Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Spolehlivost vodivosti kontaktů relé
Jdi na stránku Předchozí  1, 2

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
martinkopp

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 9:35    Předmět: Citovat

Obávám se, že pokud chceš jedním relátkem spolehlivě spínat 10A i 1mA tak to řešení nemá. I zlacené relé se ti může při spínání velkých proudů opálit. Pokud z nějakého důvodu nechceš použít mosfety, existují rtuťová relé kde tento problém odpadá, ale zas je potíž s dostupností
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 10:04    Předmět: Citovat

Dal bych tam nějaké hermetizované dvojité relé 16A do PCB. TAKAMISAWA, OMRON nebo SCHRACK. Stojí to pár korun a v testeru, kde jsou podobné podmínky to funguje už několik let.
samec

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 13:19    Předmět: Citovat

Alebo zapoj spätnú väzbu až spoza relé. Wink
Sejny

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 15:59    Předmět: Citovat

V dnešní době není velký problém mechanický kontakt nahradit dvojicí výkonových mosfetů v sérii a všechny problémy tohoto typu zmizí.

Mám v plánu takovou destičku s dvojicí mosfetových spínačů postavit do svojí Tesly 820A, kde jsem původní DDR relé nahrazoval relé Finder 4052. Finder začal zlobit až po letech, ale pomohl jsem tomu sám, zvětšoval jsem odtrh přihnutím kontaktů(zvýšení vypínací schopnosti DC na indukční zátěži), tím jsem snížil přítlak přisepnutí.

Většina relé co jsou určená pro proudy >2A má předepsáno jaké minimální napětí a proud je potřeba spínat aby fungovalo samočištění kontaktů. Dost často je to podceňováno i u profi průmyslových věcí, dělají to nejen relé ale i různé koncáky(koncové spínače) a dokonce i jazýčkové kontaky.
tomasjedno

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 16:59    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
Alebo zapoj spätnú väzbu až spoza relé. Wink
Jo, a než relé sepnou, pojedou konce rail-to-rail. To abys tam ještě přidělal spínání v nule, což je u relátek trochu potíž Very Happy
samec

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 17:11    Předmět: Citovat

martinkopp napsal(a):
...existují rtuťová relé...
pýtal som sa na to v tom inom vlákne, ale nikto neodpovedal, tak som sa opýtal AI
barnodaj

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 17:37    Předmět: Citovat

Pokud je v zesilovači relé na odpojení reproduktorů, tak řídící elektroniku už má.
Pokud bys použil elektronické relé i od dj. Rix nebo podobné, tak z něj použiješ použij jenom optický driver, a oba mosfety, vstup driveru ošetři pro použití s napětím, na jaké je cívka současného relé...
TAKJAN

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 18:15    Předmět: Citovat

Mám v zesu nějaké vykuchlé RP. Už 25 let bez závady.
VASEK_W

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 20:03    Předmět: Citovat

Děkuji všem za reakce, vezmu to popořadě Wink

V zesu jsou dvě relé s cívkami na 36V. Výrobce podle typu relé co jsem dohledal v datasheetu použil na kontakty směs AgNi. Velikost standartní, cca 29 délka, 12,5 šířka, silové vývody spínacího kontaktu začínají 20mm od cívkových a jejich rozteč je 3,5mm. Není to nic, co by se nenechalo vyřešit přihnutím vývodů z pěti mm na ty 3,5mm. Případně lze převrtat díru v plošném spoji.
Jako možnou náhradu jsem již před několika dny našel v TME relé s pozlacenými kontakty: https://www.tme.eu/cz/details/40.52.9.048.500/elektromagneticka-rele-miniaturni/finder/40-52-9-048-5000/
Má dva kontakty, které bych případně z důvodu spolehlivosti spojil paralelně.

miran50 (a další): prostřední odkaz už je nefunkční. O těch SSR relé vím už dlouho, sám mám připravené plošné spoje a součástky na realizaci pro svůj hifi zesilovač. Jenže nyní nemám absolutně čas se zaobírat jejich výrobou Sad
Takže zbývá pouze možnost vypájet a vyměnit za jiné relé.

Mysteri: když po zapnutí i studeného zesu nenaběhne jeden kanál, nebo hraje potichu, nebo různě kolísá, zes se vypne, opět zapne, a po odčasování zpoždění ochran cvaknou relé a zvuk je již dobrý, tak tvé úvahy nebudou asi pravdivé. To samé při hraní, někdy se zvuk plynule zeslabí, někdy skokově, ale stále prochází třeba 30% hlasitosti. Vyřeší se to vždy vypnutím zesu a jeho opětovným zapnutím.

rnbw:
rnbw napsal(a):
V niekolkych zosilnovacoch som kontakty rele cistil - kvapka Kontakt 60 a jemne malym skrutkovacom oskrabat.

Zohnat vhodne rele moze byt problem. Ked najdes nieco so zhodnym rozlozenim pinov a napatim, tak byva na sklade len par typov - a to tych najbeznejsich silovych.

to je právě to, co jsem zatím nechtěl dělat, abych na kontakty sahal nějakým "mechanickým domlouvákem".
Jinak máš 100% pravdu s náhradou a tím rozmístěním vývodů. Podezřívám výrobce, že si použitím nestandartního relé zajistil zisky v budoucnu při jejich výměně. Dávat 40 éček za jeden kus relé s cívkou na 36V je nesmysl. Nicméně jsem v zesu včera úspěšně odzkoušel spolehlivou činnost u několika jiných relé FINDER, OMRON jak s cívkami 48V, tak i dvěma 24V do série. U mám ještě možnost výměnou omezovacího rezistoru ve zdroji napětí pro cívky zvětšit, takže zde problém není.

Cust:
Cust napsal(a):
Pokud jde o miniaturní relé na větší proudy (do 16 A), tak jedinou dobrou zkušenost mám s firmou Schrack a Omron. Zbytek bída.

děkuji za postřeh, vidím to podobně Wink

BOBOBO : Bořku, také mám na normální průmyslové použití na jedné straně zbroušený plochý jehlový pilníček tak, aby vlezl i do malých mezer, ale zde to zatím nechci aplikovat, protože návrat zesu za týden na výměnu relé je zbytečné odpojování, převážení, rozebírání atd...

Olchor, jardafiala: třeba na to dojde Wink

martinkopp: nespíná a nerozpíná to pod proudem. Původní kontakty jsou i po dvaceti letech jako nové.

HF_Tech:
HF_Tech napsal(a):
Dal bych tam nějaké hermetizované dvojité relé 16A do PCB. TAKAMISAWA, OMRON nebo SCHRACK. Stojí to pár korun a v testeru, kde jsou podobné podmínky to funguje už několik let.

také možnost, uvidím po poradě s majitelem.

Sejny:
Sejny napsal(a):
V dnešní době není velký problém mechanický kontakt nahradit dvojicí výkonových mosfetů v sérii a všechny problémy tohoto typu zmizí.
Mám v plánu takovou destičku s dvojicí mosfetových spínačů postavit do svojí Tesly 820A, kde jsem původní DDR relé nahrazoval relé Finder 4052. Finder začal zlobit až po letech, ale pomohl jsem tomu sám, zvětšoval jsem odtrh přihnutím kontaktů(zvýšení vypínací schopnosti DC na indukční zátěži), tím jsem snížil přítlak přisepnutí.

Až budeš mít vyrobené plošné spoje, tak to bude zajímavé. Nyní mi to problém rychle nevyřeší Sad

barnodaj: to jsem vzpomínal již v mém úvodním příspěvku. Nicméně ty ceny za náhradu relé 405x co jsem kdysi viděl inzerované, nebyly moc příznivé, pokud si to dobře pamatuji. Aby cena 4ks relé pro dva stereo koncáky nakonec nepřesáhla jejich zbytkovou cenu Smile

Vašek
HF_Tech

PříspěvekZaslal: ne duben 05 2026, 20:23    Předmět: Citovat

Těch 36V bych pořešil 24V relé a 1W zenerkou 12V.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Poradna Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na: