Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Pak se řekne "nejvyšší autorita = revizák" ????
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 8:29    Předmět: Citovat

Souhlasím, i když jsem si toho hromosvodu zrovna v Jilemnici nikdy nevšiml, a to jsem tam nakupoval i pětkrát do měsíce, měl jsem to při cestě. Ale taky jsem nikdy neparkoval na místě pro invalidy, abych si všiml zblízka.

Že se obsah revizní zprávy nesleduje? Když dojde k průseuru, tak vždycky. Taky se mi dvakrát stalo, že investor po předání instalace i s revizí dostal nápad před kolaudací ještě něco změnit (a nebude na to přece volat elektrikáře), úředník si všiml, to se pak hodily fotky z průběhu stavby.
Ale přispělo to k mému definitivnímu rozhodnutí si po třiceti letech papíry neobnovovat. Nějaký čas předtím už byl papír důležitější, než faktický stav a fyzikální zákony, nebavilo měl akceptovat různé certifikáty, zvlášť, když podle viděného a měřeného to zrovna důvěru nebudilo. Stejně jsem měl jiné práce dost a mám dodnes.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 9:46    Předmět: Citovat

My sme s kolegou revizákem eště neviděli ani jednu jedinou instalaci tech žrkadelníkovejch obrazek_cenzuraí, která by byla v pořádku, a samozřejmě nikdy ani jedinou revizní zprávu, která by byla legální. Jsou tam takový obrazek_cenzurarny, jako že je ta zpráva ilegální a tudíž neplatná už na druhým řádku, když se ve zprávě vydané loni ten kripl odkazuje na verzi normy, jejíž platnost definitivně skončila před několika lety.

Všude koho se ptám, každýho oruada a všech, nikoho to nezajímá. Nikdo nemá prej pravomoce atd.

Včerá na školení sem s tím konfrontoval jednoho ze zástupců distribucí, kteří přece chcou revizní zprávy vod tech slunečníkovejch obrazek_cenzuraren při uvádení do provozu, esli to vůbec čtou. Spousta blekotání a vykrucování se, přičemž jejich povinnost jako odborně vzdělanejch vosob, když vidijou takovej zjevně podvodnej zprasek, je minimálně oznámit skutečnosti nasvědčující trestnýmu činu na příslušný vorgány. Opět nic.

Celý todle je v podstatě hromadnej zločin v organizované skupině, kdy ty obrazek_cenzura berou těžký statisíce per zákazník za něco, co nedodávají, podvodem si to posvětí, a následně je zákazník mnohdy nucenej platit znova za to, aby to nekdo jinej uvedl do souladu s normama (pokud teda chce, samozřejmě si může provozovat nebezpečný zařízení na svou zodpovědnost). Jak to vyřeší jeden nejmenovanej cajzlovskej distributor? No celou tu zlodějnu koupí a začne dělat pod sebou, takže revize si pak dělá vlastně sám sobě. Úžasný. S ohledem na to, že škody jsou až stovky milionů, navíc financovaný z dotací, mohl by se tím konečně někdo začít zabývat.

TAKJAN napsal(a):
Víte snad někdo, že by byl někdy nějaký revizák souzen? A odsouzen?

Ano, dostal podmínku právě za podvody se žrkadelníkovejma obrazek_cenzurarnama (to byly eště ty velký inštalace, pro barony, antedatovaný zprávy, aby to stihlo dotace). Následně vydal další zprasek, takže sem ho potom naprášil na IBP. Poukázal sem i na to, že by se mohlo jednat o porušení podmínky, ale myslim, že inspektorát se už obrazek_cenzura na to to hlásit dál na stádní zastupičtelství.

Akorát na to, aby získali podklady pro pokutu, museli udělat kontrolu u zákazníka, ten z toho poněkud nebyl nadšenej, pže následně musel urychleně dodělávat spousty papírů, který mu chyběly. To ale není můj problém, že svoje povinnosti nezná, resp. zná, ale sere na ně. Navíc to jsou stejně libtardský sluníčkáři co sajou desítky mega dotací ze všech stran, tak by to měli mít všecko obrazek_cenzura ve výstavním pořádku, dyž už jim to platíme z berní Rolling Eyes

Vonehdá si na mě přece jenom vzpomněli, pže nikdo jinej se v tech jejich hovnech nechtěl hrabat, s tím nefunkčním požárním čerpadlem, co sem to tady řešil v jiným vlákně, pže opět na to srali a přes dva roky se to čerpadlo nezatočilo. Nejaký pravidelný zkoušky? Checht Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
bu2520

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 10:08    Předmět: Citovat

Trochu související , osoba blízká dělá na stavebním úřadu . Není dne aby projektant nedodal špatnou dokumentaci . Nesedí rozměry, dokonce ani číslo parcely či katastrálního území. Chybí tak například z jakých materiálů je stavba provedena a další. Napíše mu v kterých bodech to má opravit a on to neopraví nebo udělá další ctrl c ctrl V aniž by ztrácel čas se podívat, jetli to tak je. A téměř pokaždé oprava trvá několik měsíců. A když po roce přijde rozezlený stavebník na úřad , tak se diví, protože mu projektant říkal , že to je chyba úřadu. Už teď těm menším úřadům, které stíhaly termíny reálně hrozí zrušení a ty velké dostanou o to větší razítko. Jasně uznávám , že i na úředech sedí hovada.
Behemot

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 12:06    Předmět: Citovat

Stád si to dělá sám, resp. uhnija si to dělá sama. Holt centrálně-plánovaná ekonomika, dotace na každý hovno, směrnice, zákazy, nákazy, příkazy na každý dvě hovna. Velký divení, že ekonomika je kompletně v prdeli, když ai v ušandově trvá postavení fabriky třetnu času, a nekde v rejžákově desetinu.

A žvásty vo chránění zájmu vovčanů? Ale kdeže, proč se teda snaží, příkladmo touto dobou svoloč na voruadě Běchovice, lidem nasrat na hlavu, když je nevybíravě nutí do toho, aby lživě uvedli, že jejich řádně nabytý garáže (na pozemku, kterej pak spadl do majetku obce), stojící tam padesát let, jsou jenom dočasná stavba - aby tam pak mohl najet s buldozerama a garáže rozjezdit bez náhrady? Zatímco developer, kterýmu to prodajou, se samozřejmě napakuje královsky, žánop. Je to tady naprostej mafiánskej bordel.

Když si jenom vemu, kolik desítek ks sraček vod kdejakejch oruadů ročně musím řešit, a když se člověk za vydání enormních nákladů obhájí a dočká se třeba ai rozhodnutí nadřízenýho vorgána, že první vorgán jednal nezákonně, stejně si s tím KAŽDEJ VYTŘE PRDEL a nedá na vodškodnění ani halíř. I když celý řízení je vod počátku nezákonný! Protože přece sprostej obviněnej nese svoje náklady sám!! obrazek_cenzura zlodějstán to je, jak nekde ve středověku lupiči pocestnejch tvl.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
ransom

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 12:13    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
ransom: Dobře se podívej kam jsou připojeny svody ze střechy. Nějak se mi nezdá, že by okapový žlab měl certifikát na použití jako svodič.

- Podle normy ČSN EN 62305 jde o Náhodný svod - použití vodivé konstrukce vhodného průřezu a tloušťky. Dole u země by pak byla k nalezení zkušební svorka. Je na revizákovi, případně na inspektorovi ITI, jestli to uzná nebo ne. Stomilimetrový nýtovaný, pájený či falcovaný, titanzinkový, měděný, ocelový pozinkovaný nebo nerezový okap má vodivost a rázovou i tepelnou odolnost stejnou nebo lepší než 8mm hromosvodní drát AlMgSi. Podstatný je způsob připojení k němu, aby se to místo nepropálilo (dedikovaná svorka na žlab nebo objímka na trubku).
- Svod hliníkovým drátem běžně schováváme tažený po zadní straně okapového svodu. Nebo může být jako svod použitá nosná ocelová konstrukce ve stěně, případně může být funkční svod schovaný pod omítkou. Nemusí vést zrovna z místa, kde je vedení připojené na okapový žlab.
- Ten vodorovný okapový žlab je přímo součástí mřížové soustavy. Stejně jako římsy, oplechování, nástřešáky, žebříky, sněhové zábrany a podobně. Je to i jeden z důvodů, proč se to připojuje.

Jedinej problém je, že rozebráním nebo poškozením okapového systému přijdeš papírově o hromosvodní ochranu. To samé ale je ve většině případů, i když by tam svody byly (sundá se ten žlab, nebo je svod vedený po okapovém svodu atd).

Certifikát jako svodič to nemá určitě, protože svodič je polovodičová nebo výbojová přepěťová ochrana.

Certifikát u hromosvodu musí mít svorka, kterou se náhodný svod připojuje. Jinak to je v podstatě cokoli kovového, odolného a pevně namontovaného. Akorát plechová střešní krytina musí být certifikovaná jako jímač/vedení, pokud se chceš obejít bez drátů. Kvůli propálení v místě úderu.

Behemot

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 12:32    Předmět: Citovat

V místě úderu? Kde že! Střecha pak musí být zjevně zkonstruovaná tak, aby bylo zajištěný ai jasný vodivý spojení jednotlivejch plechů, a/nebo musí byt dostatečně odizolovaná od všeho, co může případnej výboj mezi nedostatečně propojenejma plechama podpálit.

Stovkovej plech je co? Jako že sto mikrometrů? A to je před tím, nebo po tom, co ten pozink sleze a je to celý hnědý vod rzi?

Si myslim, že právě proto, aby se todle všecko nemuselo řešit, se zřizujou ty strojený části, co pak mají jasně daný parametry. A náhodnej jímač ani nemůže byt použitej jako jedna jediná vodivá cesta strojenýho tyčovýho jímače na střeše, ne?
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 12:34    Předmět: Citovat

Tak jsem zase o něco chytřejší. Já zkoušku z hromosvodů nemám (já jsem jenom revizákovi počítal svody, aby věděl jakou cifru má napsat na fakturu).
Až pojedu kolem příště, tak se na to podívám blíže. Pokud Hill nebude rychlejší.
Co si pamatuju, tak v místě výskytu osob by měl být svod zaizolovaný a ta anténa na střeše asi taky není v ochranném pásmu soustavy.
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 12:36    Předmět: Citovat

Behemot napsal(a):
V místě úderu? Kde že! Střecha pak musí být zjevně zkonstruovaná tak, aby bylo zajištěný ai jasný vodivý spojení jednotlivejch plechů, a/nebo musí byt dostatečně odizolovaná od všeho, co může případnej výboj mezi nedostatečně propojenejma plechama podpálit.

Stovkovej plech je co? Jako že sto mikrometrů? A to je před tím, nebo po tom, co ten pozink sleze a je to celý hnědý vod rzi?

Si myslim, že právě proto, aby se todle všecko nemuselo řešit, se zřizujou ty strojený části, co pak mají jasně daný parametry. A náhodnej jímač ani nemůže byt použitej jako jedna jediná vodivá cesta strojenýho tyčovýho jímače na střeše, ne?

To je moc drahé. Se dá jeden aktivní jímač a kus drátu a nějakej vohnout se pod to podepíše a je zkolaudováno Smile
Cust

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 14:05    Předmět: Citovat

Ještě k těm nesmyslům v papírech, které je i možná zneplatňují:
Přišel jsem na TIČR, aby mi vydali glejt. Chtěli vidět papíry, že mám platnou padesátku. Tak jsem to pánu komisaři ukázal, ten se zděsil a hned volal tomu chlapovi co mi to vystavoval a zjebal ho po telefonu co to tam píše za kraviny a jestli mu nestačí tam napsat jednu větu opsanou ze zákona! A že básničky sí má psát jinam. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cust

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 14:09    Předmět: Citovat

K Hromosvůdům:
Stavím dům a hromosvod dělat nebudu. V projektu mám psáno:
NA ZÁKLADĚ VÝPOČTU ŘÍZENÍ RIZIKA JE ZŘEJMÉ (viz. Odst. 5.1 - BEZ OCHRANNÝCH OPATŘENÍ), ŽE NENÍ NEZBYTNÉ NA OBJEKTU OCHRANU PŘED BLESKEM REALIZOVAT, RESP. MÍRA RIZIKA NEPŘESAHUJE TYPICKÝCH HODNOT.
Dle ČSN 33 2000-4-443 ed.3 je však povinná ochrana před přepětím. Objekt vybavit svodičem bleskových proudů SPD T1+T2 (min. parametry pro třídu LPS III, resp. vyšší třídy dle výběru míry ochrany objektu zvolenou investorem) v hlavním rozváděči objektu.
Projektantem je doporučeno provedení dalších ochranných opatření pro snížení míry rizika – strojenou jímací soustavu dle zpracované PD.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ransom

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 14:59    Předmět: Citovat

Jo, to je jediný způsob jak se hromosvodu vyhnout. Ale jakmile už je v projektu ke stavebnímu řízení, nedá se z něj vycouvat.

Behemot: nepsal jsem nic o žádným stovkovým plechu, ale o 100mm okapu.

Pod aktivní jímač se ani nemusí podepisovat vohnout. Podle zákona na to pak i u nás platí francouzská norma. Ať se nám to líbí nebo ne.

Spousta věcí se zjednodušuje, protože investor řekne "já tam nic takovýho nechci". Tak se najde díra v zákonech a normách, a všichni jsou z obliga.

Behemot

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 18:00    Předmět: Citovat

Ten 100mm vokap je ale z vlasově tenkýho plechu, to sis ráčil všimnout? To není tyč vo průměru 100 mm, tzn. 785 mm^2. Nebo si mysliš, že to napětí je takový, že vyklačuje elekrony do stran, takže to je jedno? Nebo snad že ten bleskovej proud tím proběhne jako elmag vlnění? Úplně si to nemyslim čéče! Takže reálnej průřez toho plíšku stočenýho do trubky bude 0000hovno.

Co se týče bleskosvodu obecně, jo, jeho aplikace vychází z anál-lýzy rizik. Pokud dojde k tomu, že riziko je malý (příkladmo je objekt ve stínu jinejch objektů, stromů apod.), tak není potřeba přece zřizovat vnější ochranu před bleskem. Na druhé straně ovšem přepětí tam furt může vletět po vedení z blízkýho úderu jinam.
ransom

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 18:25    Předmět: Citovat

Ten plech má tloušťku kolem 0,7 mm. 100mm trubka z toho plechu má obvod 314 mm, což dá průřez 220 mm². To je třikrát víc než u 8mm kulatiny, která má cca 70mm².
Plná tyč o průměru 100mm by měla průřez 7854 mm2. Tak sklapni, vocase, a nauč se počítat.

Behemot

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 18:43    Předmět: Citovat

Průřez plné trubky, jistě, vo nulu víc, mea culpa.

Typická tloušťka dnešního vokapovýho plechu je spíš 0,6 mm a z toho eště bude zhruba 2×50 um=0,1 mm zinkovej povlak. Ten má 2× větší měrnej odpor než hnilík, železo má 3,5× větší měrnej odpor jak hnilík. Výsledná efektivní hodnota průřezu je jak ~60 mm^2 hnilíku.

Až ten pozink sleze a na povrchu budou shnilý oxidy mědi a skutečná tloušťka železa bude kolem 0,4 mm, je to úplně v prdeli. Hnilík se pasivuje tenoučkou vrstvičkou oxidu, a takto vydrží půl věčnosti. (Mám ověřeno v praxi v krabicích kam zateklo, měd se pokoví tlustým černým velice špatně vodivým oxidem měďnatým, hnilík je krásně lesklej, v původním stavu, vrstvička oxidu je v mikrometrech.) Co tam máš dál, lemro?
ransom

PříspěvekZaslal: pá březen 20 2026, 19:07    Předmět: Citovat

Já to neobhajuju. Pouze vysvětluju, jak k tomu přistupuje na školeních třeba takovej Marx z českýho zastoupení Propstera, a že to je taky možnej přístup, a že by to u revizáka mohlo aj projít.
Koroze znamená revizní závadu, takže se bude muset vyměnit zkorodovaná roura, stejně jako se jindy mění upadlý podpěry nebo zrezlý svorky.

Něco úplně jinýho je, že sám bych to takhle ze zásady neudělal. (Snad teď budeš moct klidně spát.)

Vyprávěl mi náš pan krajský inspektor Vomáčka (už je na penzi, tak můžu jmenovat), jak ho před lety doběhli. Odmítal podepsat hromosvodní ochranu vysoké budovy s aktivním jímačem, která měla jedinej svod. On argumentoval tím, že jako jímač dejme tomu, ale že naše norma vyžaduje svody po patnácti metrech kolem celý budovy, protože nic jako aktivní jímač nezná. Na to vstal nějakej právník od dodavatele s tím, že podle zákona tohoatoho pokud národní norma nezná specifcké zařízení blabla bla, použije se národní norma libovolného státu EU, která to zařízení zná. Tak maj v tom Brně věžák, do kterýho za velké bouře třískne několikrát za sebou. Přičemž už první rána může rezonátor aktivního jímače odprásknout, načež to bude do baráku s jedním svodem mlátit ze všech stran, protože aktivní jímač přestane být aktivní. Ale je to papírově v naprostým pořádku.
(Vlastně jsem se ani nezeptal, jak se přichomejtnul do Brna.)

Naposledy upravil ransom dne pá březen 20 2026, 19:13, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Nezařaditelné Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Strana 2 z 3

Přejdi na: