Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 802 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: po duben 20 2026, 7:59 Předmět:
Jak dlouho to má vydržet?
Já jsem před třemi roky koupil sadu Motip 359248 a zrenovoval tím světlomety, protože mi na STK také vyhrožovali, že příště už mě s tím vyhodí. Parkuji jenom pod přístřeškem, na světlomety může svítit slunce a po renovaci zatím stále vypadají jako nové.
Zajímavé je, že zadní svítilny jsem zmatněné snad nikdy neviděl.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 7361 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: po duben 20 2026, 11:59 Předmět:
Ty pasty s bělícím účinkem obsahují povětšinou křemičitý písek nebo hydrogenuhličitan sodný. Občas také peroxid vodíku. Takže opravdu fungují. Naopak fluor a vanilín moc nepomůžou.
Pasta s bělícím účinkem opravdu dokáže brousit/leštit.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6677 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: po duben 20 2026, 16:25 Předmět:
Cust napsal(a):
Zkus brousit florovanou a whitening od jedné značky a uvidíš...
No tak dá se předpokládat, že whitening bude trochu agresivnější. Zkusil jsem něco oměřit:
Wenol All Metal Polish zrnitost 10 μm.
zubní pasta Elmex zrnitost 20 μm.
zubní pasta Signal White Now zrnitost 30 μm.
CIF lesk bez škrábanců zrnitost 80 μm.
Založen: Mar 05, 2007 Příspěvky: 6667 Bydliště: Jesenice u Prahy
Zaslal: po duben 20 2026, 16:43 Předmět:
A co je to za materiál ?
Já to zkoušel papírem s 3um aluminou a ani se to nehlo.
Je to moc pružný a ten papír ani nezabere.
Když to udělám na skle, tak tam ty škrábance pod mikroskopem vidím
Asi je celkem egál, jestli lesklý povrch vytvoříš mechanickým leštěním nebo napařením. Kardinální otázka je, čím ho ochráníš, aby se to brzo působením UV nezopakovalo.
Standardní profi postup je vypalovací lak.
Pak jsou různé pasty, s celkem krátkodobou trvanlivostí. Stejně jako bezbarvý lak ve spreji.
A pak jsou nalepovací fólie, třeba https://www.aliexpress.com/item/1005007583267617.html
To se mi líbí nejvíc - když to po letech zmléční, tak se stáhne a nalepí nová, bez opruzu s broušením atd.
Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6677 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: po duben 20 2026, 23:59 Předmět:
rnbw napsal(a):
Nejaku nahodnu cinsku foliu by som tam urcite nedaval. Pocas prveho leta stvrdne a popraska a uz ju dole nedostanes.
No tak asi ne nějakou náhodnou, ale tu, kterou si nechávají olepit auto pražští taxíkáři. Když pak auto pouštějí dál, tak se fólie sloupne, je sice mechanicky zhuntované, ale vypadá jako nové.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4Další
Strana 3 z 4
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.