Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet
Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Levný průměrný multimetr na Aliexpresu či jinde

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
houmr

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 6:56    Předmět: Levný průměrný multimetr na Aliexpresu či jinde Citovat

Sháním nějaký průměrný mulitmetr co by uměl krom běžného napětí a odporu měřit ss proud alespoň do 10A a kapacitu v řádech nF a µF. Bude to takový otloukánek, kterého mi nesmí být líto, když ho já nebo synátor zničí, takže za něj nechci dávat majlant, ale samozřejmě taky nechci, aby ukazoval nesmyly nebo byl z extrémě lámavého plastu. Máte s nějakým zkušenosti?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jezevec
Hlavní moderátor

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 8:10    Předmět: Citovat

Používám Vici VC99, je levný a hlavně blbuvzdorný. Když nechám omylem přepnuto na Ω a měřím DC 400V, nic se nestane. MM to bez problémů zvládne. Stejnou vlastnost má i podobný VC97.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
houmr

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 9:17    Předmět: Citovat

Dík za tip, ta blbuvzdornost mne v tuhle chvíli nenapadla. Přitom v zaměstnání než jsem dostal Hexagon, tak se mi několikrát stalo, že první měření napětí po přechozím měření proudu skončilo průserem v podobě vypadlého jističe. Ten současný HEXAGON řve, pokud má šňůry v proudovém rozsahu a přepínač v napěťovém. To je sice nadstandart, které u domácího otloukánka nepožaduju, ale měření odporu zásuvky pod napětím by vydržet měl.

Mimochodem, nemáte někdo zkušenosti s tímhle?
https://www.aliexpress.com/item/1005007448465297.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.679f1802kIZ6yN
Je dost levný a přitom kvantum dobrých referencí, některé i dost podrobné. Jediné co tam zmiňujou je špatná viditelnost displeje a jednou chybné měření teploty.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 10:35    Předmět: Citovat

Na rychlá servisní měření stačí nějaký FK8550, za cenu do tří stovek, za tu se nevyplatí si lámat hlavu při poškození. Přitom podle Metexu měří dobře, hodnoty jsou v deklarované toleranci. Každou chvíli mi cestuje po rodině a zatím stále měří: buď jsou kluci tak pozorní, nebo si skutečně nechá leccos líbit. Jen by to chtělo trochu bytelnější šňůry, už při měření nějakých 300 V je beru do ruky s jistou nedůvěrou.

Teď testuji zapůjčený multimetr Fnirsi DST-210 za šestnáct stovek, za tu cenu ho nabízel i Kauf...! (na Alíku vyjde levněji, někteří naši prodejci ho naopak neúměrně předražují).
Už jsem dost nakloněný tomu, koupit si vlastní.
Překvapil mě rychlostí měření, je násobně, snad o řád rychlejší, než Metex M3850D. Ta rychlost je fajn hlavně u bargrafu, zdatně konkuruje ručkovému měřidlu, jen je příliš nenápadný, ztrácí se na to displeji, mohl být výraznější.
Umí i režim AUTO, kdy rozeznává například, jestli měří napětí, nebo odpor, ale třeba LEDku nepozná, na tu se musí přepnout ručně.
Zatím se seznamuji s ovládáním osciloskopu, to je přes menu s ovládáním kurzorovými tlačítky dost nepohodlné, ale většinou ho stačí nechat v automatickém režimu, nebo si to ovládání prostě nacvičit.
Taky je v tom k dispozici generátor, ale pro měření na nf technice má svá omezení (jen do 10 kHz zaručená amplituda, průběh složený ze 128 úrovní, čili spektrum sinusovek i pily poměrně nečisté). Zato obdélník s proměnnou střídou je parádní, ověřuji to analogovým osciloskopem Tektronix 2236. Nastavené frekvence podle čítače sedí. K měřáku jsou různé šňůry a sondy na BNC konektory, má vestavěný aku s dobíjením přes USB-C a po asi 10 hodinách testování si ještě neřekl o dobití. Zatím fotím displej a obrazovku, snímám spektra, něco z toho vyberu a dám sem, ale to mi bude trvat déle, než samotné testy. Takže trpelivošt, prosím.
houmr

PříspěvekZaslal: pá únor 06 2026, 11:10    Předmět: Citovat

Díky Hille. Obdobu toho prvního mám v autě, je to takový to neobyčejnější měřidlo, pro pohotovostní a nenáročné měření. ale nemá tu kapacitu a jen ty 3 sedmisegmetovky s jedničkou tomu mi už moc nevyhovuje. Tím druhým jsi mne naopak inspiroval k tomu, co bych mohl chtít do zaměstnání. Mít jednoduchý osciloskop v nářadí bych uvítal mockrát, máme tu k dispozici jen čtyřkanálovýho Flukeho, který pro jeho cenu a velikost jen tak v autě vozit nemůžu. Akorát jestli to bude procházet periodickou kalibrací...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: