Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka Indesit WIB111
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Servo

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 5:48    Předmět: Citovat

Nezmínil jsem v tom množství? Pardon. Moje chyba. Když relátka cvakají, mezi -12V a RTN je také to kolísání mezi -12V a nulou.

Mezi zdrojem a deskou procesoru jsou na schématu 3 tranzistory a nějaké odpory, kondík... na desce nejsou. Překreslím schéma jak to je skutečně. Předtím jsem tomu nevěnoval pozornost.

Upravil jsem schéma. Čtyři tranzistory+doprovodné odpory mezi deskami zdroje a procáku na desce ŘJ nejsou.
Mám tam jeden otazník červeně. Je to kondík C001 mezi pinem 36 a POWER pinem patice co vede na přední panel. Na tišťáku ten POWER končí mezi těmi dvěmi deskami. Počkám, jestli budete mít nějaký nápad co proměřit nebo zkusit a jak desku zapojím, podívám se, jestli je POWER pod napětím. Zatím mám konec označen červeným X. Pin 36 vede přes 2 odpory na -12V. On má ale ještě několik přípojek a postupně procházím a lokalizuju tranzistory a diody, které jsou taky na 36 napojeny. Ty součástky jsou někdy od sebe na tišťáku jinde, než ve schématu.

Arcadia_EDT0117.11_schABcf.jpg
 Komentář:
 Velikost:  271.5 kB
 Zobrazeno:  15 krát

Arcadia_EDT0117.11_schABcf.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlafig

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 8:13    Předmět: Citovat

Nečetl jsem úplně podrobně celou komunikaci, je toho moc. Ale je v pořádku samotný motor? Uhlíky? Kontroloval jsi je? Není chyba tam? Pokud nemá procesor signál z tacha, že se motor otáčí, může se to projevit cvakáním relátek.
Jinak odpojené periferie mohou procesor také pěkně zmást. Měřil bych, když je vše zapojené tak, jak má být.

Naposledy upravil Vlafig dne po duben 27 2026, 8:39, celkově upraveno 1 krát.
masar

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 8:28    Předmět: Citovat

Servo napsal(a):
Nezmínil jsem v tom množství? Pardon. Moje chyba. Když relátka cvakají, mezi -12V a RTN je také to kolísání mezi -12V a nulou.
Pokud jsi to teda měřil přímo na těch pinech modulu zdroje, je to důsledek zkratu v desce nebo nedostatečnosti zdroje.
V tomto případě bych použil externí regulovaný zdroj 12V s možností limitace proudu (na cca 100 až 200mA), abych zjistil původce.
Jinak jako pravděpodobné místo zkratu vidím obvod ULN2003A, obsahující ochranné diody na výstupech, z nichž je některá proražená, možná i v důsledku tebou prováděného testu relé externím zdrojem 12V (při nesprávné polaritě se poškodí příslušná dioda). V tom případě bych raději ULN2003A vyměnil hned bez dalšího (nebezpečného) testování.
citace:
Pin 36 vede přes 2 odpory na -12V.
Přes které? Na schematu nejsou, piny35,36 a pin1 jsou s -12V spojeny přímo.
>Vlafig: Vadný motor nemůže přetěžovat zdroj -12V, který padá. Jinak souhlas.
Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlafig

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 9:34    Předmět: Citovat

Tak to je samozřejmě pravda. Stejně mi ale pořád nějak není jasný ten mechanismus, jak k té závadě vlastně došlo a co to celé iniciovalo. Přiznám se, že takto do detailu při opravách už nechodím, na elektronikách měním LNK, TNY, triaky, odpory, kondíky, ale toto už ne. Pokud si s deskou nevím rady, měním za jinou z vraků, ale příliš často se to nestává, že by byl takovýto zapeklitý problém. Jsem zvědavý na výsledek, jestli se ho dobereme.
masar

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 9:51    Předmět: Citovat

Vidím to zatím na dvě závady - tu prvotní, kterou způsobil/která způsobila výpadek chrániče a pak tu další, kterou si možná způsobil tazatel sám při testování.
V každém případě předpokládám, že veškerý prach na deskách a součástkách (tmavé šmouhy na fotkách) již byly dobře očištěny.
Jinak musím ocenit kvalitní fotografie částí desek. Na jedné je vidět i propojka JP004 nahrazující obvod pohotovostního režimu (chybí zde pohled na zadní část desky a modulů - resp. modulu a submodulů).
Wink
Servo

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 10:43    Předmět: Citovat

Pardon, byl to pin 20 a ne 36. Pin20 jde přes ty 2 odpory. Mám tady poznámky co je s čím na desce spojeno a kde co vede na dece abych mohl vyloučit ty chybějící součástky. A jak jsem to přepisoval tady, napsal jsem to naopak... Z 20 to jde ve schématu na B od Q021 a pak dál na další tranzistory Q022-Q024. Na plošňáku to ale není. Jde to přes ty odpory R069 a R091. Napájení desky procáku jde přes JP004.

Výměna ULN2003. To "A" za názvem na součástce není. Je tam ovšem v druhém řádku N005807. Nenašel jsem k němu katalogový list.
V GME mají tyto https://www.gme.cz/v/1519031/taejin-htc-korea-uln2003ad-darlingtonuv-proudovy-budic a https://www.gme.cz/v/1490429/texas-instruments-uln2003adrg4-tranzistorove-pole . V Ostravě ten první není. Ten druhý má Uin 7V. Nevím, který je vhodný.
V hadexu mají taky nějaké, ale nejsou SMD https://www.hadex.cz/search/?SearchTerm=uln2003&magrano_fulltext=1&SendSearch=

Jaké další součástky tam mám pro jistotu přibrat? Elyty 4x. Triak na chladiči? V Hadexu nemají BTB10-800BW MAR751, ale BTB16-800BW. Vadí že snese větší proudovou zátěž?

Uhlíky-v vpohodě doléhají.
Tacho - A co když ŘJ nemá info z tacha? Jak to ověřit?
Většinou měřím při plném zapojení všech konektorů. Povytahované periferie jsem měl kvůli zámku na dveřích, který se zapojuje okamžitě po připojení pračky do sítě.

Je možné použít PC zdroj jako zdroj 12V? Pak mám ještě adaptér na 12V s možností přepínat napětí co 1,5V. Adaptér má max. 500mA (6VA). Je to Solid IC universal regulator. Model MW501GS
Servo

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 12:46    Předmět: Citovat

tacho jsem proměřil ohmmetrem - 68ohm.
Pak jsem s motorem zatočil(přes buben a řemenici) a vykázal něco až 2,5V AC.
masar

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 13:02    Předmět: Citovat

Datasheet ULN2003 je např. tady. Rozdíly mezi s "A" a bez "A" jsou jen minimální, v daném případě nevýznamné, rovněž tak i Uin.
Jako externí zdroj 12V lze použít jen stabilizovaný s nastavitelným proudovým omezením a signalizací proudového režimu, jinak riskuješ zničení toho, co dosud neshořelo. Zdroj k PC žádné takové omezení nemá, proto nedoporučuji.
Jinak lze závadu zjišťovat jen měřením proudu ze zdroje např. odpojením JP004 a zapojením ampérmetru nebo lépe osciloskopickým měřením na bočníku.
Triak funguje, tak nevím, proč ho chceš kupovat, elektrolity určitě vyměnit. Jen pozor na polaritu.
Ještě sem přidávám schema submodulu procesoru (také z ruského zdroje), na které jsem opravil chybu (červeně). Mělo by se do značné míry shodovat s tou tvojí verzí.
---
A doplňuji o schema submodulu zdroje.
Wink

submodul procesoru.png
 Komentář:
Pin 8 ULN2003 musí být připojen na GND(Vss,-12V) a pin 9 na 0V.
 Velikost:  121.04 kB
 Zobrazeno:  17 krát

submodul procesoru.png

ZdrojTNY264.png
 Komentář:
 Velikost:  16.2 kB
 Zobrazeno:  3 krát

ZdrojTNY264.png

Naposledy upravil masar dne út duben 28 2026, 8:12, celkově upraveno 2 krát.
Servo

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 15:39    Předmět: Citovat

Jsem z toho označení trochu zmatený.
Na ŘJ je ULN2003. Ty píšeš, že je to podobné jako ULN2003A.Ten je DIP-16, já mám SOP-16. V odkaze co si přiložil je na straně 5 Vi 30V a Vo 50V a je to pro ULN2003A/D. Na straně 6 pak Vi max.13V.

V GME mají ULN2003A a v datashitu je co ve tvém odkazu. Když si rozkliknu ULN2003AD, tak tam je 30V a 50V a 8V, přitom v tom tvém se odkazuje na ULN2003A, popř.2003D a tam je 13V. Nebo to je přímo takové označení 2003A/D? Protože jinde se píše 20003AD.
Když si rozkliknu 2003ADRG4, tak tam je zase 7V.
masar

PříspěvekZaslal: po duben 27 2026, 16:01    Předmět: Citovat

Napětí Ui je maximální velikost vstupního napětí, které je v našem případě max. +3.3V (výstupní napětí portů procesoru), spíše méně, takže uvedené hodnoty z datasheetu nemůže dosáhnout, natož překročit. Proto jsem psal, že nás nemusí zajímat.
Důležitá je zde pouze stejná velikost pouzdra ULN2003, které by mělo být SO-16, SOP-16 nebo SOIC-16 (viz datasheet). Nikoliv DIP-16 nebo TSSOP-16.
Wink
Servo

PříspěvekZaslal: út duben 28 2026, 5:59    Předmět: Citovat

Děkuji za ten plánek okolo procáku. Spolu s tou informací o velikosti napětí co přijde na ULN2003, to mě zase poučilo. Jestliže je procák napájen 3,3V, tak z něho půjde taky něco takového. A vše co jde na ULN2003 jde z procáku. Smile)

Co se týče odzkoušení zdroje, jestli má dostatečnou sílu. Napadlo mě ho nějak uměle zatížit. Mám tady nějaké odpory. Mohl bych začít na 1kohm a měřit jestli začne zdroj vypínat. A postupně ubírat ohmů. Potenciometr tu nemám.

edit:
Zatížil jsem tedy zdroj na výstupních svorkách -12V DC a RTN postupně rezistory od 10kohm až po 56ohmů. A měřil jsem napětí na těchto svorkách. A zdroj dodával stabilních 12V bez poklesu na nulu, nebo jakéhokoliv kolísání.
masar

PříspěvekZaslal: út duben 28 2026, 7:52    Předmět: Citovat

Ano, to je správný způsob ověření. Při zátěži 56Ω dodává zdroj proud přes 200mA, pokud je odpojen od původních zátěží. A směruje to závadu ke zkratu obvodu ULN2003 resp. některého jeho výstupu.
pozn.: Potenciometr jako zátěž by při malých odporech shořel.
---
Doplnil jsem schema zdroje.
Wink
Servo

PříspěvekZaslal: út duben 28 2026, 8:41    Předmět: Citovat

děkuji za ten plánek zdroje.
Objednal jsem součástky v GME a snad zítra, nebo ve čtvrtek tady budou. Taky potřebuju novou pájku. Ta stará mi loni odešla, ještě jsem se nedokopal ke koupi nové a trafopájkou ten ULN2003 pižlat nebudu. Bude to chtít nějaký horkovzduch. Zkoušel jsem odpájet z nějaké staré desky IO plynovým hořákem do ruky(není to ale takové to velmi tenké plynové pero) a výsledek není uspokojivý. Moc velká teplota, špatný odhad správné teploty, spálené součástky a plošňák. Očekávám, že ji do čt.budu mít taky.

zatím děkuji
masar

PříspěvekZaslal: st duben 29 2026, 15:37    Předmět: Citovat

Čas, po který budeš mít odpájený submodul procesoru, bys měl využít k otestování a proměření funkce všech čtyř relé. Připoj pohyblivý vodič k pinu -12V submodulu zdroje a postupně ho připojuj k uvolněným pinům slotu submodulu procesoru:

10 - spíná relé topení K001
8 - přepíná relé K002 mezi topením a čerpadlem
12 - přepíná relé K003 jednoho směru otáčení bubnu
6 - přepíná relé K004 druhého směru otáčení bubnu

Nestačí jen slyšet, že relé "cvaká", ale musí se měřit i sepnutí/rozepnutí kontaktů na jejich pinech 1-3/1-4.
Testovat bez připojených periférií.
Wink

Testování relé.png
 Komentář:
 Velikost:  141.02 kB
 Zobrazeno:  7 krát

Testování relé.png

Servo

PříspěvekZaslal: pá květen 01 2026, 13:18    Předmět: Citovat

relátka klapají a propojují fázi kde mají. Teď jdu zapájet IO, tak snad ho nedám opačně Very Happy Very Happy

Dodatek:
Přepájel jsem to. S horkovzdušnou z Lidlu to šlo krásně ven i nové zapájet zpátky.
Vyměnil jsem elyty.
Nastavil jsem ždímací program, zmáčkl start, simuloval zámek a motor se na asi 2s rozjel na provozní otáčky. A ve třetím relátku(jedno ze dvou pro motor) viditelně blýsklo a motor se zastavil. Zkusil jsem to ještě jednou a opět se v tom relátku blýsklo a motor se zastavil.

Domnívám se, že je relátko vadné. Nemám ale tušení, jak to ověřit.

Další drobnosti, kterých jsem si všiml a možná pomohou k diagnostice: na předním panelu pračky jsou LED které indikují která fáze právě probíhá. Praní, čerpadlo, rychlé otáčky. Když nastavím na programatoru rychlé otáčky a pak zmáčknu start, rožne se patřičná LEDka. Když dám čerpadlo, svítí ta prostřední. Když dám běžný program, svítí ta první.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

Přejdi na: