Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka Indesit WIB111
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Kremik

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 9:02    Předmět: Citovat

Á, sypu si popel na hlavu. Já to tu četl už dříve a teď už to jen prolít...

Možná má procík všechny info ze snímačů, ale pokud k nim došlo "neočekávaným" způsobem, nemusí je považovat za platné. Napustil bych do pračky vodu, jakkoli, ať si ji procák vypustí sám. Třeba pak uvěří že už tam voda skutečně není, odemkne zámek a zase se s ním bude dát mluvit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Servo

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 10:10    Předmět: Citovat

Dál jsem režim PRANÍ a měřil 3.3V za měničem 12V/3.3V při spuštění pračky. Napětí nekleslo.

Změřil jsem napětí při spuštění pračky v režimu PRANÍ na pinu 15 sběrnice submodulu. Jedním směrem to vede přes jeden odpor 1k Ohm na procesor a druhým směrem přes jeden odpor 4,7k Ohm na B tranzisoru. Q006a(ve schématu ten levý). Před spuštěním pračky 0V, při spuštění 2,56V. Hodnota ovšem stoupala po tu dubu 1-2 a při zavření ventilu spadla na 0V. Nemám jak zjistit na jakou hodnotu by vylezla. Moc už asi ne, když je procesor na 3.3V a je tam ten 1k ohm odpor.
Měřil jsem i pin 17 sběrnice submodulu, ale tam za odporem bylo stále 0V. Je to ovládání druhého ventilu pro předpírku.

Zámek pračky - Masar -přesně tak jak to popisuješ to je. Já však tím ručním sepnutím simuluji to dovření dvířek po stisku START. Jinak bych nemohl spustit periferie. Když bych měl posunovadlo zatlačené v zámku(jakože jsou dvířka zavřena, tak by se propojil 3 a 4 dříve než zmáčknu START. Proto mám zámek venku, jinak bych musel vytahovat vidlici ze sítě, počkat 2min než se rozpojí 3 a 4 a pak zkoušet dál. Když je zámek venku, mohu zatlačit na plastovou zarážku zezadu a rozpojit tak 3 a 4 hned. Resetovat dlouhým stiskem START a pak znovu zmáčknout START, dát hrot měřáku jinde, zatlačit plastové posunovadlo a tím sepnout 3 a 4.
Aby pračka zareagovala na tlačítko START, musí být předtím zámek rozpojený(3 a 4). Na druhou stranu, tím že to vypadá že nic nedělá, tak možná něco "počítá".

Napětí 1,78V a 2 diody - myslel jsem to tak, že na procesor jde napětí 3,3V. Když projde uvnitř dvěma diodami(2x úbytek 0,7V) , tak spadne na 1,78V. Uvnitř jsou tranzistory, diody, nevím co. Nejde o to přes co to jde, ale že to přes něco asi jde, když to spadlo na 1,78V.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Servo

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 10:21    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):

Možná má procík všechny info ze snímačů, ale pokud k nim došlo "neočekávaným" způsobem, nemusí je považovat za platné. Napustil bych do pračky vodu, jakkoli, ať si ji procák vypustí sám. Třeba pak uvěří že už tam voda skutečně není, odemkne zámek a zase se s ním bude dát mluvit.

To je dobrý nápad.
Otázka. V pračce není žádný detektor přítomnosti vody(ve vaně). Jen presostat. Jak nasimulovat napuštěný stav i s presostatem který je v základním stavu? Když tam teď bude stoupat voda, zvýší tlak, presostat sepne. Jakmile sepne, asi bych měl vodu vypnout, že?
Napustit vodu před spuštěním pračky?
Nemělo by fungovat stejně propojit piny na svorce presostatu i bez napouštění?
masar

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 10:38    Předmět: Citovat

Servo napsal(a):
Napětí 1,78V a 2 diody - myslel jsem to tak, že na procesor jde napětí 3,3V. Když projde uvnitř dvěma diodami(2x úbytek 0,7V) , tak spadne na 1,78V. Uvnitř jsou tranzistory, diody, nevím co. Nejde o to přes co to jde, ale že to přes něco asi jde, když to spadlo na 1,78V.
O to také nejde. Jde o to, jest-li to má přes to "něco" jít a jest-li to "něco" tam má nebo nemá být. Je to technologie CMOS a tam se s úbytky 0.7V těžko setkáš.
---
Nedalo mi to a podíval jsem se do datasheetu MCU. Uvádí Voh = Vdd-0.5V při 2mA. A to by mělo odpovídat napětí 2.8V (při Vdd 3.3V). Viz obrázek.
---
K presostatu - nevím jak ten tvůj, ale deska má dva vstupy pro presostat na konektoru J006:
pin1 - OVF - přeplnění
pin5 - N1 - úroveň vody
Takže konstatování, že
citace:
prestotat po profuku sepnul kontakty(pípák zapípal)
samo o sobě nestačí pro vyloučení závady.
Je nutno měřit vstupní úrovně těchto signálů na pinech 43 (OVF) a pinech 22 a 38 (úroveň vody) slotu submodulu procesoru popř. přímo na pinech 40 a 27,33 MCU.
Také bych zkontroloval stabilizaci napětí diodou D001(5.6V) na pinu 3 J006.
Wink

VOH.png
 Komentář:
 Velikost:  9.76 kB
 Zobrazeno:  4 krát

VOH.png

Kremik

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 12:18    Předmět: Citovat

Servo napsal(a):
Jakmile sepne, asi bych měl vodu vypnout, že?
Nemělo by fungovat stejně propojit piny na svorce presostatu i bez napouštění?

Ano, napustit, dokud nesepne presostat. Ano, před zapnutím pračky.
Ano, stejně by mělo fungovat přemostění spínače presostatu. Jen ho musíš mít ve správný čas propojený a ve správný čas rozepnout. Voda to udělá sama. Čerpadlo však pojede ještě i nějaký čas po jeho rozpojení.
Ovšem, pokud má presostat dva kontakty, přepínací kontakt, nebo jejich nějakou kombinaci, je potřeba aby vše bylo sepnuto a rozepnuto v těch okamžicích, jak by to při vypouštění normálně probíhalo.

P.S.: Pin procáku s napětím 1.78V změř na střídavém rozsahu multimetru. Pokud tam naměříš nějakou střídavinu, pin bude zřejmě OK. Obecně předpokládám, že závada nesouvisející s vypadnutím chrániče v té pračce asi nebude. To by se pak muselo jednat o dvě nesouvisející závady.
masar

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 13:20    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
... Pin procáku s napětím 1.78V změř na střídavém rozsahu multimetru. Pokud tam naměříš nějakou střídavinu, pin bude zřejmě OK.
Tuhle myšlenku jsem opustil, protože naměřené napětí Ube = 0.7V.
Wink
Servo

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 13:28    Předmět: Citovat

Zkoumám teď presostat a signály. Metalflex HD505 T85u(mikro to je) má 3 piny které vedou na ŘJ. V klidovém stavu ani jedna kombinace není propojena přes pípák. Na multimetru jsem tedy zvyšoval rozsah ohmetru postupně na 20k ohm, 200k, 2M, 200M a nic se nepropojuje.

Našel jsem několik možností jak se má presostat chovat. Zřejmě podle typu, ale i u tohoto typu jsou protichůdné informace.

Otázka: které piny propojit na svorkovnici řj, abych simulovat sepnutý stav?.

edit:
Poslední vaše doporučení provedu pokud se ukáže presostav v pořádku
Kremik

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 16:58    Předmět: Citovat

Dva z těch vodičů povedou na piny 3 a 4. Za provozu by tam mělo být kolem 5.5V. Třetí vodič povede na pin 1 nebo 5. Na tom by se něco mělo dít, pokud tam voda je/není.
Dle netu to vypadá, že ten presostat má 7 až 8 vývodů na fastony. Jak to teda je, vede do něj ještě nějaká silovina, nebo ty tři dráty jsou všechno?
Psal jsi, že jsi ho propípával, to bylo na jakých vývodech?
Zase se ale možná hrabeme v něčem, co může být zbytečné. Pokud tam chyba není. Prostě bych tam nalil tu vodu a vědělo by se hned.
Vlafig

PříspěvekZaslal: st květen 06 2026, 18:24    Předmět: Citovat

Nějak jsem nepobral, jestli je presostat mechanický s kontakty nebo už novější analogový s cívkou a jádrem. Ten se už nedá propípat, tam je hladina odvozována od změny indukčnosti, jak se jádro zasouvá do cívky.
Jinak při čtení chybových kódů rozhoduje pozice blikajících diod, nikoliv význam jejich indikace. Několikrát mě ten chybový kód i přivedl na správnou cestu.
Servo

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 8:42    Předmět: Citovat

Presostat má 3 vývody na obrázku označené zeleně(3x).
Pak má měřící kontakty, které jsou označeny modře(3x) a dva z nich jsou propojeny se zelenými.
Žlutě je označen zdánlivý kontakt, který tak vypadá na fotce, ale je tam jen hluboká úzká díra.
Proměřil jsem všechny tři kombinace zelených pinů. Nepropípne ani jeden a to ani když z citem profouknu a presostat cvakne. Nemyslím si tedy, že se hrabeme v něčem zbytečně.
Ve většině návodů na YT se uvádí, že když má 3 nožičky, má mít mezi dvěmi nějaké propojení a při cvaknutí se propojení změní. Jenže nejsem schopen říct ze schématu, co s čím se má propojit.
Vodu tam teď lít nemá smysl, protože i když cvakne, nic nepropojí.

Procházím schéma a desku ŘJ. Tři vodiče z presostatu vedou pouze na piny 1 3 a 5 svorkovnice. Pin 4 vede na -12V, ale s presostatem spojen není.

Pokud při konci cyklu vyletěl chránič, mohlo to být proto, že se zrovna pokazil presostat, ŘJ okamžitě vypla praní, a jestli byl v chodu zrovna motor, mohlo to vyhodit chránič jako jsem před pár dny popisoval při proměřování desky.

PXL_20260507_062340738.jpg
 Komentář:
 Velikost:  291.82 kB
 Zobrazeno:  4 krát

PXL_20260507_062340738.jpg

Naposledy upravil Servo dne čt květen 07 2026, 13:59, celkově upraveno 3 krát.
Servo

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 9:00    Předmět: Citovat

Vlafig napsal(a):
Nějak jsem nepobral, jestli je presostat mechanický s kontakty nebo už novější analogový s cívkou a jádrem. Ten se už nedá propípat, tam je hladina odvozována od změny indukčnosti, jak se jádro zasouvá do cívky.
Jinak při čtení chybových kódů rozhoduje pozice blikajících diod, nikoliv význam jejich indikace. Několikrát mě ten chybový kód i přivedl na správnou cestu.

Je cvakací, takže asi mechanický s kontakty.

Chybové kódy na tu mou pračku jsem nenašel. Na podobné vzhledem a počtem a umístěním LED jsem našel z ruského videa na YT. AI mi přeložila že mám zkontrolovat buben, zámek a řj. No a to jsem už udělal Very Happy
masar

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 10:21    Předmět: Citovat

Servo napsal(a):
Nepropípne ani jeden a to ani když z citem profouknu a presostat cvakne...
Tak to je asi špatně, ne?
Podle dostupných (různých) info by při tom "cvaknutí" mělo dojít ke dvěma událostem:
1. Rozpojení pinů 11-12 (prostřední se zelenou tečkou s nezapojeným pinem s modrou tečkou). Není zřejmě v pračce využito.
2. Sepnutí pinů 11-14 (podle označení na tělese presostatu)
Ověřuj to ohmetrem, pípák nemusí reagovat na větším odporu.
V každém případě by se reakce presostatu měly objevit na pinech 1 a 5 konektoru J6 v podobě ne/přítomnosti napětí +5V (měřeno proti GND(-12V)).
Simulaci těchto reakcí lze tedy provést propojováním pinu 3 s pinem 1 a 5 tohoto konektoru.
---
Servo napsal(a):
Tři vodiče z presostatu vedou pouze na piny 1 3 a 5 svorkovnice. Pin 4 vede na -12V, ale s presostatem spojen není...
Místo barevných teček jsi mohl napsat, který pin konektoru je spojen se kterým pinem na fotce. Takhle mi to připomíná školní rébus.
Wink
bu2520

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 12:18    Předmět: Citovat

Já to spíš vidím na kombinovaný presostat ty tři piny jsou lineární a ty dva spínací . Je to každopádně výživná debata Very Happy . Ale pojďme od začátku (když auto nejede hned nepůlíme motor) Na začátku vypadl z nejasných důvodů chránič . Jestli za to může pračka nevíme. Zkusím popsat základní chování pračky po zapnutí navolení programu a odstartování (je to obecné a typ od typu jsou drobné změny) Pračka zamkne závoru a tak připojí komponenty jako jsou čerpadlo a motor a začne testovat na kontinuitu triaky , topné těleso a někdy presostat. Pokud zjistí problém nepokračuje dál . Některé typy spustí vypouštěcí čerpadlo některé začnou hned napouštět popřípadě pulzují s napuštěním (LG) některé typy mají na napouštěcím ventilu snímač průtoku jinak je časový limit na napuštění (odezvu presostatu) a mezi tím může dojí k rozložení prádla . Pak už je to rozložení prádla aby dostatečně nasálo vodu a potom ohřev atd.
Bohužel na té jednotce už proběhlo tolik činností, že vůbec není jisté jestli tam není kombinace závad , nebo poškozený software.
Servo

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 12:44    Předmět: Citovat

Upravil jsem obrázek - je výše.
Z ŘJ na presostat jdou jen 3 vodiče. Barevně jsou slazeny tak, aby bylo jasné ktere kontakty jsou s kterým propojené v základním stavu. Jsou ty 14 11 a 16pravá. Ostatní piny nejsou ani piny, spíš měřící body. Jsou obnažené a nikdy k nim nic nevedlo.

Zelená - 5V
Tyrkyzova - není s níčím propojená.
Žlutá - není kontakt, byť to na obrázku tak vypadá.
Čísla jsem dopsal.

Přemostil jsem 14 a 11 na svorce presostatu na ŘJ ale nic se nedělo.
Když jsem propojil 11 a 16, při pracím režimu opět jen šplouchlo do nádržky a stop. V režimu odčerpání vody se sepnulo čerpadlo na 1-2s a konec.
Možná, že ŘJ očekává nějaký proud, který drátem nedocílím. Z boku presostatu je napsáno toto: 11-14 2mA 5VDC 30E3 / 11-16 2mA 5VDC 1 0E3

Piny na presostatu jsem proměřil vzájemně i na 200Mohm rozsahu a vždy OL.

Může jednotka testovat triaky aniž by nesepnulo relé? Protože na mé pračce nikdy na začátku pracího cyklu motor, spirála, nebo čerpadlo nesepnulo. Když se zaklapl zámek, začala se napouštět voda. Po nějaké chvíli se začalo prádlo převalovat(motor). Pak zase napouštět. Podle situace, kolik a jak moc savé bylo prádlo.
masar

PříspěvekZaslal: čt květen 07 2026, 13:06    Předmět: Citovat

S tebou bych asi zabloudil i doma na zahradě.
Barvičky si nech od cesty a napiš (konečně), že
pin 11 presostatu je spojen s pinem 3 konektoru J006 (to jediné jsem pochopil)
pin 14 nevíme s kterým pinem konektoru J006 je propojen (1 nebo 5?)
pin 16 nevíme s kterým pinem konektoru J006 je propojen (5 nebo 1?)
---
Pak jsem se ještě chtěl dozvědět, zda jsi měřil odpor mezi piny 11 a 12 v klidovém i "tlakovém" stavu (že je pin 12 nepoužitý není podstatné).
---
Abych aspoň něco "přidal" k DPH - jedno je podle mne jisté:
Pokud na pinech 1 a 5 konektoru J006 (a příslušných pinech 27,33 a 40 MCU) je 0V, ví procesor, že je buben bez vody.
Wink
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Další
Strana 6 z 10

Přejdi na: