Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Měření izolačního odporu kabelu

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
aligator

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 14:32    Předmět: Měření izolačního odporu kabelu Citovat

Dobrý den, prosím o odbornou radu ohledně měření izolačního odporu odpojeného kabelu AYKY 4x25mm2

Kabel je napojen z elektroměrového rozvaděče do podružného na zahradě. Délka kabelu je 200m. Zákazníkovi se nezdá vyúčtování z důvodu vysoké spotřeby oproti ostatním obdobím.
Minulý rok byly na tomto pozemku obrovské záplavy. Onen osudný rok bylo právě to vysoké vyúčtování.

Ve stavu, kdy není spotřeba, fakturační elektroměr distributora neukazuje žádnou spotřebu, což je v pořádku. Odběr na jednotlivých fázích je dle klěšťáku 0A

V instalacích nejsou proudové chrániče. Měřil jsem i izolační stavy a na přívodním kabelu z elektroměrového RZV jsem objevil zvláštnost.

Oba konce kabelu mám fyzicky odpojené a izolační odpor je pouze 0,5Mohm - 1Mohm max.
i mezi fázovými vodiči a PEN a i mezi fázemi. Po cestě není nikde žádný rozvaděč, ani spotřebič. K vybavování hlavního jističe nedochází.
Je mi to velmi divné, že by byl takto nízký izolační stav u dobrého kabelu.
Nevím, jestli je někde spojka v zemi bohužel.

Délka je cca 200m ,uložení v zemi, bojím se že, bez chráničky. Jedná se o starou instalaci.

Měření bylo provedeno vhodným měřicím přístrojem FLUKE 1663, kalibrovaným.

Napadá mne poškozený kabel v zemi, který se chová jako spotřebič (svod), ale je mi divné, že by se jeho stav nezhoršil až natolik, že dojde zkratu. Černý odběr jsem předběžně vyloučil.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
HF_Tech

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 14:56    Předmět: Citovat

Spoj žíly odpojeného kabelu dohromady a změř izolační odpor proti PEN v rozvaděči.
Narazil jsem na to už dvakrát. Pokaždé kabel poškozený při výkopových pracech. Vždy po dešti začal unikat proud z fáze do hlíny. Akorát ani v jednom případě, tam nebyl funkční proudový chránič, protože to byly staré instalace.
V jednom případě vyhazoval jistič po několika hodinách, co zapršelo. V duhém případě to nevyhodilo B16A jistič, ale vždy to vyvavařilo vodu kolem místa poškození a přišlo se na to až po více než roce, když se jedna fáze přerušila a přestala fungovat cirkulárka.
U toho proudového chrániče bych se nedivil, kdyby to vařilo mezi fází a N jenom v přítomnosti vody.
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 15:32    Předmět: Citovat

Jakým napětím a při jakém počasí jsi to měřil?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
aligator

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 16:39    Předmět: Citovat

Měřeno dnes a 250V DC. Vím, že se to samozřejmě musí dle ČSN 33 2000-6 ed.2 měřit napětím 500V DC což ten přístroj samozřejmě umí. Ale jak jsem viděl tu nízkou hodnotu , tak jsem raději zůstal u tech 250V, pokud by tam byl připojený ,, zapomenutý" spotřebič. Počasí - mírné přeháňky (po dešti)
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 17:26    Předmět: Citovat

Ten měřič dá jednotky mA, to se nemusíš bát. Změř to aspoň 1 kV. Svod 1 Mohm ti elektroměrem nezatočí. Jinak v praxi může takový kabel fungovat ještě léta (pokud tam teda při tom 1 kV nebude výrazně míň), ale je vhodné sledovat, jestli se ten svod nezhoršuje.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
aligator

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 17:48    Předmět: Citovat

Zkusím. Samozřejmě dnes vím, že tam není připojený žádný zapomenutý spotřebič, takže si mohu dovolit měřit napětím 1KV DC.
Zkusím děkuji
No ten 1Mohm byl na L3-PEN
Mezi fázemi tam bylo naměřeno od 200K ohm -500Kohm
L1,L2 - PEN 250Kohm
PavelFF

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 18:27    Předmět: Citovat

HF_Tech napsal(a):
Spoj žíly odpojeného kabelu dohromady a změř izolační odpor proti PEN v rozvaděči.
To je důležité. Měl bys odpojit kabely od všech přístrojů (jistič, vypínač, svorkovnice) na obou koncích. Jinak totiž můžeš měřit i odpor degradované izolace mezi svorkami přístrojů. Mohou tam být bince z pavouků nebo mravenců uvnitř zásuvek apod. Vzhledem k tomu, že ses bál o zapomenuté spotřebiče, tak to odpojené evidentně nemáš.

Nedávno jsem řešil svody mezi svorkami starého 3f bakelitového jističe ve venkovním rozvaděči. Svod byl nakonec takový, že to přepálilo pojistku 60A. Proces odstartovali slimáci, kteří lezou do rozvaděče a občas některý slimák přehoří a zanechá "uhlíkovou stopu".

Pokud naměříš svod mezi spolehlivě odpojenými vodiči a zemnicím bodem v rozvaděči, je kabel někde nakopnutý. Já měl třeba v trase zakopaného kabelu dvě spojky zalité Eprosinem, které časem navlhly až vyhořely. Tehdy za Husáka nedokázali zahrádkáři ukradnout z fabriky 140m kabelu v celku, takže mi po 40 letech připravili trable s hledáním dvou podzemních poruch.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Silnoproudá technika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: