Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Hledám starý film - pomůžete? (vyřešeno: Allegro s ohněm)
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
nostalcomp

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 12:05    Předmět: Hledám starý film - pomůžete? (vyřešeno: Allegro s ohněm) Citovat

V souvislosti s aktuálním zaminováním Hornuzu se píše, že už to nejsou plovoucí miny s "ostny", jak je známe z druhoválečných filmů, ale miny ležící na dně schopné detekovat projíždějící loď.

Jako malej jsem kdysi v TV viděl (asi sovětský) druhoválečný film o tom, jak zkoumali podobné německé podmořské neplovoucí miny. Mina se spouštěla akusticky a pamatuji si, že přes ní nejprve přejížděli motorovou lodí s různými otáčkami motoru. Dále se ji snažili odpálit různými zvuky, mimo jiné ji přehrávali gramodesky. Matně si vzpomínám, že tam ten spouštěcí mechanismus byl nějak zdvojený, a když vyndali jeden, bouchlo to stejně. Ale to už jsou opravdu hodně matné vzpomínky.

Netuší někdo jak se ten film jmenoval?

Naposledy upravil nostalcomp dne so květen 09 2026, 9:08, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
pmd85

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 12:35    Předmět: Citovat

Zkusil jsem to zadat do IA a ono mi to odpovědělo:
Hledaný film je Allegro s ohněm.
Аллегро с огнем (1979)
nostalcomp

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 12:52    Předmět: Citovat

Jo, to bude ono: https://www.csfd.cz/film/101713-allegro-s-ohnem/prehled/

Děkuji. A poděkuj za mě AI Smile Jelikož jsem vyrostl na kultovním komixu z ABC "Vzpoura mozků ", tak tyhle věci nepoužívám Smile
Hejnicek

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 12:54    Předmět: Citovat

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
BOBOBO

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 14:00    Předmět: Citovat

Můžete tam shlédnout i bitevník MOCKBA , když ještě zářil novotou ......
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 14:03    Předmět: Citovat

nostalcomp napsal(a):
... Děkuji. A poděkuj za mě AI Smile Jelikož jsem vyrostl na kultovním komixu z ABC "Vzpoura mozků ", tak tyhle věci nepoužívám Smile
A jestlipak víš, že do komiksu "Vzpoura mozků" kreslířem Františkem Kobíkem převedená novela Václava Šorela (původně pojmenovaná "Prométheus") má ještě 2 "sequely" neboli volně navazující díly? Jako "druhej díl" napsal pan Šorel taky do "ábíčka" převedenou stejnojmennou novelu "Galaxia" a trilogii ukončil "Odysseus", už psanej jako přímý pokračování Galaxie. Všecky 3 pak vyšly jednak jako normální knížka, druhak jako extra komiksová publikace s pevnou resp. brožovanou vazbou a pak i jako mp3 audiobook ...
BOBOBO

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 14:08    Předmět: Citovat

TEHDEJŠÍ poslední okamžiky u nás
nostalcomp

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 14:58    Předmět: Citovat

Tak kdo by neznal Galaxii Smile Mám ji v "knižním vydání" své vlastní výroby Smile Jenže tam neřádí roboti (roboty) a AI, ale obří pavouci a jiný hmyz. A červí díra je tam označena jako černá díra.

Odysseus neznám. To už jsem měl asi jiné zájmy... Ale z podobného soudku byl ještě Malý Bůh, Kruanova dobrodružství a Příchod Bohů.

Dík Hejnickovi za ten odkaz. Asi na to celé koukat nebudu, jen to vezmu zrychleně posuvníkem na ty klíčové scény.

Edit: ještě si pamatuju, že na ty obří pavouky v Galaxii fungoval VAR Smile

Naposledy upravil nostalcomp dne čt květen 07 2026, 15:10, celkově upraveno 1 krát.
BOBOBO

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 15:10    Předmět: Citovat

To máš ke konci tak minutu .
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 15:48    Předmět: Citovat

nostalcomp napsal(a):
Tak kdo by neznal Galaxii Smile Mám ji v "knižním vydání" své vlastní výroby Smile Jenže tam neřádí roboti (roboty) a AI, ale obří pavouci a jiný hmyz. A červí díra je tam označena jako černá díra.
...
Já ji mám v pdf jako komiks a v papíru jako novelu. A červí díra je běžně akceptovaný astrofyzikální pojmenování ZATÍM HYPOTETICKÝHO TUNELU, spojujícího černou díru v jednom vesmíru s "bílou" dírou v jiným vesmíru, nebo i v tom samým, ale ležící za "kvantovým zakřivením". Že se do něj pan Šorel nepouštěl souvisí s tím, že Galaxii psal v době, kdy termín "červí díra" ještě nebyl vědecky akceptovanej. Někde o tom byla zmínka, v nějakým rozhovoru s oběma tvůrcema "ábíčkovskejch" komiksů. Šorel prostě nechtěl fantazírovat tam, kde ho mohl vývoj vědy a techniky "dohnat" ...
nostalcomp

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 16:18    Předmět: Citovat

Souhlasím. V té době se černá díra běžně říkalo tomu, co dnes označujeme jako červí. Když se pak později redefinovaly oba pojmy, měl jsem v tom trochu chaos.

A kdy vlastně poprvé vyšla Vzpoura mozků v té kreslené podobě? Já ji znám až ze speciálu ABC 86, ale to už byla reedice. ABC jsem odebíral od roku 1980 a tam už to nevycházelo, ale hodně se o tom psalo. Hlavně v Redakčním oznamovateli to lidi pořád sháněli.
samec

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 16:36    Předmět: Citovat

pmd85 napsal(a):
Zkusil jsem to zadat do IA a ono mi to odpovědělo:
Hledaný film je Allegro s ohněm.
Аллегро с огнем (1979)
Hejnicek napsal(a):
Tady je to i k videni:
https://youtu.be/w34GAkHsp9o?si=d6D7hEL0aFE4CX4Q
Zaujímavé. Po zbežnom "prelistovaní" som to pokladal za scifi fantazírovanie na vojenskú tému, akých sa po vojne točilo nespočetné množstvo, ale umelohmotná pseudointeligencia mi vysvetlila, že to je podľa skutočných udalosti. Samozrejme to s tým gramofónom je skôr filmová dramatizácia, než presný technický postup, ako to s tým gramofónom skutočne robili.
EKKAR

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 17:40    Předmět: Citovat

nostalcomp napsal(a):
... A kdy vlastně poprvé vyšla Vzpoura mozků v té kreslené podobě? Já ji znám až ze speciálu ABC 86, ale to už byla reedice. ABC jsem odebíral od roku 1980 a tam už to nevycházelo, ale hodně se o tom psalo. Hlavně v Redakčním oznamovateli to lidi pořád sháněli.
Jestli mě paměť nemate, tak Vzpoura mozků vycházela 14-denně (24 dílů do roka) jako "zádovej komiks" na "ábíčku" v ročníkách číslo 22 a 23 - což bylo v letech 1977 - 1979. Ročník tenkrát souhlasil se školním rokem - "jednička" vycházela v první polovině září a "čtyřiadvacítka" bylo poslední prázdninový = druhý srpnový číslo. Až v roce 1998 = ročník 42 (pramen "shop.papermodel.cz") to redakce změnila a i u "ábíčka" 1 emisní ročník sesouhlasila s kalendářním rokem. To už jsem ho neodebíral - já ho měl tak nějak do roku 1982-3, pak ho zabavil brácha.

samec napsal(a):
...Samozrejme to s tým gramofónom je skôr filmová dramatizácia, než presný technický postup, ako to s tým gramofónom skutočne robili.
Budeš se divit, ale mechanickej záznam na voskovou nebo lakovou placku zpětně přehrávanej tehdá ocelovým hrotem = princip gramofonu byl tenkrát technologicky jednodušší a lacinější, než v principu čistě elektronickej magnetofon. Nepotřeboval totiž tolik frekvenčně korigovat a byl i mechanicky a výrobně jednodušší. Proto se i daleko častějc využíval - dokonce záznam na gramofonový fólie používaly například odposlechový služby během WW II jako důkazní materiál proti "banditům". Magnetickej záznam ve srovnávce s gramofonem v tý době ztroskotával na malým frekvenčním rozsahu a na materiálech s nedostatečnou koercitivitou vrstvy i na nedostatečný pevnosti nosnýho materiálu pásky. Gramofon byl v tý době už vyspělá technologie, magnetickej záznam tehdá používal taženej ocelovej drát a chemický koncerny se teprve pokoušely vyvíjet pásky na bázi celuloidu, protože už tenkrát věděli, že magnetickej záznam bude tím kvalitnější, čím tenčí bude magnetická vrstva a čím užší bude mezera mezi pólama v záznamový hlavě.
samec

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 18:46    Předmět: Citovat

EKKAR napsal(a):
Budeš se divit, ale...
Videl si ten film? Príde ti technicky normálne púšťať námornej míne na pláži pesničku z mechanického gramofónu spôsobom, ako to bolo zahrané v tom filme? Presne takto by si to robil?
HF_Tech

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 18:58    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
EKKAR napsal(a):
Budeš se divit, ale...
Videl si ten film? Príde ti technicky normálne púšťať námornej míne na pláži pesničku z mechanického gramofónu spôsobom, ako to bolo zahrané v tom filme? Presne takto by si to robil?

Písničku pouštěli finové ruským pozemním minám, během zimní války.
Docela zajímavý příběh.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

Přejdi na: