Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka Indesit WIB111
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vlafig

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 7:54    Předmět: Citovat

Já tedy měřím topné těleso, včetně svodu pouze multimetrem a většinou to funguje. Zkusil bych na zkoušku připojit nějaké jiné těleso, jenom tak navolno, aby se tato záležitost vyloučila a mohlo se pokračovat dál. Logicky vzato, co může způsobit vyhození chrániče, dle mého pouze motor a těleso. Zámek kostru nemá, tak ten to dělat nebude. Relátka pro ovládání motoru jsem snad neměl nikdy vadná, kromě studeňáků na desce. Relé topení občas zlobí, jdou tam větší proudy.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Servo

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 10:11    Předmět: Citovat

Popošel jsem kousek dál.
Na svorkovnici v ŘJ - z kontaktu 3 to jde na 2 proto, že je uzavřený obvod na desce ŘJ. Na svorkovnici nulák(2) vede na Triak(A2). Triak je v pořádku(měl jsem ho vypájený a v obvodu odzkoušený).
Triak se otevře, pokud je na G přivedeno napětí. G vede přes odpory na katodu dvojité diody(mám za to, že to je dvojitá dioda - má na sobě 6B). Nemám ji jak změřit, šuplerou, neboť je mezi chladičem triaku a příčným boardem - málo místa. Hroty multimetru jsem tam ale dokázal strčit. A divné je, že obě diody mají v obou směrech OL. Pokud nepropouští napětí, tak jak může dojít na G triaku napětí?

Z té dvojité diody to pak vede na procesor jednotky.

Těleso náhradní nemám. Spíš bych zkusil opravit právě ten zbytek, protože když se to nepodaří, novou či z druhé ruky ŘJ neseženu a tak nemá smysl řešit motor/spirálu....
Servo

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 11:55    Předmět: Citovat

Další věc(čím víc do toho čumím, tím více si všímám detailů, které jsem předtím neviděl).
Mezi A1 a A2 triaku je varistor TVR 431(na posledním obrázku mezi druhým a třetím relé). Pokud by byl vadný, pak by se mohlo propojit A2 triaku s N(přes ten varistor). On má mít hodně megaohmů, což má. Ale s větším napětím mu náhle odpor klesne.

Jak mohu otestovat varistor? Náhradní zřejmě nemám po ruce. Pokud ho vypájím pro otestování, mohu nějak ohrozit ŘJ? Zapojené bych měl pouze svorkovnici s napájením ŘJ+spirála a svorkovnici s čerpadlem a zámkem dveří.
bu2520

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 12:39    Předmět: Citovat

Místo topení klidně dej žárovku, ale jak tak čtu tvé příspěvky začínáš od zadu a nemáš úplně základní přehled. Věci které se rozbíjí už tu máš vyjmenované a je třeba je nějakým způsobem otestovat. Desku bych řešil až poté. Ale chápu, že učený z nebe nespadl, tak bádej, ale opatrně je tam síťové napětí a navíc těsně vedle ovládačka běžící na 5V a stačí jen škrtnout.
Servo

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 13:39    Předmět: Citovat

Jenomže všechno mám z ŘJ odpojené, krom toho zámku a čerpadla(jsou na společném konektoru). A ty dveře se bloknou hned, jakmile dám pračku do sítě.

Když jsem měl všechno pozapojované, pračka se nerozjela a vykazovala závadu s blokováním dveří a to co jsem v úvodu popsal. Že něco vyhodilo chránič je pravda, ale nemohu 100% vyloučit cizí zavinění. Nemám jak nasimulovat znovu závadový stav, když pračka vůbec nejde zapnout.

Proto musím nejprve odstranit problém na ŘJ. Samostatné komponenty se zdají být v pořádku.

Možná se chytám špatného symptomu(blokování dveří), který je na první pohled vidět. Ale je první na ráně. Že se nenapouští voda je taky závada, ale až po stisku tlačítka ON/OFF a START. Ale k tomu nedojde
Vlafig

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 14:56    Předmět: Citovat

Už se v tom nějak začínám ztrácet. Nemůže být celá věs způsobena tím, že po výpadku proudu si procesor pamatuje místo, kde cyklus skončil a chce v něm pokračovat a dokončit ho? Tedy zamkne dvířka a spustí čerpadlo? Ještě bych ale zkusil prověřit triak zámku, pak vše složil, zapojil a zkusil nějaký reset, např. stisknout tlačítko START na cca 5 sekund, jak píše návod? Tlačítka na ovládacím panelu reagují? Nehlásí to nějakou chybu blikáním určité kombinace kontrolek? Co servisní mód?
Servo

PříspěvekZaslal: st duben 22 2026, 17:42    Předmět: Citovat

Omlouvám se za některé nepřesné výrazy. Nechával jsem si radit od AI co to je za součástky a ona mi někdy blbě poradí.

Po tom výpadku jsem resetoval nastavení tím dlouhým podržením tlačítka START. Nepomohlo to.
Teď, když mám od ŘJ vše odpojeno krom těch dveří, tak to dělá přesně to samé. Po zapojení pračky do sítě se aktivuje zámek. Povolí jen v případě, že vytáhnu pračku ze zásuvky. Mechanismus je asi ok, když dělá co má.

Našel jsem schéma ŘJ. Není to úplně přesný model co mám, ale krom 5 součástek, které ve schématu jsou navíc, to sedí. Ty navíc jsem označil zeleným puntíkem.

Triak co je na chladiči jsem měřil a je to ten co je ve schématu červeně.

Triak u relátka zámku je ten, co je na obrázku u varistoru. To jak vypájím nevím. Mezi relém a chladičem je 1cm místo. Navíc ten malý odpůrek napravo.... To bude škola...

Pokud schéma nebude čitelné, protože jsem ho musel zmenšít na 300kB, tak zde je odkaz https://elektrotanya.com/arcadia_panel_edt0117.11_y.zip/download.html Stačí kliknout na ten Download a hned se to stáhne.

díky za trpělivost a pomoc

Arcadia_EDT0117.11_schA.jpg
 Komentář:
 Velikost:  288.55 kB
 Zobrazeno:  5 krát

Arcadia_EDT0117.11_schA.jpg

PXL_20260422_161950838A.jpg
 Komentář:
 Velikost:  186.78 kB
 Zobrazeno:  1 krát

PXL_20260422_161950838A.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: