Zaslal: so duben 18 2026, 8:10 Předmět:
Technika na STK může zajímat ohledně světel jen jedno. A to jestli dostatečně svítí a jsou seřízená a případně, že jdou seřídit. Mají na to předepsané přístroje. Z vlastních zkušeností potom sami dopředu upozorňují, že to nebude vyhovovat a majitel si to může zavčas spravit.
Opravdu nejjednodušší je vzít WD, stříknout si na hadýrku a tou ta světla potřít. Potom nechat zaschnout a rozleštit suchou hadrou (filcem).
Jinak stačí pouze ruční přebroušení postupně s velikostmi smirku 500, 1000, 2000 a 3000 a samozřejmě namokro. Kontrola broušení stačí jen umytí a přetření mokrou hadrou, kdy je vidět nějaké nesrovnalosti v povrchu. Na závěr podle nálady buď nanesení WD s vyleštěním (bude se opakovat) nebo při perfektním přebrusu a vyleštění přestřik bezbarvým autolakem ve spreji (2x).
Technici mají samozřejmě toleranci k tomu, kdy to ještě vyhovuje, ale na základě měření daným přistrojem. Dnes je to čím dál přísnější (hlavně i pro ně), tak se nebudou cpát zbytečně do průseru.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35470 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: so duben 18 2026, 8:24 Předmět:
p32 napsal(a):
Technika na STK může zajímat ohledně světel jen jedno. A to jestli dostatečně svítí a jsou seřízená a případně, že jdou seřídit. Mají na to předepsané přístroje. Z vlastních zkušeností potom sami dopředu upozorňují, že to nebude vyhovovat a majitel si to může zavčas spravit.
...
Technici mají samozřejmě toleranci k tomu, kdy to ještě vyhovuje, ale na základě měření daným přistrojem. Dnes je to čím dál přísnější (hlavně i pro ně), tak se nebudou cpát zbytečně do průseru.
Tak tohle bys měl vykládat těm hovadům na třebovský STK DEKRA. Závada "C" = nebezpečná, odůvodnění "barva světla hlavních světlometů zjevně neodpovídá homologovanému zdroji světla". Bez možnosti nechat si cokoliv vysvětlit, bez důkazu v podobě jakýhokoliv spektrálního měření, bez ochoty se přímo na instalovanej světelnej zdroj podívat. On je technik, on má názor, on je Bůh. Nenechal si nic vymluvit, důkaz byl jen jeho dojem. V reálu byly v normálních čočkovejch světlometech osazený homologovaný Osram NightBreakery 55W s "E8" (Německo) v kroužku.
Jinak měřáky mají jen na sklon a tvar hranice světlo-stín (regloskop) a na svítivost (luxmetr), ALE UŽ NE na barvu světla/spektrální složení (spektrofotometr). To, jestli jsou v autě povolený/homologovaný zářiče/zdroje určujou jen podle podívání se na fyzickej zářič a podle homologačních štítků a tabulek. Tenhle magor nebyl ani ochotnej se podívat. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Zaslal: so duben 18 2026, 10:56 Předmět:
Tak zkus někdy zajet taky jinam. Já jezdím na nejbližší STK (naštěstí dobrá), kde dám doklady a klíče, zaplatím a jdu pryč. Za asi hodinku - dvě mi zavolají, že je to hotovo, přijdu, dostanu protokol, klíče a info, kde to stojí a jedu. A takhle je to u této Toyoty už 14 let.
Zaslal: so duben 18 2026, 11:30 Předmět:
EKKAR napsal(a):
dred napsal(a):
...Záleží od kvality akrylu...
". Dnešní čelní světla se právě kvůli dlouhodobýmu odolávání zmatnění (a zkřehnutí) UV-zářením dělají z polykarbonátu = PC. .
PMMA je prirodzene odolný UV žiareniu...lenže je krehký a trpí vysokym vnútorným pnutím. Polykarbonát sa musí UV stabilizátorom dotovať, ale má vyššiu rázovú húževnatosť, takže ho nerozbije prvý kamienok spod kolesa auta pred ním, preto sa používa pri výrobe predných svetiel.
Zaslal: so duben 18 2026, 12:32 Předmět:
Nwm jak teda u vás , u nás se musí objednávat , to ale nechávám na kamošovi . Nechám papíry od auta v autě , klíče na kole a když odpoledne k autu přijdu , mám čerstvé nálepky . Sám si svým přijede i odjede . Činím tak již alespoň 15 let . Byl jsem kdysi osobně , ale když jsem viděl , jak mi po převratu přivezené Micheliny ničí na válcích , tak jsem se zařek , že již nikdy .
Normálně na mý nebožce Fábii 1, když už to s*alo mě samotnýho, tak jsem vzal hadr a levnou zubní pastu , za hodinu se obě světla leskly jak psouský kulky a na STK prošla v pohodě,
Ono v podstate krátkodobo zrejme pomôže hocičo..aj tekuté mydlo, zubná pasta, olej, či petrolej ala WD40... Priehľadnosť sa zlepší... len dokedy... Zo starého h_o_wna už nový bič neupletieš... Keď je raz ten "plast" zdegradovaný UV žiarením, poveternostnými podmienkami a najmä vekom, tak po nejakej procedúre už nikdy AKO "nový" z neho nebude... Aj keď výsledok býva úžasný...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.