Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pračka Indesit WIB111

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Servo

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 7:13    Předmět: Pračka Indesit WIB111 Citovat

Zdar, potřeboval bych poradit.
Mám pračku Indesit WIB 111. Při posledním praní, po ždímání, vyletěl proudový chránič. Když jsem ji rozdělal a zkusil znovu zapnout, abych se podíval co je příčina, začala se divně chovat.

Když je v zásuvce, dvířka se bloknou. Už se nerozpojí(abych mohl dvířka otevřít, musím ji vytáhnout ze zásuvky). Přitom pračka není zapnuta do pohotovostního stavu přes tlačítko ON/OFF. Další dívaná věc je, že se má po zapnutí tlačítka START ihned začít napouštět. To ale nedělá. Na půl sekundy má čerpadlo snahu jet, ale hned se zastaví.

Další divná věc, že když jsem nechal asi 10minut pračku v síti, a čekal až se odblokují dvířka, začalo se točit čerpadlo.

Zkusil jsem presostat profouknout a jestli sepne pípák na multimetru a je ok.
Zkusil jsem poslat 230V na ventily na napouštění přímo a vodu oba cákly.
Proměřil jsem motor i topné těleso, uhlíky - vše ok.
Pročistil jsem uvnitř co se dalo od usazenin z prášku+vody.
Změřil jsem při zapojení pračky do sítě napětí na ventilech. Jsou trvale pod 59V a 66V.

Nemám megger, pouze multimetr s rozsahem 200Mohm(AX 582B). Proměřil jsem motor. Vinutí rotoru a statoru mají pár ohmů.
Mezi rotorem a statorem je asi 60Mohm.
Mezi statorem a kostrou je 198Mohm
Mezi rotorem a kostrou je něco přes 200Mohm(hodnoty na displeji pomalu rostou na 200 a pak ukáže OL).

Rozdělal jsem ŘJ. Není spálená, kondíky nejsou nafouklé. Nicméně, na boardu, některých součástkách, ale taky vyloženě na měděných cestičkách na boardu je takový jemný černý prach. Možná z uhlíků. Možná to způsobilo zkrat, ale když jsem přiložil hroty pípáku blízko sebe na takovou součástku, žádný odpor jsem nenaměřil. Není to hrubý prach, který se usazuje třeba v TV přes horní mřížku pro odvádění tepla.

Triak jsem vypájel a zapojil do obvodu se žárovkou, odporem a 12V DC napětí. Po doteku na G a A2 se žárovka rožla/zhasla.

Relátka G5LB-1 https://www.farnell.com/datasheets/77422.pdf - proměřil jsem kontakty. 1 - 4 pípá, 1-3 nepípá, 2-5 mají 408ohmů. Nevím, jak otestovat jestli spínají.

Kondíky na ŘJ jsem na boardu přeměřil esr metrem a ukazují +- co je na štítku kondíku.
Kondíky na vstupním filtru do pračky, jsou tam 3, jsou taky ok.

Máte někdo nápovědu?
děkuji

PXL_20260420_104823523a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  281.67 kB
 Zobrazeno:  8 krát

PXL_20260420_104823523a.jpg

PXL_20260420_104911081a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  270.93 kB
 Zobrazeno:  12 krát

PXL_20260420_104911081a.jpg

PXL_20260420_105055837a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  289.55 kB
 Zobrazeno:  9 krát

PXL_20260420_105055837a.jpg

PXL_20260420_105148986a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  285.52 kB
 Zobrazeno:  8 krát

PXL_20260420_105148986a.jpg

PXL_20260420_104800955a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  248.59 kB
 Zobrazeno:  5 krát

PXL_20260420_104800955a.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Servo

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 7:15    Předmět: Citovat

pokračování fotek

PXL_20260420_105116069a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  262.1 kB
 Zobrazeno:  5 krát

PXL_20260420_105116069a.jpg

PXL_20260420_105612951a.jpg
 Komentář:
 Velikost:  277.01 kB
 Zobrazeno:  7 krát

PXL_20260420_105612951a.jpg

bu2520

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 7:26    Předmět: Citovat

Začal bych s kontrolou dveřního zámku a obvodu jeho spínání.
Vlafig

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 7:40    Předmět: Citovat

Zeptám se, co znamená proměřil jsem topné těleso? Pouze odpor mezi přívody nebo i izolační stav, tedy kostra versus přívody? Svod na topném tělese může pořádně elektroniku zmást.
Servo

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 8:17    Předmět: Citovat

Topné těleso - proměřil jsem jak odpor mezi vývody, tak vůči kostře. Vůčí kostře na rozsahu 200Mohm=OL. Mezi sebou kontakty měly nějaký odpor.
Nicméně, proudový chránič vyletěl na konci praní po ždímání, nebo při něm(prádlo bylo už zjevně zbavené většiny vody). Na konci se už těleso nespíná.

Dveřní zámek - zjistím více.
bu2520

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 9:39    Předmět: Citovat

Doporučuji nalít do pračky trochu vody a nechat těleso chvíli ponořené, někdy ty obyčejné multimetry ten svod neukáží, když těleso trochu vyschne.
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 10:16    Předmět: Citovat

Měřit izolační odpor běžným multimetrem je nicneříkající údaj. Při cca 1,5V to nic nezměří.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
keemo

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 10:18    Předmět: Citovat

Nebude jednodussi to topne teleso odpojit a zkusit to zapnout nez delat pokusy a cekat?
Ivan_01

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 11:25    Předmět: Citovat

tak, tak. Bez Megmetu nezmeriaš nič. A už nikdy nefúkaj do presostatu. A vyčisti si dosku od čierneho uhlíkového prachu, chránič môže vyhadzovať aj on, keď navlhne.
Servo

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 11:41    Předmět: Citovat

Topné těleso - odpoledne ho venku dám do kybla s vodou....

Relátka - Včera jsem je jen měřil ohmetrem a mezi piny 2 a 5 bylo +-408ohmů. A mezi piny 1 a 4 to bylo propojeno. Mám za to, že to měly všechny 4.
Dnes jsem zkusil, přivést 12V z trafa do zásuvky na piny 2 a 5 a měřil jsem, jestli se propojí 1 a 3. U těch pinů 2 a 5 záleželo na polaritě zdroje. Jedním směrem cvaklo, s opačnou polaritou nedělalo nic. Propojily se jen 3 relátka. Čtvrté nedělalo nic ani v jedné polaritě. Změřil jsem mu znovu odpor mezi 2 a 5 a teď tam je 1,5ohmů v obou směrech. Odpálil jsem ho? Napětí na 2 a 5 jsem ve všech pokusech přiváděl krátce. Jen takový ťuk ať cvakne.

Každopádně, jestli je vadné, mám problém. Board je oboustranný a některé piny relátka jsou pájené na board pod relátkem. Nožičky jsou však připájeny na spodní straně boardu taky. Tak se modlím, aby ta dírka měla propojené místo kde je zapájená skrz dírku na horní stranu tišťáku.

Toto relé spíná na motoru asi snímač otáček či co to je. Motor má na šasi v místě kde končí druhá strana hřídele(první strana je ta, kde je řemenice) takovou černou kulatou plastovou součástku velikosti mexického dolaru. Vedou k ní 2 červené dráty.

https://www.farnell.com/datasheets/77422.pdf Je to G5LB-1-25

děkuji všem za rady
patrikvarga

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 12:03    Předmět: Citovat

Paralelne k cievke relé je dióda. Pravdepodobne je skratovaná.
Ivan_01

PříspěvekZaslal: út duben 21 2026, 12:49    Předmět: Citovat

alebo je v perdéli port procesora čo to relé spína. Relé nemôžeš takto skúšať v doske, privedením cudzieho napätia ju poškodíš / zničíš. Takže ak takto skúšať relé, tak len vyletované z dosky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Bílá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: