Hele já nejsem žádnej vysokoškolák ani absolvent elektro, abych tyhle věci věděl. Ale pořád doufám, že se to dá vysvětlit nebo v tomhle případě ukázat názorně ve vší jednoduchosti, takže tyhle otázky jsou podle mě zbytečný
Otázka je pořád, co tou simulací chceš dosáhnout?
Pak se teprve dá pohnout dál. Možná by ti stačila animace. Lidé si to dost často pletou.
Zaslal: st květen 13 2026, 17:40 Předmět:
Tohle v bleděmodrém jsem měl u státnice - přenos dynama. Nepamatoval jsem si to a musel jsem to odvozovat. Jenže je to dávno, tak si možná uříznu kšandu.
Napětí na výstupu má kmitočet úměrný otáčkám a závislý na řídící veličině - magnetickém toku. Ve výstupním obvodu je odpor vinutí a jeho indukčnost. Chceme něco z toho zanedbat? Podobné stroje chceme malé a lehké, takže magnetický obvod bývá přesycený docela dost.
Magnetický tok závisí na budicím proudu. Nelineárně a s hysterezí. Chceme to zanedbat? S tímhle mě naštěstí komis nemordovala. Budicí proud závisí na budicím napětí, opět je tam odpor a indukčnost. Takže celkem dvě časové konstanty, tak mi to tenkrát taky vyšlo.
Asi tam budou další jevy vzniklé třeba spínáním diod a zpětným vlivem zátěže. To už nedám.
Z toho se dá poskládat náhradní schéma: odpory, indukčnosti a řízený zdroj. Pokud se vykašleme na modelování mag. obvodu, tak tam může být jen proudem řízený zdroj napětí ve výstupním obvodu. Nelinearity by v tom řízeném zdroji šly ošetřit taky, ale to závisí na tom, co daný simulátor umí. Řízený zdroj střídavého napětí se dá udělat taky, zase podle toho, jak vypadají tyhle stavební bloky v simulátoru. Váš sim neznám, stačí mi SPICE.
Pokud se vykašleme na modelování mag. obvodu, tak tam může být jen proudem řízený zdroj napětí ve výstupním obvodu. Nelinearity by v tom řízeném zdroji šly ošetřit taky, ale to závisí na tom, co daný simulátor umí. Řízený zdroj střídavého napětí se dá udělat taky, zase podle toho, jak vypadají tyhle stavební bloky v simulátoru. Váš sim neznám, stačí mi SPICE.
Ten simulátor je taký hračkarsky, všetko v ňom bliká, ale dokopy sa v ňom nedá poriadne nič urobiť. Prúdom riadený napäťový zdroj tam je. V nastaveniach má jeden riadok, do ktorého sa dá zapísať funkcia, napríklad 12*a*sin(2*pi*50*t).
Problém je v tom, že makozrout nevie, čo chce. Budete mu radiť "kolečko" a po piatich stranách z neho vypadne, že on chcel "kolo". Ja by som to nechal tak, nech si to premyslí. A až v tom bude mať jasno, čo vlastne chce, tak už možno ani nebude treba.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.