Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20330 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá únor 06 2026, 0:07 Předmět: Nautila
Tak mě asi po 25 letech provozu začala dodělávat Nautila ve studni. Na kotli je tlakovej trojfáz spínač, zapíná na 3,2 barů, vypíná na 4,8 barů. Problém je, že kotel Nautila tlakuje čím dál pomalejc, na tlakoměru leze tlak nahoru nad 4,5 barů skoro nepozorovatelně. Mám obavu, že to jednou skončí že čerpadlo pojede trvale, nejlíp v době, kdy nebudu doma.
Místní opravář čerpadel prohlásil, že je potřeba vyměnit gumovou vložku kolem šneku, neb je vyjebaná. A možná i šnek, to se uvidí až se Nautila rozebere. Problém je, že je dlouhodobě nemocnej a bude to moct řešit až někdy na jaře. Tak mi poradil prozatím snížit vypínací tlak spínače. Mám tam něco takovýhle ho. Ten spínač je asi rok starej a nepředpokládám, že je vadnej jako původní kde propouštěla membrána.
Zkoušel jste někdo zapínací a vypínací tlak přestavit? Nemám očekávat nějaký překvápko? Nerad bych do studny lezl v tomhle počasí víckrát. _________________ Jirka
2004 Příspěvky: 21093 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: pá únor 06 2026, 6:51 Předmět:
Jestli je "něco takovýho" i uvnitř TSP, pak by mohlo stačit natlakovat kotel na 4,5 baru, vypnout a vrtulkou uprostřed zmenšit hysterezi, až vypne.
A mezitím si zavolat do Repas Robousy 493 557 003 (prý umí jakoukoli pumpu; jestli jsou to ti samí, co to dělali před lety v Jičíněvsi, tak bych potvrdil i osobní zkušeností).
Cestou od vodárny se dvěma pumpami jsem měl Signaservis v Roškopově u Staré Paky 493 798 400: vadnou pumpu, co jsem vezl, jsem tam rovnou nechal, a pak už jinam pumpy nevozil. Bylo to rychlé a možná ta pumpa běhá dodnes (už se o tu vodárnu třetí rok stará někdo jiný), jinak sehnal přesně pasující náhradu. To ale máš trochu z ruky.
Zaslal: pá únor 06 2026, 8:10 Předmět:
Ale na celou tuto práci potřebuješ jen hasák . Vše visí jen na povolení závitu ve studni . Zdatnej důchodce potřebuje jen silnýho na přidržení . Jde jen o to , jak je hluboko .
Zkoušel jste někdo zapínací a vypínací tlak přestavit?
Ano, tou plastovou růžicí se nastavoval zapínací tlak a kovovým "Téčkem" vypínací. Spínač TSA bylo potřeba čas od času doladit. Při výměně nádoby minulý rok jsem zjistil, proč: postupně zarostl přívod, až jednoho dne spínač nesepnul vůbec. Původní nádrž s vakem Cimm vydržela 19 let, pak se udělala u dna dírka a začal utíkat vzduch. Nově jsem si namontoval pozinkovanou nádobu Step Trutnov. K ní jsem použil spínač VR2D50 ze šuplíkových zásob, víc jak 50 let starý, který už před tím ca let 25 sloužil u jiné vodárny.
Ještě mě napadla taková blbost: Nemáš náhodou netěsnost ve výtlačném potrubí mezi nautilou a zpětnou klapkou? 25 let mi přijde málo, leda že bys měl ve vodě tolik příměsí, které by tu pryžovou vložku vymlely.
To nám dřív kleknul "kardan", co přenáší otáčky z motoru na šneka. Je to tyčka se dvěma gumovýma trojúhelníkama na koncích. Jefen zapadá do náhonu motoru, druhý do šneka. Jeden troúhelník se vymlel, tak se to protáčelo. Tak jsme rovnou udělali repas.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20330 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: so únor 07 2026, 17:33 Předmět:
Elektrosvit: Spínač je měněnej, jak jsem psal před rokem. Starej propouštěla membrána. Díra do něj ale zacpaná nebyla. Kotel mám taky pozink 100l bez pytle. Před výměnou spínače se muselo tak 1 x za 14 dní dofukovat kompresorem, po výměně stačí za cca 4-6 měsíců podle výšky hladiny ve studni. Pokud je hodně vody, musí se častěji než když je málo. Při tý příležitosti jsem čistil i zpětňák v ANN nasávači a dával novej kačeří zobák. Jak zpětňák, tak kačer byl zarostlej takovým světležlutým skoro transparentním potahem, vypadalo to jako matroš krápníků v jeskyních. Kačer funguje dobře, po vypnutí Nautily asi 2-3 minuty syčí a zavzdušní stoupačku od Nautily až k zpětný klapce. Zkusil jsem zašpuntovat díru pro regulační šroub pod kačerem a problém je stejnej, takže vzduch se při běhu čerpadla nepřisává.
Vodu máme hodně tvrdou,nelze s ní ani umejt auto, je pak samá mapa. Ale na to jsem už vyzrál, parksajďácká "wapka" si umí nasát a tak dám na konci mytí hadici do sudu s dešťovkou a opláchnu tu tvrdou.
Takže je určitě už vymletý.
To TSA funguje jak jsi psal. Jen se nesmí otáčet obojí najednou ale buď T-čko vypínací nebo růžice zapínací ale pokaždý s růžicí odtlačenou dolů. _________________ Jirka
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.