2004 Příspěvky: 21157 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt březen 12 2026, 8:29 Předmět:
Ale no tak: takových, kdo se dali k hifistům, ale pak se dlouhá léta věnovali jiné užitečné činnosti, znám víc. Z nich někteří mezi námi ještě běhají, hned první čtyři, kdo mě napadají, jsou ve snvých profesích skvělí: automechanik, umělecký truhlář a stavební ing (to uvádím profese, které je 40 a víc let živily). Ti zapomněli všichni, nebo ne úplně, ale kontakt s vývojem v elektroakustice ztratili, protože průběžně nepěstovali. Naopak stále se tomu věnuje ten čtvrtý, náramně šikovný zámečník, který se při práci vyučil na Pace na elektromechanika, aby si k padesátinám mohl nadělit "padesátku", ačkoli by praktickou elektrotechniku mohl sám učit. Jo, a ještě jeřábník ze strojírny, který, stejně, jako zámečník, koukl na drát a přímo viděl, jak v něm ty signály běhají, mnoho let opravoval (a o PAL, TTX či OIRT zvuk rozšiřoval) televize, prostě proto, že ho to bavilo, tak se průběžně učil. Dnes, jako důchodce, se věnuje ještě jiným z prospěšných činností, bastlí si jen pro sebe, taky kdo ještě dnes přijde s analogovou televizí?
Proti nim bych mohl postavit ing. absolventa FEL ČVUT, který klidně skočil na fejk s perpetuem mobile (pardon, s generátorem volné energie z pračkového motoru a alternátoru z Favorita), který na tom ztratil dva měsíce času a pak přišel, že mu to nefunguje, jako ve videu, a co jako s tím. Původně jsem měl za to, že si ze mě dělá zadel, ale on to myslel naprosto vážně, aneb "račte dovolit, při vašem vzdělání"...
Doporučil jsem mu vrátit diplom.
Takže, Křemíku, nesuď.
Jak vidíš, i mně se povedlo Pačáka Jirku (Vasku) blbě odhadnout, což mě mrzí, nicméně je to opět ukázka toho, jak nepřesná formulace dotazu či chybka v užití názvosloví může počunit úsudek. A bohužel - analogová technika (a speciálně kontaktní záznam) je oblast, která stihla zastarat dřív, než jsme se o ní na průmkách učili, natož, než jsme se vrátili z vojny, takže bych byl zdrženlivý i v hodnocení, která škola byla lepší.
Jak v čem a jak pro koho.
Zrovna tak tady nemá smysl paprčit až urážet se pro polopatismus - jestli tazatel to pokládá za zbytečné, protože "zrovna tohle ví, akorát to zatím dost jasně nevyjádřil", pořád to neznamená, že ta informace nemůže posloužit komukoli jinému, když si ji vyhledá.
Jenomže k vyhledávání je třeba umět správně formulovat výraz v dotazu, což čeština ani slovenština zrovna neusnadňují (někteří to nezvládají ani v jazycích s užší slovní zásobou a jednoduššími pravidly) a navíc to komplikují tací, co i věcně správnou informaci šifrují vlastními novotvary (že, Karle?), které samozřejmě nikdo nehledá.
Tím se ovšem vracím zhruba doprostřed tohoto příspěvku,
kde jsem napsal(a):
...jak nepřesná formulace dotazu či chybka v užití názvosloví může počunit úsudek...
a doplním to, že stejná chybka na jedné i druhé straně úspěšně znemožní vyhledání i užitečné informace.
K O.T.:
V tvém případě se nejedná o "stejnou chybku", protože výrazem "počunit" nahrazuješ původně zamýšlený výraz "pokřivit" výstižnějším výrazem, což naopak není cílem/záměrem zde zmiňovaného prznitele jazyka českého.
Jde tedy o "podobnost čistě náhodnou".
Zaslal: čt březen 12 2026, 10:56 Předmět:
Hill > Aha. Ty na můj výrok koukáš z úplně jiné strany. Možná jsem byl moc stručný, tak konkrétněji popíšu o co mi jde. Proti tiktakovi vůbec nic nemám, kutilství je pěkné ve všech směrech. Ovšem jedna věc mě na něm vyloženě kálí. Že někdy vykřikuje jak ON je dobrý, co VŠECHNO dokázal a nikdo z ostatních mu nesahá ani po kotníky. Obvykle když ho někdo nachytá na nějaké πčovině. Teď už se zlepšil, ale kdysi, když to tu objevil, to byla naprostá hrůza. Přitom řada zdejších by ho svými znalosti a výsledky mohla roznést na kopytech.
Úroveň Vaskových schopností vůbec nekomentuju. Nevím co zná a nezná. Myslím, že místo je tu pro všechny. Určitě sis za ty léta všimnul, že kvůli znalostem se do nikoho nenavážím. Možná si i pamatuješ, jak jsem se jednou zastal nováčka, do kterého se tu někteří jedinci pustili a jak to nakonec dopadlo.
Takže odtud vítr určitě nefouká.
Reagoval jsem pouze na styl, jakým své příspěvky napsal, hlavně asi ten poslední. Hrozně mi totiž tiktakův styl připomíná.
Jestli se pletu, bude to jen fajn.
2004 Příspěvky: 21157 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt březen 12 2026, 12:31 Předmět:
To neřeš, proto tam píšu o tom paprčení a urážení se. To už pro změnu nebylo o tobě, ale o mistrech světa, které bych v tom taky radši nechal vyplácat, ať si poradí sami.
Jenže dotaz o mistrovství nesvědčí a oni obvykle uraženě začnou sypat svoje přednosti až po tom, co se jim kdokoli snažil poradit, nebo aspoň zjistit další potřebné informace.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.