Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Mizení spustitelných souborů ve win 8.1
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
maxijaroslav

PříspěvekZaslal: út březen 31 2026, 9:21    Předmět: Citovat

Soubor log jsem neobjevil. Jedině soubory Reports, kde ten dnešní má opět příponu .enc1 a je jen krátký - 446 bitů.
Dnes po ránu něšel spustit třeba MultiCommander a musel jsem ho odinstalovat a znova nainstalovat, aby se ho podařilo spustit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar

PříspěvekZaslal: út březen 31 2026, 9:29    Předmět: Citovat

I ten log soubor .enc1 je šifrovaný. Podívat se do něj a do karantény můžeš zase jen při spuštěném CD KRD2024. Takže to udělej (v běžícím Kaspersky Rescue Disku otevřít přes tlačítko Reports a tam zvolit možnost Save to file (Uložit do souboru)).
Wink
-----
Pouštět si do systému takový "kalibry" jako KRD2024 považuju za masochismus a paranoiu.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ferdislav

PříspěvekZaslal: út březen 31 2026, 9:47    Předmět: Citovat

Týden se v tom hrabat... to bych nedal, obyč domácí hračka, dva dny max a už mohl být nový disk s čistou instalací, stejně je potřeba to jednou za čas udělat, zvlášť když největším virem je sám uživatel..
maxijaroslav

PříspěvekZaslal: st duben 01 2026, 22:32    Předmět: Citovat

Tak situace je stále zhruba stejná...
Snad se jednou podaří na ten problém přijít.
Ten počítač je v podstatě domácí hračka, není to pomůcka v zaměstnání (už dlouho jsem důchodce).
Ale kdyby měl někdo nějaký dobrý nápad, jak si s tím problémem poradit, byl bych moc rád.
Zatím jsem zkusil CCleaner - odstranil prý asi 800 MB nějakých souborů, ale žádná změna se neděje. Pokus o spuštění antiviru Avira vedl k tomu, že se uprostřed displeje objevil bílý obdélník s rotujícími černými body uprostřed a jinak se nic nedělo...
ferdislav

PříspěvekZaslal: st duben 01 2026, 22:43    Předmět: Citovat

Proč neuděláš co jsem ti napsal? je to jediný rychlý a jistý postup
maxijaroslav

PříspěvekZaslal: st duben 01 2026, 22:54    Předmět: Citovat

No, řekněme že mám k tomu nb citový vztah (dostal jsem ho kdysi od dcery) a wokna 8.1 mi docela vyhovují. 10 a 11 už ne.
ferdislav

PříspěvekZaslal: st duben 01 2026, 23:02    Předmět: Citovat

A to je problém tam dát ty osmičky?
Buď chceš aby fungoval,nebo ho mít na památku tak jak je
a starý disk si můžeš schovat na nekonečné pokusy
judeware

PříspěvekZaslal: st duben 01 2026, 23:13    Předmět: Citovat

maxijaroslav napsal(a):
...Ten počítač je v podstatě domácí hračka, není to pomůcka v zaměstnání...
To jsem měl vědět a stačilo se dohodnout, aby mi ho kolegové přivezli v den návštěvy Ampéru. Embarassed Pitomosti typu CCleaner člověk oboru znalý nepoužívá.

ferdislav napsal(a):
...už mohl být nový disk s čistou instalací, stejně je potřeba to jednou za čas udělat...
Od dob Windows 7 se "dobře udělaný počítač" s komerčním O.S. instaluje na celou dobu životnosti jen jednou! Cool Instalace -> "doladění" po jejím dokončení (tj, když instalátor neurčil veškerý hardware, což se vždy týkalo situace, pokud byl O.S. o něco starší, než onen hardware) -> nastavení prostředí uživatele (v nejjednodušším případě jediného) -> instalace konkrétních programů (od dob Windows 95 se to ustálilo na minimu, jakým je prohlížeč, "něco na multimédia", kancelář [texty, tabulky pošta...], profesní speciality [Účto, AutoCAD, jinoCAD, právničina, doktoroobvoďačina atd.]). No a pak přijde ke slovu tvorba bitové kopie O.S. Ve starších O.S. se buď cpaly lidem drahé nástroje (všelijaké zassrané Acronisy apod.), nebo se záloha celého počítače dala dělat ručně a často oklikou. 2000/XP ještě dovolí instalaci na oddíl FAT32, takže se takový neživý disk překopíruje přes druhé PC kamkoliv.

A když něco lehne, obnova a dotažení do cílového stavu (i na nový disk) je snadná. Pokud jsou data držená na jiném oddíle (jak poznamenal masar).
ferdislav

PříspěvekZaslal: st duben 01 2026, 23:37    Předmět: Citovat

Bitovou kopii si udělá člověk který ví, neznalý musí odeznova,od čistého os
CCleaner bych řekl je vhodný právě pro amatéry,ale nesmí tam nic přenastavit a používat jen ten a ne dva další, což platí i pro antivir atp.
Spousta lidí funguje tak, že dokud se jim PC úplně nezaseká,tak jedou,potom to někomu dají na opravu,ale naučit se základní věci kolem údržby a práce s ním to nee!
Nika

PříspěvekZaslal: čt duben 02 2026, 9:02    Předmět: Citovat

Jediný správný způsob, jak z toho ven, je vylít si data a jednoduše ten OS nainstalovat na prázdný disk, max. rozdělený na oddíl s OS a datový.
Prosím, udělejte to tak a nebo požádejte někoho bližního/znalého, ať vám to za kilovku kafe udělá.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
maxijaroslav

PříspěvekZaslal: čt duben 02 2026, 9:29    Předmět: Citovat

Aha, takže jsem svůj problém asi přece jen popsal nesprávně.
OS je v pořádku, u tohoto nb HP je oddělena část HDD (uživatelsky v podstatě nepřístupná) jako záloha OS, takže při jakémkoli problému se automaticky opraví z této zálohy.
Tady jde výhradně o programy, které nejsu součástí základního OS a instaloval jsem je sám (v době, když byla jejich aktivace zdarma atd.) a navíc jen některé.
Původně jsem myslel, že se s tímto problémem už někdo setkal a zná jednoduché řešení...
judeware

PříspěvekZaslal: čt duben 02 2026, 12:22    Předmět: Citovat

Odvšivit komerční O.S. jednoduché není, pokud jsou tam automatismy, které vrací stav počítače do havarijního stavu (asi jako když při amatérské stavbě zídky přijdu druhý den na místo určení a ono je to opět někým zbořené). Počítač se musí důkladně zanalyzovat a až poté konat. Odstranění badware neznamená automaticky výhru.
masar

PříspěvekZaslal: čt duben 02 2026, 13:41    Předmět: Citovat

maxijaroslav napsal(a):
...OS je v pořádku, u tohoto nb HP je oddělena část HDD (uživatelsky v podstatě nepřístupná) jako záloha OS, takže při jakémkoli problému se automaticky opraví z této zálohy...
Ale kdepak. Opravit OS z tohoto oddílu (WinRe) musí uživatel, tedy ty.
A že je OS v pořádku ses dozvěděl odkud? K nápravě přece nedošlo a původce dosud neznáš.
Ale můj dojem z toho je, že za problémem skutečně nestojí OS, ale tebou nainstalované programy, jako jsou různé "čističe" (à la CCleaner) a antiviry (à la Kaspersky) a podobné nesmysly, které dokáží vážně poškodit nejen instalované aplikace, ale i OS samotný.
Náprava s jistým výsledkem je jen jedna: Přeinstalace OS. Pomocí oddílu WinRe je to snadná záležitost, která zdaleka nebude potřebovat tolik času, jako právě provedené opravy, které nic neopravily.
Předpokladem je jen provést zálohu/úklid disku a rozdělit ho na datový a sytémový oddíl. Ten pak lze snadno a hlavně rychle obnovovat bez zásahu do dat.
Jediný problém tak představují pouze nainstalované programy s licencemi (byť zdarma), k jejich instalaci musíš mít klíče/hesla. Jak obnovit MSD Collections jsi už vyřešil, další jsi nejmenoval, ale jistě jich nebude mnoho.
Wink
Nika

PříspěvekZaslal: pá duben 03 2026, 7:52    Předmět: Citovat

maxijaroslav napsal(a):
OS je v pořádku...
Původně jsem myslel, že se s tímto problémem už někdo setkal a zná jednoduché řešení...

OS není v pořádku, je rozhašený těmi pochybnými utilitami a ano, řešení je jednoduché a jediné správné, reinstalace OS.
Ušetřil byste si opravdu hodně času, toto není věc, se kterou je zdravé se trápit tak dlouho.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Výpočetní technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strana 9 z 9

Přejdi na: