Zaslal: st březen 25 2026, 13:05 Předmět: Zapojení bytovky pomoc
Ahoj,
mohl bych Vás moc poprosit, zkoukli byste mi a poradili ohledně zapojení v bytovce? Jsem sice elektrotechnik, ale věnuji se úplně jinému elektro odvětví a všechny peníze jsem nedávno odevzdal bance abych si mohl koupit 50 let starou rozpadlou bytovku, kterou se snažím dávat svépomocí dohromady.
v AutoCadu jsem vyplodil schéma viz níže.
nejsem si jistý:
- propojení MET s PEN, zda je to takto správně
- zvolenými přístroji viz kusovník
- zapojení ventilátoru na zás. okruh (FA11) zda takto může být
- je povoleno, připojit dva vodiče na vstup jističe, chrániče, apod? průřez je stejný, někde v normě jsem se dočetl, že to nejde, někdo zase říká, že to lze.
- je takovéto schéma přípustné pro splnění požadavků normy (revize) ?
- jakékoliv připomínky, rady uvítám
ty uzly/svorky ve schématu prosím ignorujte, mám to jen pro přehled co bude na svorce v rozvaděči a co je propojené někde v zásuvce.. ještě to musím nějak učesat.
Prvně se mi nezdá ta kuchyň. Může vypadávat hlavní jistič protože máš všechny jističe na společné fázi. Dva vodiče na jistič jdou bez problémů připojit u těch kde se nepoužívá obloukový hřeben , ale přímý. Prostě místo hřebenu vede druhý vodič. Dále jeden chránič na světla je málo. Lépe použít více jistíčochráničů. Na MET bych připojil ještě SPD.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35365 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st březen 25 2026, 16:52 Předmět:
Určitě bych rozdělil světla na aspoň 2 okruhy, samostatně jištěný. Při zareagování jištění jednoho okruhu (třeba kvůli náhodnýmu zkratu ve svítidle) nezhasne celej kvartýr naráz. Ty 2 okruhy jsme měli v paneláku 3+1 u rodičů, kolaudace únor 1980, doma mám ten samej typ paneláku, taky 3+1, ale kolaudovanej červen 1986 - a světla už mají jen 1 okruh dohromady (komunistický šetření) a je to děsná průda, když jedním jediným jističem zhasne kompletní kvartýr. Takže minimálně 2 okruhy, i když to bude proudově mnohokrát předimenzovaný - a ideálně každou cimru extra. A pokud ty 2 okruhy, cimry napojit "obkročmo" = aby ty na stejným okruhu pokud možno sousedily s těma na druhým neboli aby když vypadne 1 okruh, světlo z tý funkční cimry aspoň skrz dveře osvětlovalo druhou cimru. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Necheš kuchyňu rozhodiť na vacero fází? Ak zapneš naraz indukciu, myčku, rychlovarnú aj mikrovlnu (a to ver, že sa to stane), tak s veľkou pravdepodobnosťou ti vyletí hlavný istič.
Úplne všetko svetlo na jednom svetelnom okruhu, na jednom chrániči, tiež nie je dobrý nápad. Nahadzovať potme istič, lebo niekde prdla vysvietená úsporka, alebo ešte lepšie, hľadať potme v celom byte, ktorá že to lampa vyhadzuje chránič... To je väčšia pravdepodobnoť, že prídeš k úrazu, ako keby si tam žiaden chránič nemal.
Svetlo v kúpeľni a zrkadlo v kúpeľni zbytočne rozdeľuješ na dva ističe. Aj so svetlom na toalete a ventilátorom môžu byť na jednom 10A ističi. Ak už chceš plýtvať peniazmi, tak radšej dokúp prúdový chránič pre druhý svetelný obvod a rozhoď svetla v byte tak, aby ti v prípade poruchy ostalo svietiť svetlo vo vedľajšej miestnosti. Vždy lepšie šero, než totálna tma.
Neviem, akú maš dispozíciu bytu, ale ekvipotenciálne pospojovanie by si mal robiť lokálne, nie samostatnými káblami ťahanými odniekiaľ zďaleka. Ale ak máš rozvádzač vedľa stúpačky, tak je to jedno.
Ešte k ventilátoru, ak chceš ventilátor s časovačom, tak nezabudni na trvalú fázu, aby si nemusel, ako to tu už niekto na bastlirne riešil, preznačovať nepotrebný žltozelený na fázovy...
A až v tej bytovke budeš ťahať tie kilometre káblov, tak dúfam, že ťa nenapadne rezať drážky priečne do plafónu. To by si ju vybýval skôr, než by si sa stihol nasťahovať.
A ešte jeden podstatný detail. Na indukčnú dosku potrebuješ prúdový chránič typu A, prípadne F, nie AC. V podstate, v dnešnej dobe, kedy sú vo všetkom usmerňovače by si mal mať všetky chráchiče typu A.
EDIT: Teraz som si všimol, že to máš v rozpiske v schéme, tak potom je môj komentár k chráničom bezpredmetný.
fredislav, metelesku blesku. Ten tvoj návrh pošli na poštový úrad, nech ti to vydajú ako poštovú známku. Zrejme ti odpovedia, že tak malé poštové známky netlačia.
Založen: Nov 17, 2011 Příspěvky: 7160 Bydliště: U Litomyšle.
Zaslal: st březen 25 2026, 19:09 Předmět:
Je samozřejmost rozfázovat zásuvky přibližně podle zátěže. Pračka/myčka/kuchyň atd. A světla z různých fází. _________________ Digitální technologie pracuje se dvěma stavy. Blbě nebo vůbec.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.