Zaslal: ne duben 26 2026, 18:05 Předmět: Klišé pro DPS - problém se soutiskem
Nazdar všem.
Potřebuji vyrobit pár kousků oboustranného DPS a když jsem (snad konečně) zvládl výrobu černé předlohy pro můj negativní proces, tak jsem narazil na jiný problém.
Předlohy tisknu na HP 1606dn na folii Xerox 003R8202. SW na DPS používám Formicu - tak nějak splňuje vše, co potřebuji od návrhového systému. Ale když vytisknu stranu A na jednu folii a stranu B na druhou folii, tak i DPS 60x60mm není "dokonale" stejná. Myslel jsem, že si vytisknu hned třeba 6 desek, rozměr by tedy byl cca 180x120mm - ale to už bych se netrefil vůbec.
Nemáte někdo nějaký fígl, jak vytisknout dvě úplně stejné folie.
Za to vám prozradím trik s černou předlohou - tisknu s nastavením silného papíru. Folie pak do tiskárny jede pomalu, toneru je víc a víc na folii drží. Takže když ho pak přebarvím fixem Centropen whiteboard marker (Art. 8559), tak černá je fakt černá. Doufám tedy, že tím tiskem na silný papír nedeformuji ty rozměry.
Zaslal: ne duben 26 2026, 18:16 Předmět:
Mal by si mat nastaveny typ papiera "folia". Zavisi od toho nielen rychlost ale aj teplota.
Ci to pomoze, to je otazne. Problem moze byt v tom, ze pri prvej strane je teplota ina ako pri druhej. Mozes skusit pred kazdou stranou tlaciaren vypnut a nechat vychladnut.
Nejspíš jde o zkreslení dané nedokonalostí rozmítání laseru rotačním zrcátkem na válec. Jaký je charakter toho zkreslení? Je na šířku, nebo i na výšku? dělá to i když dáš 2 kopie tisku? Mohlo by trochu pomoct, kdybys dal obě strany přesně na stejné místo (doprostřed stránky). Případně použij ledkovou tiskárnu, ta má lištu s ledkami přes celou šířku stránky a tak tímhle z principu netrpí.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35519 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne duben 26 2026, 22:40 Předmět:
Zkusil bych nejdřív, v jakým směru vůči posuvu fólie tiskárnou se mi obrázky deformujou - protože ty fólie jsou z principu válcovaný za tepla s orientovanýma molekulama a je i výrobce od výrobce různý, v jaký orientaci vůči původní ose pásu na svitku = směru uválcování je rozloženej střih fólie do formátu k prodeji. Takže můžeš potkat značku, která se smrskává víc ve směru průchodu tiskárnou a vedle ní jinou, která se víc smrskává napříč. A podle toho bych korigoval rozměr tiskový předlohy v programu.
Setkal jsem se s tímhle chováním fólií, když jsem se nachomejtnul k rozmnožování výukovejch "slajdů" na zpětnej projektor a byly to série grafů, který se projekční desku překládaly přes sebe, tudíž byl taky vyžadovanej co nejlepší soutisk po celý ploše - a šlo o formát A3, takže dvojnásobek. Když se celej výukovej soubor asi 30 stránek natisknul postupně X-krát první stránka, pak X-krát druhá, třetí atd. a muselo se to manuálně skládat na trny dírama procvaknutýma děrovačkou v šabloně, tak při "nákladu" 150 souborů se spotřebovalo hodně fólií. Pro šťourálky - ne, nedalo se to tisknout postupem "X-krát opakovat stránku 1 až 30", protože použitá technika to jednoduše neumožňovala. Nebyly to Widle. Byl to spíš druh kopírky - ty grafy se kreslily na předlohu ručně. A věř nebo nevěř, byl rozdíl i mezi různýma šaržema od jednoho výrobce - ne sice ve směru smrsknutí, ale v % o který se listy zmenšovaly. A bylo to pro velkou celostátně působící firmu, ne minipodniček se 100 zaměstnancema. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Vytiskni si mřížku a podle pravítka uvidíš kde a jak ti to ulítává. Jestli se folie smrskavá nebo ne zjistíš jednoduše, porovnej velikost folie před a po tisku . Osobně jsem se s tím nesetkal, ale je pravda ze jsem to moc nezkoumal. Pokud uvidíš že je folie menší, můžeš ji nechat projet párkrát tiskárnou bez tisku, donekonečna zmenšovat se nejspíš nebude, měla by se stabilizovat.
Vytiskni si mřížku třeba 10x10mm na papír a fólii a pak je porovnej i při otočení o 90°. Jestli to dělá ve směru kolmém na pojezd papíru tak je to právě od rozmítání laseru a moc se s tím dělat nedá. Jedině vyměnit tiskárnu.
Já jsem to kdysi tisknul na HP LJ4 nebo Okipage 8W a výsledek byl přijatelný.
HP měl dobré krytí, ale trochu zkrslení. Oki téměř bez zkrslení, ale krytí nebylo úplně ok.
2004 Příspěvky: 21292 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: po duben 27 2026, 7:17 Předmět:
rnbw napsal(a):
Mal by si mat nastaveny typ papiera "folia"...
...Mozes skusit pred kazdou stranou tlaciaren vypnut a nechat vychladnut.
Nebo, jestli se vejdou na A4, vytiskni obě strany na jeden list.
Jestli se nevejdou, obětuj víc fólií a vytiskni každou stranu 3x - 4x a pak vyber tu dvojici, co na sebe nejpřesněji sedne.
Jo, a obě strany musí být orientované podle stejné osy - jestli máš desku čtvercovou a jednu stranu otočenou jen o 90°, tak je normální, že na sebe nesednou.
Jestli to ale nebude tím, že do tiskárny HP používáš fólii pro Xerox - na to Packardi v návodu přímo upozorňují, že s materiály pro jiné tiskárny nemusí být výsledek uspokojivý.
Ony laserovky netisknou vždycky stejně luxusně a přesně ani na každou kancelářskou osmdesátku, i když to mají v popisu práce (ta se přece nedělá pro konkrétní tiskárnu; kdo má lakomého nákupčího, už určitě podobnou zkušenost potkal).
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20548 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: po duben 27 2026, 13:32 Předmět:
Je to jak píše Ekkar. Smrskávání fólie teplotou a to podle směru válcování fólie. Setkal jsem se s tím i v DPT studiu při expozici fólií pro plošáky na vybavení Agfa za několik mega. Když se fólie s motivem přiložila na přesný vrtání desek z Excellonu, tak to na rozměru desky 150 x 150 mm dělalo 1 až 1,5 mm ve směru původního podélnýho navinu fólie. V příčným směru to bylo v pořádku. Když se to při výrobě desek "nějak našvindlovalo", tak se prokovy podleptaly a při pájení pak bublaly a střílely cín ven. _________________ Jirka
Založen: Aug 02, 2010 Příspěvky: 322 Bydliště: kousek od Brna
Zaslal: po duben 27 2026, 14:20 Předmět:
Soutisk folií jsem vyřešil tak, že jsem vytiskl na několik folií stejný obrazec plošných spojů a potom zkoušel, které fólie se nejvíce rozměrově shoduji a ty použil. Nepoužité potisknuté folie jsem pak umyl ředidlem C6000 a použil znovu. Je to primitivní řešení ale funguje.
Ještě jsem zjistil, že kromě tepelné roztažnosti folie rozměry ovlivňuje i prokluz podavače folii.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.