Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20375 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: ne březen 01 2026, 16:44 Předmět: Není odpor, jako odpor
Před asi rokem jsem dával do kupy pár termostatů s odprásknutým pulzákem zdrojem. Bylo to z baráku, kde "ulítla" PEN a napětí středu hvězdy se posunulo podle zatížení fází.
Byl v kopru graetz, varistor, nárazový odpor na vstupu 230V, dva elyty filtru 2M2/400V, šváb pulzáku LNK623. Vše jsem vyměnil a poslal do světa. Minulý týden se mi 2/3 opravených termostatů vrátily, mrtvola. Ve všech byl v kopru jen ten nárazový odpor 100R/1W. Původní byl drátovej cihlák, protože je v AME neměli, tak jsem tam dal 100R/1W v metalíze. A nějak mě nedošlo, co to může udělat. Odpory navenek vypadají OK ale jsou přerušený a na některých se dá nalézt černá tečka jako kdyby se do něho píchlo špičkou špendlíku. Prostě i když jsou použitý metalízy na víc než 230V, nesnesou při zapnutí napájení ten pár milisekund trvající "zkrat" než se nabijou elyty pulzáku termostatu.
Trochu jsem počítal, po zapnutí bude proudová špígra max 3,3A a filtr se nabije za cca 2mS.
Našel jsem dráťáky 82R/2W, na šikmo se vešly. Jeden zdroj jsem na sekundáru zatížil 0,2A a 230V cykluju časovým relé ve funkci blikač 5/5 sekund. Zatím drží skoro dva dny.
Zajímavý, ten dráťák ve spirále s kupou závitů v keramice snese větší ráz, než metalíza s jedním nebo dvěma závity.
Už jste taky někdo měl podobnej problém? _________________ Jirka
Zaslal: ne březen 01 2026, 17:56 Předmět:
Ano, je celkem znama vec, ze dratove odpory jsou proti proudovym spickam odolnejsi. Nicmene existuji i odolne vrstvove odpory, v e-shopech je hledej pod "anti-surge" nebo "pulse withstanding". To zahrnuje nejen metalizovane THT, ale i tlustovrstve a tenkovrsve SMD a mozna i dalsi technologie odporoveho elementu. Oproti dratovym odporum maji typicky mensi indukcnost, ale drat je zkratka drat.
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 35239 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne březen 01 2026, 18:27 Předmět:
No a zrovna ta větší indukčnost drátový spirály je v místě ochrannýho "protizkratovýho" odporu snad spíš výhodou, ne? Určitě bude víc "brzdit" nárůst počátečního nabíjecího proudu sériovýho omezovacího kondíku, než vrstvovej metaloxidovej odpor shodný zatížitelnosti. Při provozu na 50Hz pak ta indukčnost bude mít jen mizivej vliv ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
On tam měl být spíš 10R odpor. Do malých zdrojů s elytem 2u2 až 10u se dává hodnota 4R7 až 10R.
Pokud je odpor mezi sítí a varistorem, tak tam musí být ten drátový. Kromě VISHAYe to vyrábí ještě Welwin a Yageo. Označení je wirewound fusible resistor.
Nicméně hlavní je, že to pro 250VAC funguje jako pojistka. Což ty normální metaloxidy nesplňují.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.