Vyměním NAS Zyxel NSA2400 osazený třema Terrovýma diskama a jedním dvouterrovÿm diskem za jeden 3 a více terrový plotnový, nebo jeden Jedno a vice terrový SSD (M2, SATa).
Nas jel asi od roku 2008 do 2022? Byl odstaven na certifikáty.
Je to nějaký Linux, asi. Nevyznám se v tom.
Rosťák.
Zaslal: so květen 02 2026, 15:12 Předmět:
Ten aparát dnes nemá velkou využitelnost, anžto dle dokumentace zbaští max. 4ks disku o kapacitě do 2TB (nikoliv TiB). Nikde nepíšou, zda umí DLNA. Spíše ne.
schrost napsal(a):
Byl odstaven na certifikáty.
Jak to souvisí s využitím piksly jako datového úložiště v "domácí" síti?
Zaslal: ne květen 03 2026, 9:47 Předmět:
Potřeboval jsem změnit IP připojení. To můžeš internetovým prohlížečem. A protože jsem prohlížeč na ten NAS pouzil naposledy, co jsem v něm měnil disk ( odešel terrový, teď je tam 2terrovka). Řekněme 7 let jsem v NASu prohlížečem nebyl.
Vše fungovalo tak jak má, pokud jsem nepotřeboval změnit veřejnou IP adresu od Pody. Měnili metal za optiku a rušili veřejné IP.
Liškou a jinými novými prohlížeči jsem se nepripojil (certifikát). Musel jsem použít starý notak s XPckama. Když jsem se v tom NASu hrabal, tak jsem se rozhodl, koupit desítku USB Wd a připojit ho do routeru. Prekopirovat data byl také porod. Než mi Ai poradila zapnutí nějaké File zakázané služby. Důrazně bez internetu.
No a teď mi zbyla bedna s 4 plotnovými disky, čtvrt terra MP3 a 3T filmů.
S počítači jsem si rozuměl do konce BIOSu, po uefi jsem to vzdal. Takže do Win7, 32bit.
R...
Nejspíš by stačil vystavit nový self-signed certifikát. Také většina prohlížečů dokáže pokračovat i na takové weby, akorát se musí kliknout na skryté rozšíření a dát "Pokračovat na web ..... (nespolehlivý)".
Co se týče Pody, tak ses nechal ojebat, mám stejnou veřejnou IPv4 ještě z doby metaliky i na optice a bez poplatku. Dnes veřejky prodávají a vydělávají. Akorát musí naroutovat rozsah /30, což jsou 4 veřejky. Ale zase na optice jsou IPv6 GUA (Global Unicast Address), s čím se dá taky existovat i bez veřejné IPv4. Jen je naprd, že pro IPv6 přidělují pouze rozsah /64.
Zaslal: ne květen 03 2026, 11:00 Předmět:
Měl jsem 4 veřejné.
Nejdriv prišli s tím, že mi nechají jen jednu (chtěl jsem 2, zbylé 2 ať si vezmou). Odpověď byla buď 1, nebo ukončení služby. Vyměknul jsem. Ale ještě to fungovalo bez výpadku.
No a s optikou jsem přišel i o tu jednu(mohla mi zůstat za 160? Měsíčně). Tak teď jsem na sdílené.
Vypadá to, že zde bude t mobile, uvidím. Ale neřešíme mé připojení, řeším Nerudovskou otázku.
R..
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.