Mám doma už 28 sezón provozovaný tepelný čerpadlo PZP split voda-voda 12kW při 0℃. Poslední 2-3 sezóny začalo trpět pomalým postupným úbytkem výkonu a tak jsem vloni povolal servisáka výrobce aby udělal "generální inspekci" a zjistil, kde bude problém.
Odsál a zvážil chladivo, udělal tlakovou zkoušku, vysušil okruh dusíkem, vyvakuoval a vrátil chladivo a trochu ho přidal. Nastavil tlaky a prohlásil, že žádnou závadu nenašel.
No a jak začaly tuto sezónu mrazy, tak jsem zjistil, že pod -8℃ má čerpadlo výkon (dobu natápění) podobnou 4,5 kW patroně bivalentního elektrokotle. Takže topnej faktor cca 1, protože kompresor má cca 4,2 kW průměrnou spotřebu. Tak jsem znova kontaktoval servis výrobce kterej zareagoval až po třech týdnech s tím, že bude za těch 28 let (cca 27 000 motohodin) vyběhanej scroll kompresor a že si mám nachystat 50 tisíc i více.
Sehnal jsem si jinýho servisáka kterej prohlásil, že tohle tepelko nikdy neviděl ale že se pokusí. Ověsil vše co se dalo digitálníma teploměrama a digitálníma tlakoměrama a pozoroval a zapisoval náběh teplot a tlaků. Pak si lehnul pod venkovní výparník a párkrát protočil regulačním šroubem nástřikového ventilu a znova poměřil tlaky a přehřátí. No a nakonec prohlásil, že byl buď přicpanej, nebo za ty léta vymačkaný sedlo v nástřikovým ventilu a nebo že je v něm unavená membrána, případně že za ty roky zdegradovala náplň v měřící kapiláře ventilu.
Pak ještě vyzkoušel kompresor. Posunuli jsme hlavní regulační bod (maximální teplotu vracečky) z 46℃ na 52℃ a sledovali znovu teploty a tlaky. Za cca 20 minut teplota vracečky (celej barák měl otevřený ventily) vylezla na 50℃ a pak vypnula tlaková ochrana. Servisák prohlásil, že tohle by vyběhanej kompresor nikdy nedokázal.
Tak jsme se dohodli, že to budu sledovat jak bylo nyní těch pár dnů zima a mám dát vědět. Takže výsledek je, že čerpadlo jede jak zběsilý, při -6℃ dokázalo ohřát celej topnej systém na vracečce z 17℃ na 46℃ za hodinu a 10 minut. A po celej den udrželo v domě 21℃ při pouhých 4 hodinách chodu za celý den. O tom se mi posledních pár let ani nezdálo.
Takže závěr byl, že to mám sledovat a pokud by zase začal výkon klesat, tak se vymění nástřikový ventil.
Promiňte mi ten špalek, ale píšu to, protože moc nechápu, jak servisak výrobce, kterej by měl mít zařízení v malíku na nic nepřijde a ještě na dálku po telefonu určí nesmyslnou příčinu a člověk, kterej viděl tenhle typ poprvé v životě závadu najde, opraví a ušetří mě cca 40 tisíc, kdyby se měl ten nástřikovej ventil měnit (stálo by to asi desítku). _________________ Jirka
Založen: Nov 28, 2004 Příspěvky: 1843 Bydliště: pod Black Mount
Zaslal: pá únor 20 2026, 6:16 Předmět:
Oficiálná servisáci mají dané postupy. Neopravují, vyměňují a to za nové díly, kvůli záruce. Ten poslední co tam byl tak tomu rozumí a laboruje. Jen když někde přidá, nebo pošteluje, jestli to nebude na úkor životnosti.
Zaslal: pá únor 20 2026, 7:54 Předmět:
Celeron napsal(a):
... a člověk, kterej viděl tenhle typ poprvé v životě závadu najde, opraví a ušetří mě cca 40 tisíc, kdyby se měl ten nástřikovej ventil měnit (stálo by to asi desítku).
Sám jsi to tady napsal. Víš, jak je to s tím blbcem, co mu nikdo neřekl, že to nejde opravit, a tak to tedy opravil?
Ano, je to přesně ten případ s tím, že to většinou není žádný blbec*, ale člověk, který má větší přehled a je schopný opravit i to, na co ti normální "značkoví" servisáci prostě nemají a nikdy mít nebudou.
Poznámka: * znamená, že se tak o něm vyjadřují ti, co tomu většinou vůbec nerozumí a žijí jen z vlastních "pokusů".
Založen: Nov 10, 2009 Příspěvky: 2934 Bydliště: u Velvar, mezi D8 a R7
Zaslal: pá únor 20 2026, 8:47 Předmět:
Za 130 tis. vyškolí na montáž klimatizací. Co ten člověk udělá? Potřebuje vydělat peníze, umí pár věcí z rychlokurzu. Nakonec jsem volal přímo do Toshiby Praha, kvůli informacím. (Všechno funguje, jen split je taková ořezaná verze)
Podobně jsem tu měl znalého člověka na FVE. Řekl to jasně, lidi, kteří tohle umí nestojí 1000,- za hodinu. Absolvent ČVUT, dostudoval si elektriku, aby mohl počítat rozvaděče.
Zaslal: pá únor 20 2026, 9:30 Předmět:
Jen mi tam chybí otázka efektivity, kolik času tam servisák strávil aby vlastně nic neopravil. Ono to tak pochopitelně je , automechanik taky nemůže jezdit celý den s autem než se projeví závada.
Pěkný pojem je TCO: https://en.wikipedia.org/wiki/Total_cost_of_ownership
To zařízení má nějakou technickou životnost po které už se nevyplatí opravovat.
Ale zase proti třeba DAIKINU si můžeš pískat. Nevím na kolik je navržen, ale venkovní jednotky postupně odejdou po 10 až 15letech provozu. A tak, že oprava se prostě nevyplatí jen vyměnit za nové.
Když člověk spočítá veškeré tyhle náklady a životnost čerpadla 10let. Tak u zatepleného domu už se to nějak moc zázračně nerentuje. Nehledě na to, že když to klekne v -20°C mrazech, tak...
Zaslal: pá únor 20 2026, 14:07 Předmět:
No tak tepelko se nevyplatilo nikdy, je to totiž komfort k nezaplacení
Ono totiž ty výpočty co se vyplatí a co ne s sebou vždycky nesou zatížení toho, co chceš aby Ti vyšlo. Za svůj krátkej život jsem už viděl výpočty, že se vyplatí úplně všechno...
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20356 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá únor 20 2026, 16:43 Předmět:
Jo, tak to jsem nenapsal. Ti servisáci výrobce tu byli dva, asi 3 hodiny a ten co to dal dohromady byl sám a za dvě hodiny byl pryč a to se tu hodinu dloubal v nose a čekal, jak bude čerpadlo nabíhat.
Jo a to jsem se ještě od výrobce dozvěděl, že mi určitě brzo klekne regulační elektronika, a že se už nedá opravit, protože nejsou k sehnání paměti EPROM. Tak zrovna tu 27C256 s FW mám už asi 15 let staženou a náhradních 256 a 512 tu mám několik desítek. Tak si napeču novou. Zdroj tam je tráfkovej 24/12V a těch pár elytů si vyměním sám možná i preventivně. A výstupní relátka taky.
No a kdyby teklo opravdu do bot, tak bych i tu regulaci dokázal na Arduinu spíchnout, co to má dělat za ty léta už vím skoro bezpečně. Nadřazenou regulaci pro topnej systém jsem si před těma 28 lety udělal sám na 80C51. A v asembleru, kde bylo třeba počítání teplot na jednu desetinu, nebo linearizace ekvitermních křivek celkem pakárna.
S tím, že to klekne v -20 ℃. No mě to kleklo při -8℃, tři tejdny jsem je sem nedostal ale v nejhorším to má bivalentní elektrokotel a mám záložní OPOP a 6 kubíků dříví. Ale co by dělala třeba sousedka, co nemá u 2 roky starýho baráku ani komín, to nevím. Tepelko má na bivalenci jen topnici 2,2 kW, s ní by to možná nezamrzlo. Ale nevím, do vodní podlahovky se nikudy přikládat nedá.
A jestli se TČ vyplatí nebo ne. Já ho tenkrát pořídil za 100 tisíc. Před tím jsem jel asi 4 roky na elektrokotel. Faktura za elektriku spadla na polovinu. A když jsem pořídil v roce 2012 solár, tak zase faktura spadla proti předchozímu roku na půlku. U mě se za ty léta zaplatilo určitě. Horší je, že u těch součastnejch sraček se má počítat s 10 - 15 lety a klidně to může kleknout i dřív a cena novýho s těma vyrovnávacíma nádržema a jinejma kravinama, co já nemusím mít o dost vyšší než u tyhle starý mašiny z americkejch a italskejch dílů, žádnej PRCáckej šmejd v tom ještě není. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.