Zaslal: po duben 13 2026, 22:57 Předmět: Lampička svítí i vypnutá
Stolní LED lampička na 230V s kolébkovým vypínačem mi začala velmi slabě svítit vypnutá. Vidět to bylo jen za tmy, takový svit měsíce.
Samozřejmě těsně po záruce a lampička je nerozebiratelná.
Byl jsem docela naštvaný, protože jsem lampu schválně vybíral bez dotykového ovládání a tohle vypadalo, že vypínač je jen signál pro elektronický spínač, který se chystá chcípnout.
Kdepak.
Vypínač opravdu vypíná přívod. Nepatrně "žhnuly" jen dvě protilehlé LED z celé sady.
Přívodní kabel 230V je naletován na jednom okraji desky a k vypínači to vyleze z plošáku na druhé straně.
Viz obrázek plošáku. Celá deska je hliník s plošným spojem. Je vidět, že v PRCi to někdo letoval velkým kopytem, protože hliníková deska dobře chladí. Možná se při letování poškodila izolace. Anebo paralelně vedené přívody k vypínači mají z nějakého čínského důvodu svod a taky kdoví, kudy to k těm LEDkám prosakovalo. Měřič izolačního stavu nemaje jsem nic dalšího nezkoumal.
Ucvakl jsem jeden drát přívodu (100W trafopájkou to nešlo roztavit), horko těžko vyletoval odpor/pojistku a osvobodil vypínač z plošáku. Vytvořil jsem přívod k vypínači vzduchem, včetně té pojistky.
Zatím vše funguje, uvidím, jak dlouho pojistka vydrží, když není chlazená.
A jak dlouho vydrží ty izolace na hliníku. Myslím, že přemístěním pojistky do vzduchu jsem zvýšil spolehlivost asi 100x.
Zaslal: út duben 14 2026, 7:53 Předmět:
"Zatím vše funguje, uvidím, jak dlouho pojistka vydrží, když není chlazená.
A jak dlouho vydrží ty izolace na hliníku. Myslím, že přemístěním pojistky do vzduchu jsem zvýšil spolehlivost asi 100x."
Asi tě zklamu, ale spolehlivost jsi nezvýšil. Pojistka nemusí být chlazená, ani nikdy nebývá. Ta úprava je nesmyslná.
To, že ti lampička jemně svítila je dáno kapacitní vazbou přívodů a jen jednopólovým vypínačem.
Stačí dát paralelně k síťovému přívodu za pojistku kondenzátor 100nF/∿230V (X nebo Y). Někdy pomůže i to otočení síťové vidlice.
Na závěr, doporučuji ti tu tvoji úpravu dát do původního stavu.
Teď se dívám na obrázek, není to pojistka, ale pojistkový odpor ve funkci pojistky, což je jen jiná součástka ve stejné funkci. To jen pro upřesnění.
Zaslal: út duben 14 2026, 8:26 Předmět:
Ano, může za to kapacitní vazba jak píše Jezevec. Pro mě je to docela vítaná vlastnost, v boudě ve Sloupu, kde je tma, že by se dala krájet, to v noci neruší a nepřerazím se když potřebuju vylézt ven. Jinak též stačí dát za usměrňovač odpor tak 10k, semizdá že už jsem něco podobného řešil.
První, co jsem udělal - otočení síťové vidličky - nepomohlo. Intenzita světla nebyla vždy stejná.
Odpor/pojistka má asi 82 ohmů.
Znova upozorňuji, plotna pod plošnými spoji je hliníková, cca 2mm tloušťky. Délka souběžného vedení k vypínači je cca 50mm, vzdálenost mezi nimi cca 3mm, tloušťka podkladové izolační folie mezi hliníkem a spoji jsou asi 0,2mm. Ve vypnutém stavu neprochází vodiči plošného spoje proud a vzájemná vazba je mezi vodiči plošného spoje kapacitní, při 50Hz.
Opravdu se tam kapacitně přenese tolik energie, aby proudový měnič napájející LED alespoň občas kliknul?
Všechny spotřebiče, kromě kompresorové lednice, jsou v noci opravdu fyzicky za vypínačem.
To, že lampa svítí i vypnutá není výhoda, ale porucha. Zamyslel jsi se nad tím? Ten svodový proud může mít zdroj ještě před pojistkou/odporem a v případě velkého svodu se něco může tavit bez vyhození domovního jističe.
Jedná se o lampičku za pár stovek z Hornbachu. Viz obrázek.
Zaslal: út duben 14 2026, 11:02 Předmět:
"Opravdu se tam kapacitně přenese tolik energie, aby proudový měnič napájející LED alespoň občas kliknul?"
Ano.
"To, že lampa svítí i vypnutá není výhoda, ale porucha. Zamyslel jsi se nad tím? Ten svodový proud může mít zdroj ještě před pojistkou/odporem a v případě velkého svodu se něco může tavit bez vyhození domovního jističe."
Není to porucha, ale vlastnost nízkopříkonových spotřebičů se spínaným zdrojem.
Žádné nebezpečí nehrozí.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.