Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20370 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá únor 20 2026, 0:13 Předmět: Zplynovací kotle Atmos řady DC
Kámoš má DC18 asi tři roky a dnes mi položil dotaz, jestli něco nevím o životnosti elektroniky s displejem, co je v šikmý části čelního panelu cca 20 cm nad přikládacíma dvířkama. Jak jsem byl u něj, tak ten panel měl povrchovku minimálně 40-50℃ při okolní teplotě v kotelně cca 20℃. Takže uvnitř může být i podstatně více. To určitě životnosti nepřidá, třeba zrovna elektrolytům.
Setkal jste se už někdo s nefunkčním řízením Atmose? Já už jo, ale to byl starej ještě s analogovým řízením kroutítkama, netěsná bambule kapiláry termostatu a v druhým případě vyhulenej tahovej motor, co se asi velkou teplotou vrtule přidřel. _________________ Jirka
Založen: Feb 08, 2010 Příspěvky: 789 Bydliště: Dolní Cerekev, Česko (Czechia)
Zaslal: pá únor 20 2026, 9:43 Předmět:
Ve tříletém kotli bude mít asi ACD03(04), s tou nemám žádnou zkušenost. V našem 16 letém kotli máme ACD01 a po cca 10 letech provozu jsem musel vyměnit elektrolyt ve zdroji, více ve vlákně Bi-polární elektrolytický kondenzátor. Jiné funkční závady se u naší ACD01 nevyskytly. Jediná další drobná závada je, že mi asi před dvěma roky odpadla z plošného spoje připojovací svorkovnice plastová přepážka. Přepážka měla, asi z bezpečnostních důvodů, oddělovat prostor pro svorky na kterých se objevuje síťové napětí od svorek pro čidla. Plast ze které byla přepážka vyrobena byl již křehký a odlomily se čudlíky, za které přepážka držela v otvorech v plošném spoji. Ostatní plasty jsou zatím v pohodě a nic dalšího se nerozpadá.
Kotle Atmos mají pod horní kapotou ukrytý také elektrolytický běhový kondenzátor odtahového ventilátoru. Už jsem musel 1x měnit.
Odtahové ventilátory (zejména jejich ložiska) v Atmosech trpí vysokými teplotami spalin. A nejhorší je, když obsluha po přiložení zapomene zavřít odtahovou klapku, to je pro ložiska záhul a prakticky vždy dojde k jejich poškození a dříve či později je nutná jejich výměna. Výměnu hlučných ložisek jsem také již prováděl.
Založen: Dec 20, 2007 Příspěvky: 1366 Bydliště: Chýnov - to je kousek od Tábora
Zaslal: pá únor 20 2026, 10:53 Předmět:
Taky jsem se té elektroniky v kotli bál. Takže ATMOS je v základním provedení a ekvitermní regulace TECH hezky na stěně. Jinak na starém kotli v práci, také v základu, se měnil jen ten kondenzátor ventilátoru, asi po 10letech provozu.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.