Kdyby byla závada před C313, pak by ji zkrat C313 nemohl "opravit". Takže pokud to "chrastí" už tam, je to závada č.2.
----
Teď se dívám, že ty emitorové odpory R328/R329 možná soudruzi nahradili dostupnějším materiálem, tak to měření klidového proudu bude spolehlivější provádět mA-metrem.
Zaslal: so únor 28 2026, 17:46 Předmět:
Oscilo jsem navrhoval, experimentování není nikdy na škodu. Též jsem cvičil (někde to tu je) až jsem přišel na přerušený odpor 100k ve zpětné vazbě kde bych závadu nikdy nehledal. Odpor nezatěžovaný, hledal jsem dlouho, dnes už vím, že je potřeba hledat i na místech nepravděpodobných.
Zaslal: so únor 28 2026, 18:56 Předmět:
Asi budu muset na ten osciloskop našetřit.
Tímto děkuji Vláďovi alias "ok1hga". Pomohl mi to přes telefon vyřešit. Díky výměně tranzistorů jsem musel udělat nějaké úpravy. On by to vysvětlil lépe. Ještě jednou díky Vláďo a všem ostatním za příspěvky.
Zaslal: so únor 28 2026, 20:07 Předmět:
Zrovna na todle oscík netřeba . Ale aby si vzal elyt a zkratoval to postupně ještě neudělal . Zrovnatak připraví křížovou propojku a spojí stejná místa , minutové záležitosti .
2004 Příspěvky: 21139 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: so únor 28 2026, 20:19 Předmět:
Pro takové opravy naprosto vyhoví multimetr s osciloskopem, jaký jsem popsal tady. Zrovna pro nf techniku ten osciloskop naprosto stačí, ukáže toho za těch sedmnáct stovek i s dopravou dost a dost.
Až si na to zvykneš a přijdeš na to, co tě ještě omezuje, budeš už mít představu, co si koupit s větším displejem.
Nebo bez rozmýšlení kup u stejné firmy rovnou dvoukanálový osciloskop s podstatně pohodlnějším ovládáním, piš si, že všechno, co umí, sotva někdy využiješ. A neber to za ty prachy...
Konečně - my jsme taky začínali s tím, co se dalo sehnat, mnozí si stavěli osciloskop sami doma: nejčastěji s kulatou obrazovkou s průměrem zobrazení 65 mm, kmitočtovým rozsahem do 1 MHz (v lepším případě do 5 MHz). Muselo to stačit. Až po letech jsme někde ve výprodeji či bazaru sehnali něco pořádného za cenu, která náš rozpočet nezruinovala. Dnes už za nový přístroj dáš zlomek výplaty, nemusíš na něj rok šetřit, jako tehdy.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.