Ahojte,
převzal jsme od rodičů sekačku s tím, že má nějaký divný běh motoru. Jim, fungovala 5 let a i letos s ní ještě sekli.
Jedná se o Fieldmann FZR 4210-B.
Když jí ale nastartuji, tak po spálení napumpovaného benzínu zdechne a má strašně kolísavý průběh, přikládám video.
1 - Prvně jsem zkoušel odmontovat víčko nádrže od benzínu a sekačka jela, ale otáčky jely úplně nahoru a dolů. Jakmile jsem zavřel víčko, tak to zdechlo. To víčku jsem pročistil, jak se dalo, tak nvm, zda může být problém v něm.
2 - Poté jsem na doporučení vyčistil karburátor a vše co se tam dalo, viz foto. Prý ty sekačky trpí na znečištění a ucpání trysek ale z fotek je vidno, že jsou vyčištěné.
3 - Po vyčištění toho karbce už ale nejede ani bez víčka na nádrži --> VIDEO
4 - Oleje je dost, už trošku jetý ale.
5 - Vzduchový filtr jsem taky zkoušel dávat pryč, jak se to bude chovat, ale ať s nebo bez něho, tak je výsledek stejný.
Jinak sekačka startuje krásně na první dobrou vždycky. Ale spálí se napumpovaný benzín a konec.
Posílám i foto svíčky. jak jsem ji očistil a pak foto po asi 5 krátkých startů, než mi to vždy zdechne.
Rád bych si to spravil sám, ale teď už budu potřebovat pomoc. Pokud bude třeba tak rozeberu vyfotím, už to znám navzpaměť, aspoň ten karburátor. Díky všem za rady.
Zaslal: pá květen 15 2026, 18:51 Předmět:
Ano, zkontrolovat membránu.
A měl jsem jednou podobnou závadu, nakonec to bylo nekvalitní hadičkou mezi nádržkou a karbecem, jaksi změkla a dokázala se vevnitř slepit tak, že teklo málo benzínu.
Cepákem se to nějak protlačilo, ale pak už to nejelo. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Neber mě úplně za slovo, ale:
• Tyhle karburátory (aspoň u motorových pil určitě) mají membránu na čerpání paliva, která je poháněná (pod)tlakem z motoru. Vedle místa, kde do motoru vstupuje směs benzínu a vzduchu, je dírka, kterou právě (pod)tlak při běhu motoru pohybuje membránou a čerpá tak palivo do karburátoru. Nemáš třeba těsnění v tomto místě obráceně (že bys tu dírku ucpal)?
• To, že není odvětraná nádrž, je problém - ale určitě ne takový, že by motor okamžitě přestal pracovat.
• Jsou všechny hadičky v pořádku? Není některá prodřená/prasklá?
• Když chceš delší dobu nastartovat a nedaří se to, je po vyšroubování svíčka mokrá?
• "Hází" svíčka jiskru?
• Nějaký výkres karburátoru je zde. Odpovídá to tomu tvému kusu? Máš tam všechny díly?
• Tady je pak video, jak karbec pracuje.
• Vedle plováku je "jehla". Není "přilepená"?
• Když se koukáš zespodu (jak putuje palivo středem plováku), není tam nějaké (ucpané) sítko?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.