Zaslal: st únor 04 2026, 16:22 Předmět:
DELONG napsal(a):
Doska spojov je osadená s tranzistorom T2 KC635. Ten tam bol osadený vyzerá že od výroby . Podľa schémy má byť T2 KF506. IO2 na doske plošných spojov nemá prepojenie pinov 13 a 15 od výroby . Ani podľa náhľadu DPS tam nie je cestička . Ale v schéme je vyznačené spojenie pinov 13 a 15 . Je to tak správne ?
Ten KC 635 dávali u novějších typů. Spoje 13 a 15 namají být spojeny, to je chyba schématu. Kdyby jsi měl osciloskop, mohl by jsi se podívat na jednotlivé části, kde by bylo na první pohled vidět jak ten obvod řízení funguje. Jen pro představu jak to v jednotlivých částech vypadá, hlavně jak se nabíjí C4, pak přenáší napětí na C5, pak zase vybíjí C4 přidávám přehledné obrázky.
Nejjednodušeji řečeno, C4 se při chodu motorku postupně nabíjí na určité napětí, než motorek přemostí fotočidlo, které v první části přesune toto napětí na C5 (nabije C5 tímto napětím), následně se vybije C4 a dále zase postupně nabíjí C4 přes odpor R9 do dalšího přemostění fotočidla. Čím rychleji pojede motorek, tím méně se stihne nabít C4 a opačně. Následně C5 přes odpor R15 řídí vstup 5 operačního zesilovače.
Jinak tím R12 se dají měnit otáčky jen ve velmi v malých rozsazích.
DR schéma graf.png
Komentář:
Velikost:
151.76 kB
Zobrazeno:
59 krát
Naposledy upravil lubos1961 dne st únor 04 2026, 16:54, celkově upraveno 1 krát.
2004 Příspěvky: 21084 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: st únor 04 2026, 16:52 Předmět:
Já jsem ten regulátor nahradil vlastním, za otáčkoměr posloužila už tehdy stará dobrá NE555 (ať se to komu líbí, nebo ne, dlouhodobá odchylka rychlosti je dost pod ±0,6 %, krátkodobá nepřesahuje 0,3 %, zatímco původní regulátor v SP210 s MDA7770 si dělal, co chtěl, a pod ±3 % jsem ho nedostal).
Hodnoty Rτ a Cτ závisí na počtu impulsů na otáčku řemeničky motoru (v mém případě jich je 13).
Ty hodnoty kolísání a dlouhodobé odchylky jsou maximální a vycházejí z opakovaného měření zaznamenaného kmitočtu 3150 Hz, zahrnují tedy i chybu okamžité rychlosti při záznamu, která se při snímání může stejně tak přičíst, jako odečíst.
Mně ten regulátor v SM fungoval dobře. Jeho nevýhoda je v té výkonové části, která má v sobě vazbu přes C8, R19, protože vlastní část se snímáním otáček rychle reagovat nedokáže. Tahle část s některými motorky dokáže kmitat. Podle mě by lepším řešením byl klasický regulátor, klidně jen dvoutranzistorový, kterému by ten obvod snímání otáček jen měnil referenci.
Spoje 13 a 15 namají být spojeny, to je chyba schématu...
To bych netvrdil. Pokud se využije i pin 15 (výstup Q2), zahrne se do nabíjecí doby C4 i velmi krátký čas, kdy je úroveň H vzestupné hrany impulzu na vstupu B o něco dříve, než úroveň H na vstupu A(vliv C3). Jelikož to ale "na funkci rostlináře" nemá vliv, je toto spojení na desce regulátoru vypuštěno.
Chyba v obecném smyslu ano. Ale tohle není obvyklá chyba při "překreslování" schematu, ohrožující funkčnost, ale vývojová změna konstrukce, vynechávající málo významný spoj.
Veľmi pekne vám ďakujem za cenné rady ako aj priložený oscilograf .
Všetko som premeral požičaným osciloskopom a podľa obrázkov
od lubos1961 (za čo mu veľmi pekne ďakujem ) som mal tie isté impulzy až po merací bod č4 . Tam nemám už žiadne impulzy. Z čoho usudzujem že ten IO2 bude asi vadný a preto asi nenabíja C4 . Podľa schémy DR nemám tam ani R24 220 Ohm a ani na DPS nie je osadený. Tiež asi chyba v schéme ?
Z pinu 3 IO2 ide spoj priamo na C4 ktorý som premeral . Jeho hodnota je 157nF , Vloss 1,1% a ESR1,2 Ohm . (Merané T7 z číny .)
IO 1 je nový. Keramické kondenzátory som dal nové . Až na ten C4 .
To je asi nejaký špeciál C4 150nF/100V ?
Ináč na báze T2 ako aj na T2 je dosť teplo . Ale T2 je stále dobrý .
Kúpim nový IO2 a dám vedieť ako to dopadlo .
Ešte raz všetkým zúčastneným ďakujem za pomoc .
O odporu R24 platí totéž, co jsem psal o propojce s pinem 15. Jen další bezvýznamná konstrukční změna. Podle mne tam R24 nemá opodstatnění a jeho vynechání opět "nemá vliv na funkci...".
Po ověření, že na pinu 13(Q0) máš +10V, můžeš IO2 s klidem vyměnit.
---
Ještě doplním - V tomto případě bylo zřejmě cílem zapojení R24 ochránit vstup/výstupy IO2 před přetížením velkými nabíjecími a vybíjecími proudy C4/C5.
Naposledy upravil masar dne čt únor 05 2026, 15:24, celkově upraveno 1 krát.
R24 omezuje proudové špičky při krátké fázi vybíjení C4. Možná ho tam dali později kvůli ochraně IO.
C3, C4. C5 jsou svitkové.
T2 dost topí, původně tam býval KF507 s chladičem.
Podle mě bys neměl shánět 74HC4051, ta má napájení do 10V a jinak definované logické úrovně. Tady je původní CD4051 s vyšším rozsahem napájecího napětí - modul se napájí z 12V.
"To je asi nejaký špeciál C4 150nF/100V ? " Jak uvedl xsc, je to svitkový kondenzátor, který by měl splňovat hlavně přísný požadavek na dlouhodobou stabilitu kapacity v rozsahu pracovních teplot, neboť na ní (a na stabilitě R9 a Uz a j.) závisí i stabilita otáček.
A ano - 74HC4051 není v tomto případě možná náhrada! Ucc je +7Vmax.
Zaslal: čt únor 05 2026, 17:00 Předmět:
masar napsal(a):
Podle mne tam R24 nemá opodstatnění a jeho vynechání opět "nemá vliv na funkci...".
Ten R24 byl doplněn u novější verze destičky 2PB 002 94 (v02). Krom změny toho tranzistoru T2, také byly drobnější změny v jiné hodnotě R3 a změny zapojení C6.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3 ... 20, 21, 22
Strana 22 z 22
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.