Zaslal: pá květen 15 2026, 0:15 Předmět:
Neberte to jako dehonestování, ale námět k zamyšlení a zkušenosti z praxe. Samozřejmě vkus se může u každýho trochu lišit, ale myslím, že v tomhle jsme si dost podobní.
Tento princip barevné hudby, kdy se signál jen "rozfiltruje" a rovnou se tím ovládaj nějaké žárovky moc parády prostě neudělá.
Kdysi jsem si postavil nějakou podobně jednoduchou a byl jsem docela zklamaný. Nejlépe reagovaly basy, středy na tom byly už o dost hůř a výšky vyloženě bída. Ono se to rozsvěcuje vlastně tak nějak skoro všechno najednou, jen s tím, že hloubky svítí nejdýl, středy jen bliknou a výšky se rozsvěcí na tak krátko, že to vypadá, jako by ani nesvítily plným jasem. Myslel jsem si, že je to tím, že je to zapojení jednoduché. Pak se mi dostal do rukou nějaký tovární výrobek z CCCP, pracující na podobném principu a budil tyristory s žárovkami na síťové napětí. Fungovalo to úplně stejně blbě jako to moje zapojení, jen žárovky byly výkonnější. Krom toho při každé písničce je k tomu potřeba běhat a točit s úrovní, protože jednou to svítí skoro všechno furt, pak to zas sotva blikne a s každou písničkou je to jinak.
Tak jsem se pustil do barevky dle svého návrhu. Vpředu jeden nebo dva OZ s regulací zesílení, za tím filtry, za nimi znovu zesilovače a za nimi komparátory. Mělo to končit optočlenama a budit triaky. Na to už ale nedošlo, protože když jsem za komparátory napojil na zkoušku LEDky, blikaly v podstatě zas stejně blbě.
Každý komparátor by musel mít vlastní ALC a nějakou nastavitelnou hysterezi, aby to možná aspoň trošku nějak vypadalo. A ani to by ještě asi nestačilo, protože hudební spektrum je obvykle stejně rozloženo tak, že žárovky budou blikat víceméně pořád spolu. Končí to na tom, že jednoduché filtry zkrátka nestačí. Na barevku se toho dá vymyslet tolik, že nakonec z toho vyjde monstrum a proto už na dokončení té mé konstrukce nedošlo.
Takže před stavbou barevky je nejprve potřeba sednout si před nějaký spektrální rozklad, pár hodin do něj koukat a rozmyslet si, co by ta barevka měla vlastně vůbec dělat.
Zaslal: pá květen 15 2026, 7:48 Předmět:
Také trochu od tématu. Ono asi není tak striktní jak to bliká, ale že to bliká. Viděl jsem udělané blikátko ze startérů zářivek a blikalo to výborně. Také jsem viděl barevnou hudbu postavenou se zářivkami , bylo to podle nějakého ruského časopisu, bylo to zajímavě řešené že zářivky se držely těsně zapálené a s impulzem se rozsvítily naplno. Zásadní problém je , že u některé hudby není dostatek zvukového spektra , aby byl světelný efekt várazný.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.