Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Existuje elektrická schéma od ETZ z favorita?

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
AdamVarga

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 14:57    Předmět: Existuje elektrická schéma od ETZ z favorita? Citovat

Aby som upresnil, chcem schému samotného modulu zapalovania, nie schému zapojenia vo vozidle. Jedná sa o nasledovný modul.

Dôvod prečo sa zaujímam je že už som menil na obe moje 120tky z klasiky kladivka na tento systém bez nejakého extra zamýšlania ale som zvedavý jak to vlastne funguje, a vzhladom na to že je to celkom skondenzovaná chaotická doska tak reverse by mi trval hrozne moc dlho...musí od toho predsa existovať schéma niekde na internete..len neviem kde.

skoda-favorit-nove-elektronicke-zapalovani-182286105.jpeg
 Komentář:
 Velikost:  63.74 kB
 Zobrazeno:  8 krát

skoda-favorit-nove-elektronicke-zapalovani-182286105.jpeg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
007
Moderátor

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 15:47    Předmět: Citovat

kód:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=69553

AdamVarga

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 15:56    Předmět: Citovat

relativne sa to blíži ale je tam značne viac tranzistorov ako je na schéme. Mám to rozlusknuté a je tam až 8 tranzistorov. Takže tá "schéma" je nedostatočná... Ale podľa toho čo som ja vyčmuchal sa to tomu blíži..no vela je tam toho vynechané.
Milan_F

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 16:18    Předmět: Citovat

7_542_55513__2007-05-14_22-02-25_47.jpg
 Komentář:
 Velikost:  31 kB
 Zobrazeno:  136 krát

7_542_55513__2007-05-14_22-02-25_47.jpg

BOBOBO

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 17:42    Předmět: Citovat

Takovej borec to není schopen nakreslit ???
AdamVarga

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 22:23    Předmět: Citovat

načo vymýšlať koleso Wink

To je tak na celí deň lúštenie. To sa mi nechce. Sú aj dôležitejšie činnosti na zozname. Hlavne zbytočná strata času keď to nejaký borec má na HDD alebo v šuflíku. Ešte väčšia strata času je komentár typu "niesi to schopný neprekresliť"

radosť takých ludí vidieť na internete sa správať že to nie sú len práve mladý arogantný sebci ale aj geriatrici...

Bol by som zvedavý čo si vlastne v živote dokázal a či si vlastne hrdý na seba a za svoje chovanie. Nie nadarmo máš tam varovanie že si pod dohľadom Very Happy.
AdamVarga

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 22:30    Předmět: Citovat

Díky Milan_F

osobne som čakal niečo sofistikovanejšie na to že vlastne jak dobre to funguje.. Myslel som si že to bude sofistikovanejšie ovládať transformátor ale zrejme nie. Čakal som niečo čo by dokázalo aktívne riadiť prúd primárom ale zrejme stačí taký primitív. furt ale mám pocit že toto nieje finálna schéma ktorá bola použitá.

fyzicky v moduli ktorý som rozluskol je totiž 8 tranzistorov, 9 spolu s BUX37.. Očakával by som nejaký "Rev limiter" ale to by som asi chcel vela od tohoto. Otáčky sú zrejme obmedzené priepustnosťou karburátora a sacích kanálov...
Milan_F

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 22:54    Předmět: Citovat

Co mám ulozeny fotky vnitřku, tak se počet trandu shoduje se schematem. Je možný, ze bylo více verzí.

Edit: Přidána ona fotka. Kecal jsem. Jsou na ní dvě verze.

IMG-20251229-181003882.jpg
 Komentář:
 Velikost:  292.91 kB
 Zobrazeno:  45 krát

IMG-20251229-181003882.jpg

Naposledy upravil Milan_F dne st duben 22 2026, 6:00, celkově upraveno 1 krát.
EKKAR

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 23:30    Předmět: Citovat

Každopádně - nejenže bylo víc verzí, ale tahle s modifikovanou indukční cívkou se týkala jen karbcový verze. Cívka byla kulatá a stejně velká jako indukčka ze "šáde", ale měla úplně jiný vinutí - její primární část měla stejnosměrnej odpor jen zlomek odporu primární části cívky pro "šáde", takže bylo výslovně nedoporučovaný snažit se ji bez tranzistorovýho spínacího stupně připojit k bateriovýmu zapalku ze "šáde", hrozil rychlej přechod do fáze "smradistor". Odhaduju, že konstrukčním řešením jejího jádra i uspořádáním vinutí kolem něj se dosáhlo takový charakteristiky, že prostě od určitýho počtu impulsů za vteřinu se nestačil její magnetickej obvod dostatečně "nabít" a energie generovaný jiskry prostě nestačila pro pravidelnej zážeh. Tím bylo zajištěný, že se motor sám od sebe nepřetočí nad bezpečný točky. Samozřejmě sací průřezy se na tom spolupodílely taky.

U vstřikovacího fanouše ale bylo zapalování řízený mnohem dokonalejší (a hlavně DIGITÁLNÍ) řídící jednotkou Bosch Monomotronic, takže kulatou cívku PAL nahradilo hranatý, skoro krychlový zapaltrafo Bosch s integrovaným spínacím trandem. S takovou technikou už se daly podnikat úplně jinačí věci - kdo zažil, nezapomene do smrti. Vyndávání EPROMky odsávačkou z DPS, načítání, nahrávání jinýho bůhvíkde splašenýho obsahu, opětovný pájení na místo - a ty bobky, co se stane po zapnutí, jestli to s tím novým softem vůbec nastartuje a jak to pojede, pokud teda vůbec ... A tam už byl digitální omezovač v dumpu, takže se dal při "čipu" upravit i ten.

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
AdamVarga

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 9:02    Předmět: Citovat

Sranda..tak môžeš pridať ešte tretiu verziu Very Happy .

Vyzvedám že jak to funguje lebo som dúfal že to bude niečo sofistikovanejšie čo sa týka riadenia samotnej cievky (teda nejaký spôsob ako by to zabezpečilo tesne pred saturačný prúd atď...)

Hrozne moc sa mi lúbi systém ktorým sa škodovka ubrala s tým dávaním impulzov pre zápal. Nikdy by ma nenapadlo že by to šlo aj takto jednoducho a pritom všetky variability ako predstih podtlakom aj otáčkami je furt tak isto mechanika. Blbo jednoduchē a proste to funguje...

Na 120Lepenke som kladivo vymenil za toto práve lebo už som si nevedel rady čo tomu sakra je Very Happy za studena to odmietalo štartovať rozumne. Tak bohatšia zmes teda zrejmé neumožnila zapálenie iskry...proste niekde v tom celom jak to je bola chyba sviňa (rezistory a kontakty) lebo po výmene na bezkontakt (s pôvodnou idnukčkou ktorá tam mala byť v 120tke) to hádzalo iskry, čo som si nemyslel že vôbec také velké aj dá Very Happy.

Už na tom jazdím nejaký ten druhý mesiac ako daily a ostáva jediný oroblém a padanie benzínu v ACpumpe takže esté tú budem riešiť....

Neviem sa ale dočkať dňa keď tam konečne budem montovať 1.3MPi s EMU čkom jednotkou.. predtým ale by som sa chcel pohrať s týmto motorom čo z neho ide vytrieskať.

(edit, okej tak nebude žiadna fotka lebo ani blbú foto z telefonu nieje možné uploadovať na server pre limit velkosti )
EKKAR

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 14:28    Předmět: Citovat

Já jsem žádný focení při tom chipu nedělal, ale on vstřikovej "jednobod" fanouš byl letadlo ve srovnání s karbcákem sám o sobě. A já měl v TP ofiko motor 135B neboli s výkonem 40kW - jenže ten mechoš, co mi ho přes bazar prodal, do něj dal písty a ojnice z typu 135A = 50kW s vyšším kompresním poměrem a nabídnul mi možnost nahrátí výkonnějšího softu - takže jsem k němu dojel, vyndala se ŘJ, rozebrala se, vypájel se "brouk" z DPS, zapojil se do programátoru, smazala se v něm paměť, nahrál se jinej soft, "brouk" se zapájel zpátky, ŘJ se zase sešroubovala a zapojila na kabelovej svazek k motoru. Ve srovnání s OBDE-chiptuningem doba kamenná, trvalo to asi dvě hodiny. Ale povidlo se, forman naskočil doslova na drc a po opatrným ohřívacím kolečku jsme ho šli vyzkoušet na nejmenovanou dlouhou a rovnou komunikaci vyšší třídy. A když se mi podařilo asi rok po tomhle chipu nechat ho změřit na válcový zkušebně, výsledek byl bez prémiovýho paliva, sportovního filtru, vícebodovejch svíček a dalších tuzingovejch úprav celejch 57kW při skoro 5000RPM. Takže ať si na starou 3x uloženou "ohavu" ze škodofky nadává kdo chce jak chce, ten motor byl jednoduchej a dal se ze nevelký peníze upravit i na výrazně víc, než kolik v něm ofiko prodávala fabrika.

Dalšíma úpravama, jako je vícebod a zapalovací lišta, který ten motor dostal ve felině, se v podstatě dosáhlo jen lepších ekologickejch vlastností, pro získání výrazně vyššího výkonu by se už muselo sahat víc do mechaniky sání, časování vaček a vejfukovýho vedení - a na to už ta 3x uložená klika byla moc velkým handicapem.

TAKJAN

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 18:21    Předmět: Citovat

Tos měřil v Ústí v učilišti? Taky jsem tam byl, s malým bawem.
EKKAR

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 20:00    Předmět: Citovat

V Údolí Opic ne, byl jsem s tím tenkrát až u Chrudimi. Bohužel ten dědek u kterýho se to tenkrát měřilo už před asi 10 lety umřel a já nemám ponětí, co se s tou "brzdou" dál stalo. Že by se měřilo i na Dukle (nebo v Hylvátech??) vůbec netuším.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Auto - Moto technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: