Zaslal: po duben 27 2026, 0:23 Předmět: Akú benzínovú kosačku
Ahoj. Vyberám benzínovú kosačku pre dvor so záhradou. Tie lacné som dal bokom.
Postupne bokom aj zliatinové chassis pre váhu, a aj plastové. Doteraz som poznal plechové, a popri čistení, a raz natretí začínajúcich drobností základnou, hrdzu nepoznám... Kolesá by mali byť veľké, na ložiskách. Centrál samozrejmosťou. Potrebujem dosť manévrovať, tak som zišiel radšej na cca 47-čky.
Zisťovanie motorov skončilo u B/S alebo Honda. Asi radšej Honda. B/S je vraj spoľahlivý, ale vraj Honda je Honda, správny benzín a tým vraj na vždy. Proste tvrdohlavý a svojský Japonec. Zachytil som uňho nejaké dekompresné štartovanie, s ktorým si vraj poradí aj dieťa. Len sklamanie, vraj sú len v kosačkách Honda. Iní výrobcovia podvozkov asi preferujú z dôvodu ceny osadenie jednoduchších verzií motorov, na nete som verzie zistil štyri, iba jedna má dekompres... Vraj je Honda citlivejšia na benzín, na záver sezóny vraj dať nejaký ten polymér(?), a malo by to byť v pohode... Inak vraj to štartovanie je aj bez toho dekompresu celkovo dosť ľahšie ako u iných motorov. Neviem...
El. štartovanie nepotrebujem - váha, zbytočná zložitosť.
Výkon by som chcel určite dostatočný. Či Honda GCV145 postačí, posúdiť neviem...
Pojazd samozrejmosťou. Len neviem ohodnotiť správnu rýchlosť, niekto si sťažuje na nízku, iný na rýchlu... Takže by sa asi hodila prevodovka. Lenže prevodovky Vario sú vraj dosť poruchové...
keďže značku Vari traktorčekov poznám z mladosti, a tak očakávam serióznosť, spoľahlivosť... Uvítal by som napríklad aj zastavovanie noža, pre istotu aspoň dve tri rýchlosti...Budem asi musieť oželieť...
Myslíte, že je táto kombinácia správna voľba? Aké máte celkovo skúsenosti s tými popisovanými vecami?
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35519 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po duben 27 2026, 1:18 Předmět:
Spíš napiš, jak velkou plochu máš na sekání, kolikrát ročně ji budeš sekat a s jakou kvalitou sečení počítáš. Je to jen louka, nebo pochozí zahrada kolem domu třeba i se stromkama, nebo "anglickej trávníček" na půldruha palce bez jediný pampelišky? _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: po duben 27 2026, 6:22 Předmět:
Vůbec se neboj čínských motorů, díly na to jsou, startuje to taky v pohodě. A jsme zase u toho spotřebního přístupu, sice to asi tolik nevydrží, jenže si ve výsledku za menší peníze prostě koupíš časem další. A kola na ložiskách mají dnes kromě toho nejhoršího braku prakticky všechny sekačky. Pojezdu s variátorem se vyhni. Nevím, zda je něco takového dotupného ještě dnes, mám nějakou už hodně starou Itálii z Mountfieldu a ta má pojezd řazený tříkvalt. A motor B&S "flathead", který sice potřebuje k nastartování dost zabrat, ale bude asi vrčet navěky. Jak bylo řečeno, uveď, co a jak chceš sekat. _________________ Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35519 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: po duben 27 2026, 6:53 Předmět:
Milan_F napsal(a):
...
S tim dekompresem si nejsem jistej, ale mám pocit, že ho maj všechny motory, jinak to dokáže vyrvat špagát z ruky.
Briggs aspoň v nejnižší výkonový řadě 3,5HP (objem cca 110ccm) dekompresor nemá určitě, zatímco Honda ho má kvůli komfortu u sekaček snad vždycky.
Největší rozdíl mezi B&S a Hondou je v rozvodu - B&S je "americká klasika" rozvod SV, kdy ventily se otevírají po straně válce směrem nahoru do spalovacího prostoru v hlavě a hlava je jednoduchej odlitek jen s dírou pro svíčku, zatímco Honda je OHV, kdy ventily jsou v hlavě, otevírají se proti pohybu pístu a nad nima je pod krytem ovládací "koník" = třmen s osičkou a vahadlama. Výhoda OHV proti SV je vyšší kompresní poměr a tím i vyšší výkon, za cenu větší složitosti a možnosti "potkání se" ventilů s pístem v případě překročení kritickejch otáček. Jinak víceválce od B&S jsou obchodně označovaný jeko "Tecumseh" a od výkonu 6HP se dají obvykle koupit jen s elektrickým startérem na 12V, protože to jsou vedle Hondy asi nejběžnější motory u elektrocentrál, malejch kompresorů, "zahradních" traktorů a podobný mechanizace. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: po duben 27 2026, 9:10 Předmět:
Mám cca 15 let sekačku Stiga Turbo 53 S BW Plus s Honda GCV 190 motorem a za ty roky toho posekla fakt hodně (mám vzadu na pozemku ovocný sad). Za tu dobu se měnil jen olej (zapomínám tak někdy i po 2-3 letech). Loni jsem vzal nožem velký kámen a praskl držák nože, tak se vyměnil za nový a rovnou také nůž - přišlo mě, že už není vyvážený. Hřídel se naštěstí neohnula.
Motor je spolehlivý, nestalo se, že bych jej nenastartoval - startování jde snadno, je tam při startu nějaká jako kdyby menší komprese. Nastartuje bez problému i po zimě, pokud v ní zapomenu benzín.
Šasi je robustní, pozink nastříkaný barvou vespodu plastový kryt, který kryje řemen pohonu. Barva se teprve začíná někde vespod loupat, prosvítá pozink těleso, místama lehká koroze.
Občas jsem s ní sekal i 40cm porost, bez koše jen na zadní výhoz, sem tam pak nechává trčet tuhé dlouhé stébla.
Jediné co mě na ní snad chybí je boční výhoz - sad sekávám bez koše, ale když je porost vyšší, tak je potřeba přizvednout zadní víko, jinak se ucpává, dodělal jsem si na to takovou desku, která se tam vloží, víko je nadzvedlé a tráva se pak vyhazuje do boku, takže člověk pak nemá plné boty.
Nevím jak je to s kvalitou dnes, ale Stigu bych si dnes koupil asi znova.
EDIT: Doporučuju u sekačky velká kola vzadu, manipulace je pak úplně někde jinde - měl jsem předtím několik s malými koly a i když je Stiga mnohem těžší, tak s těmi velkými koly se s ní mnohem lépe manipuluje a lépe přejíždí nerovnosti.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.