Zaslal: čt březen 05 2026, 19:46 Předmět:
HF_Tech napsal(a):
doga napsal(a):
Ahoj, toto je spínání pro části, které poběží většinu času, proto snaha o maximální otevření mosfetů.Ty Megové odpory nemám, tak je to zatím jen teorie. Co vy na to?
Ty odpory jsou v tomhle zapojení úplně zbytečné až škodlivé. Funkci těch 2M2 má už tento optočlen integrovanou uvnitř. A ty u GATE mají gunkci jen při rychlém spínání, kde brání zákmitům. Ten optočlen tak rychle nesepne.
Jak jsem říkal. Nejprve je potřeba se naučit alespoň elementární základy, jak ten MOSFET funguje. Bez toho se dál nepohneš.
Ahoj, někde jsem to tak viděl, odpory měli stabilizovat složené napětí a ten třetí jako pojistka, kdyby vnitřní "zkratovací" systém selhal.
A stále děkuji, že mi pomáháš
Doga: Tebou vybraný MOSFET se začne otevírat po přivedení Qgs a bude zcela otevřen po přivedení dalších Qgd. Ut(gs)=<4V.
Pokud vybudíš optočlen 45mA, na výstupu dá 65µA a naprázdno 8 až 9V.
Qgd=20,5C dodá optočlen do kapacity jednoho gate (a mosfet se otevře) během cca 315 µs a při otvírání protopí při 24V 18mJ. MOSFET pustí 10A už při 4,5V Ugs.
Jeden optočlen stačí.
Ale klidně tam dej třeba křečka v kleci a dynamo. Je to jednodušší než dosadit do dvou vzorců. Nebo to odměřit.
Souhlasím že 2M2 jsou zbytečné.
S respektem k Cust zkušenostem, tentokrát si datasheet optočlenu neotevřel a jede v zaběhnutých kolejích. _________________ pro mládež a lektory - Hamíkův koutek
Výpočet ukázal, že to bude fungovat a přechody budou dostatečně rychlé. Bavíme se o zapojení Fig.10 v datasheetu VOM1271. Co bys tomu jako náhradě relé vytknul? Že na to nejsi zvyklý? _________________ pro mládež a lektory - Hamíkův koutek
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 7265 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: pá březen 06 2026, 6:56 Předmět:
Ano, nejsem zvyklí navrhovat prasárny. To že to pojede jsme se snad shodli, ale zkusím to napsat jinak, aby jsi mě pochopil:
Máme dvě ložiska, úplně stejné, mají i stejné ČSN, ale jedno se dává do aut a druhé do letadel. Rozdíl je v mazivu, pokud použiješ mazivo do aut, může se stát, že jednou letadlo nedoletí tam kam má. Jo, přece lítám na krátké trasy, ale co když to někdy někdo použije na delší let?
Nebo ještě jinak:
Vezmu motor z tesly (náš tranzistor) a dám k tomu baterii z tříkolky (náš driver). Vždyť to musí jet, když to má odpovídající napětí... Ano, když ten samohyb pojede z kopce. A co když ho někdo bude chtít použít na cestu do kopce?
Jinak si kulikus klidně dej ozubené kolo z bicyklu do mutorky - fungovat to bude, ale za mě prasárna.
EDIT: Ve FIG. 10 jsem WMK030N06HG4 nenašel.
Naposledy upravil Cust dne pá březen 06 2026, 7:38, celkově upraveno 1 krát.
Nevim, zda je pomalejší otevření MOSFETU důvod nazvat to prasárnou. Přínos je krom obvodové jednoduchosti i nižší ryziko zákmitů na parazitních rezonancích ve spínaném obvodu a tím nižší EMI.
Chápu tvůj příměr. Kdyby chtěl spínat více desítek ampér, tak to máš pravdu.
Na druhou stranu mi bombenfest předimenzovaný přístup připomíná produkty jedné zahraniční velmoci v mém mládí. Volba rozumného optima je inženýrská disciplína. _________________ pro mládež a lektory - Hamíkův koutek
Ahoj, to že tu budeš pořád opakovat "kup si nějaký driver", mi moc nepomůžeš. Já našel skladem jen polomůstky, boostrapy nebo zbytečně složité obvody pro kompletní řízení, což nepotřebuji a objednávat si něco na zkoušku u Mousera za 500Kč poštovného se mi taky nechce
Tvl já fakt nevím jaké drivery máte kdesi v Bruntále skladem, proto jsem ti psal ať si nějaký najdeš sám, když dáš takové šílené omezení.
Mouser objednáš tady za 130,- poštovné https://www.mausel.eu/index.phtml?a=podminky-dodani
Pokud nechceš jít nesnažší cestou, tak tam dej izolovaný DC/DC měnič, nějakou logiku co ti omezí frekvenci spínání natolik aby to dc/dc utáhl a obyčejný optočlen no. A budeš mít víceméně to samé co je v těch specializovaných driverech. Ale že by tě to vyšlo levněji bych neřekl, ani s Bruntálskými cenami.
Založen: Jan 17, 2007 Příspěvky: 7265 Bydliště: Milotice u Kyjova
Zaslal: pá březen 06 2026, 8:13 Předmět:
Já jsem používal drivery od Infineonu EiceDriver a dost se mi líbily. (byť to nebyly izolované) V TME mají třeba 1EDI řadu nebo 1EDC řadu. Jednotlivé kusy se liší max proudem, které můžou cpát do gate MOSFETu. Ten nejmenší je 0.5 A což je o 4 řády vyšší než ten fotovoltaický a už dokáže rozumně sepnout velký mosfet, tak aby zbytečně netopil. (Rs pro 0.5 A a 15 V napájení by byl 33 Ω)
A abyste mě nenařkli, že je to overkill, tak proud do gate, pro plnou rychlost těch MOSFETů, by to potřebovalo cca 10 A. Těch 0.5 A způsobí cca 20x pomalejší sepnutí mosfetu než k jaké tranzistor umí. Ale zajistí že komutační ztráty budou odhadem 1000x menší než s FV driverem.
Naposledy upravil Cust dne pá březen 06 2026, 9:58, celkově upraveno 1 krát.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5Další
Strana 4 z 5
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.