Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Platební karta
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
DukeNuke

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 13:15    Předmět: Citovat

p32 napsal(a):
DukeNuke napsal(a):
POkud zaplatíte u obchodníka kartou, automaticky přijde obchodník o peníze.
Ale to přece vůbec není pravda. Kdo ti to nakecal? Obchodník má za každou platbu kartou poplatek určený smlouvou. A už jsi někde viděl obchodníka, co si zavede platební terminál s danými poplatky a nedá si to do režie? Do stejné režie, kterou uplatňuje v nákladech spolu s náklady na energie, výplaty pracovníků a dalšími vedlejšími náklady. Tyto náklady mu musí pokrýt právě výnosy (obraty) tak, aby měl ještě nějaký zisk a zákonnou rezervu pro zákonné případy výpadky výnosů.

Tak si vezměme na pomoc matematiku, není-li to na tebe příliš.
Jsem obchodník. Prodávám plechovky s pitím á 10Kč. Z toho jr nákupní cena 5Kč, nájem, elektrika a další (čili režie) 3Kč a zisk 2Kč. Pořídím si terminál pro platbu kartou. Plechovka nyní stojí 11Kč, z toho 5Kč je nákupka, 4Kč režie a 2Kč zisk. To ovšem platí pouze pro platbu v hotovosti. Při platbě kartou se mi z těch 11Kč odečtou 2%, takže zisk je 1,88Kč.
A je jedno, jestli se s tím smířím a budu prodělávat, anebo určím cenu plechovky na 11,20Kč. V tom případě při platbě kartou získám cca2Kč, ale při platbě v hotovosti cca 2,22Kč. A proto preferuji platbu v hotovosti. Jasné?
Každopádně, pro restaurace to bude ještě horší. Už jsem našel dvě, kde za platbu v hotovosti dávají slevu 10%. A tato položka se objeví i na účtence - sleva za hotovost. Takže hotovost se vyplatit rozhodně musí.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
ransom

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 13:25    Předmět: Citovat

Já bych zrušil peníze. Jako v Neználkovi ve Slunečním městě. Každej bude zadarmo dělat co umí, a každej si vezme zadarmo co potřebuje.
DukeNuke

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 13:31    Předmět: Citovat

Obávám se, že by se brzy našel jiný důvod diskuzí...
Přičemž úroveň by se stejně nezměnila.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 13:46    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
…pro restaurace to bude ještě horší. Už jsem našel dvě, kde za platbu v hotovosti dávají slevu 10%.
Tak to je jasné, krácení přiznaných tržeb a odklonění části výplaty od problémů s berňákem.
PotPalo

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 13:50    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Každej bude zadarmo dělat co umí, a každej si vezme zadarmo co potřebuje.
Lenže je kopa ľudí čo nič nevedia, ale za to potrebujú všetko.

S tou zľavou pri platbe hotovosťou je to geniálne. Keď si náklady na platbu kartou nemôžu oficiálne pripočítať, tak ich pripočítajú na všetko (ako tomu aj je), a pri platbe hotovosťou sa odpočíta "zľava". Ukázať pravdu zakázané je, ale mať zľavu zakázané nieje.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Prim

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 14:30    Předmět: Citovat

Kdyby se zdálo, že už bylo vše řečeno a diskuse skončí, můžete to zkusit tady. https://www.root.cz/clanky/evropa-bez-americkych-plateb-wero-uz-funguje-digitalni-euro-hleda-cestu/
Achab

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 14:55    Předmět: Citovat

V některých obchodech lze platit kartou až nad určitou částku, obvykle 50 - 80 Kč. Ale i v okolí na venkově jsou to spíš výjimky, buď lze platit bez omezení, nebo neberou karty vůbec.

Co se týká jízdného u IDS-JMK, tak pro jednorázovou jízdu není třeba platební kartu registrovat. V systému se uloží pouze číslo karty, spárované s údaji o zakoupené jízdence. Průvodčí vidí pouze aktuálně platné jízdné. Registrace (on-line) je nutná pro vícedenní (předplatní) jízdenky. Karta je přenosná, jízdné může využít kdokoliv.
p32

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 14:57    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
Tak si vezměme na pomoc matematiku, není-li to na tebe příliš.
Jsem obchodník. Prodávám plechovky s pitím á 10Kč. Z toho jr nákupní cena 5Kč, nájem, elektrika a další (čili režie) 3Kč a zisk 2Kč. Pořídím si terminál pro platbu kartou. Plechovka nyní stojí 11Kč, z toho 5Kč je nákupka, 4Kč režie a 2Kč zisk. To ovšem platí pouze pro platbu v hotovosti. Při platbě kartou se mi z těch 11Kč odečtou 2%, takže zisk je 1,88Kč.
Koukám, že matematika i ekonomika je pro tebe opravdu neznámý pojem. Zkus takhle tyto ekonomické výpočty zdůvodnit někde u FÚ a budou ti kontrolovat vše za posledních 3 roky. Laughing

a) 2% z 11 Kč je 0,22Kč a ne 0,12 Kč
b) rozlišovat, jestli ti někdo platí v hotovosti nebo přes kartu, na kterou sis pořídil terminal, je na hlavu
c) už jsi někdy odváděl tržby v hotovosti? Někdy to zkus, otevřít pokladnu, spočítat to, rozdělit to na jednotlivé hodnoty kvůli poplatku v bance, atd.
d) asi ti ještě nedošlo, že každý obchodník s terminálem má ceny už upravené i pro jednotlivé platby kartou a v platbě v hotovosti na tom vlastně vydělává?
Zkus příště víc přemýšlet i ze strany obchodníka, pokud to ale na tebe není příliš. Laughing
p32

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 15:01    Předmět: Citovat

Achab napsal(a):
Co se týká jízdného u IDS-JMK, tak pro jednorázovou jízdu není třeba platební kartu registrovat. V systému se uloží pouze číslo karty, spárované s údaji o zakoupené jízdence.
Tady jsem asi nepochopil, o co jde. V MHD v OL se kartou v mobilu jen platí a potom prokazuje ta úhrada. Jinde asi musí být přiložen i rodný list. Ale asi to už změnili, já jezdím všude autem. Wink
DukeNuke

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 15:10    Předmět: Citovat

On je totiž rozdíl mezi jednorázovou jízdenkou a předplacenkou - chceš-li šalinkartou. Slovo "nosič" jízdenky použitý Artabanem ukazuje na použití šalinkarty. A to je něco jiného, než jednorázová jízdenka.
A k předchzímu - omlouvám se za chybu, stalo se. A že to nemůžeš pochopit se nedivím. Pohled obchodníka z pitím ti nestačil, tak pohled řezníka:
Terminál mám, bo někteří zákazníci kartou platit chtějí. Zároveň mám ceduli, že preferuji hotovost. Protože:
1. Jak jsem ukázal v předchozím příkladu, procenta, o která přijdu, pokud zákazník platí kartou, mi při placení v hotovosti zůstanou.
2. Dovozce chce za maso a uzeniny zásadně platbu v hotovosti, takže žádnou tržbu neodevzdávám, ale prostě vyberu hotové peníze z pokladny.
3. Při platbě v hotovosti mi občas někdo nějakou korunu na tácku nechá. To se u karty nestane nikdy.
Tolik pohled obchodníka.
DukeNuke

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 15:22    Předmět: Citovat

tomasjedno napsal(a):
DukeNuke napsal(a):
…pro restaurace to bude ještě horší. Už jsem našel dvě, kde za platbu v hotovosti dávají slevu 10%.
Tak to je jasné, krácení přiznaných tržeb a odklonění části výplaty od problémů s berňákem.
To asi těžko, když mi vystaví účtenku. Ano, kdyby to bylo bez účtenky, tak to pochopím. Ale s účtenkou nezakamufluje nic.
ZVUK2000

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 15:25    Předmět: Citovat

V Ostravě je to zase jinak. Stejně jak v Londýně. Mohu cestovat celý den a vždy přiložím při nástupu a výstupu kartou. Systém to vyhodnotí až na druhý den. Pokud jsem jel i 100x za celý den tak zaplatím za celodenní jízdenku a ne za 100 jízd.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
DukeNuke

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 15:31    Předmět: Citovat

To ale pořád není šalinkarta.
Artaban001 napsal(a):
...Spíš by mě zajímalo, když třeba bankovní kartu používá jako nosič jízdenky DPMB, zda do té karty něco nahrají, nebo jen evidují číslo karty a k ní přiřadí svůj "kredit"?
Z tohoto dotazu jednoznačně plyne, že jde o šalinkartu. Alespoň pro mě. Slova jako "nosič jízdenky" používá právě DPMB v souvislosti se šalinkartou. Ale možná se pletu.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 15:47    Předmět: Citovat

DukeNuke napsal(a):
Ale s účtenkou nezakamufluje nic.
Optimisto Very Happy
Achab

PříspěvekZaslal: čt duben 16 2026, 16:08    Předmět: Citovat

ZVUK2000 napsal(a):
Pokud jsem jel i 100x za celý den tak zaplatím za celodenní jízdenku a ne za 100 jízd.

V Brně je to stejně - systém "Pípni a jeď." Po daném počtu jízd se automaticky účtuje celodenní jízdenka. Informace vázané ke kartě jsou v systému pouze do zpracování všech transakcí za daný den.
Na regionálních linkách při nákupu jízdného kartou u řidiče, nebo ve validátoru, mohou být jízdy účtovány bance souhrnně i po několika dnech. V obou případech není nutná registrace.

Registrace pro vícedenní jízdenky (což je i šalinkarta) je požadovaná z důvodu propojení jízdního dokladu s konkrétním nosičem a uživatelem, možnosti ověření nároku na slevy, zajištění nepřenositelnosti apod.

"Nosič jízdenky" nesouvisí s druhem jízdného. Nosiče jsou buď bankovní (platební karta, aplikace), nebo nebankovní (čipové kreditní karty, odznaky apod, vydávané IDS, nebo DP.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 11, 12, 13  Další
Strana 12 z 13

Přejdi na: