zpacifikovat.
p32

PříspěvekZaslal: po květen 18 2026, 18:44    Předmět: Citovat

Hill napsal(a):
To vše se ukládá u postmastera, kde by to měli vyfiltrovat už předem, ale asi se na Centru něco děje
No a o tom to asi je, že?
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: