Zaslal: so leden 31 2026, 11:09 Předmět: Tablet lenovo (X505L) shozený system
Uvítám nápovědu, protože sem android nikdy nijak neznásilňoval...
Teď mám na stole Tablet X505L, který po zapnutí ukáže logo lenovo a vypne se.
Co se s tím tabletem dělo předtím (jestli jej třeba někdo nebricknul), netuším a nevím jak zjistit.
Připojení nabíječky detekuje - ukáže, že nabíjí. Při spojení s PC neukazuje žádné zařízení na USB.
Po stisknutí VOL- & POWER ukáže obrazovku fastboot - ležícího zeleného panáčka bez další volby
Při podržení VOL+ a připojení na USB dovolí recovery software od Lenovo (Software fix - tablet - zachránit) opravit systém. Trvá cca 5 minut, kdy identifikovaný a stažený firmware flashuje. Zahlásí, že úspěšně zachránil, ale opět restart a pouze logo.
FW, který si recovery software podle SN stáhne je cca 2GB:
TB-X505L_USR_S001149_2210181723_Q00015_ROW
Pokusil jsem s ještě mu vnutit stejný firmware z SD karty:
VOL+ & VOL- & POWER nabídne tabulku s volbami viz foto
wipe data/factory reset nepomohl a nic nezměnil.
Volba Apply update from SD, kde sem hodil stejný ZIP file pár vteřin chroustá a vypíše chybu "Footer is Wrong" a "Signature verification failed". I starší verze systému načítané z SD se chovají stejně.
Netuším, jak jsou ty data systému organizované, protože nějaký základní systém žije a doufal jsem, že se podaří přeflešovat systém celý, aby se tablet vzpamatoval.
Pokud se nepodaří originál systém, je možno zkusit i nějaký alternativní, nebo mi prostě zůstane na díly, protože doma ještě jeden je.
Našel jsem ještě jiný flashovací nástroj, ale tím že se nehlásí na USB nejsem schopný se posunout dál a taky bych zbytečně nechtěl něco dodrbat ještě víc (pokud to vůbec lze).
Díky za snahu pomoci. Notoričtí kecálci - nepromarněte šanci mlčet a zbytečných komentářů se zdržte.
Při updatu z SD karty se soubor musí nějak specificky jmenovat, nejčastěji update.zip
Pokud se nahození ROM nepodaří, tak je nejspíš poškozené úložiště.
Zaslal: so leden 31 2026, 12:46 Předmět:
Zkoušel jsem, ten zip samotny přejmenovat aby končil system_update. Výsledek stejný. Hádám, že si to tablet rozbalí a kontroluje něco "uvnitř zipu" a pak vypíše hlášku.
Trochu sem doufal, že to úložiště přepíše při té opravě taky, když už ten ZIP má 2GB. Je to celkem větší objem dat, aby to tam nahrnul přes USB v rámci pár minut. Transfer dat samotných při té záchraně je cca 3,5 minuty. Přepisuje snad jen nějaký "bootloader"?
Jestli žádné přehrání nebo tovární nastavení nepomáhá, tak se poohlídni po nějakém nástroji na kontrolu eMMC. Je v tom Qualcomm chipset, které jdou testovat v EDL modu.
Co se týče logu, tak ty s tou .1 na konci jsou starší verze a proč to nepokračuje, bude na poslední stránce.
Zaslal: so leden 31 2026, 18:31 Předmět:
Nějakou diskuzi o Qualcom toolu jsem včera našel a dokonce si stáhl placený archiv, kde jsem předpokládal je celý nezbytný obsah pro recovery systému.
Zde by QFIL/QPST měl být schopný přehrát data (firmware), ale ani to není úspěšné. Dokonce ten tool není schopný z toho archivu načíst potřebný soubor .HEX a .XML i když to bylo prezentováno jako balík.
Nakonec je zde poznámka že QPST umí NAND a NOR. Ty mluvíš o emmc. Jen v tom tolu vidím, že se tablet při podržení tlačítek a následném připojení k USB hlásí jako COM (stejně jako ve správci zařízení).
Předpokládám, že EDL je mod, kdy vidím tablet s nainstalovaným ovladačem jako "COM" port.
Máš nějaký tip na nástroj pro test emmc?
eMMC myslím všeobecně úložiště, které se může lišit. Pro EDL mode se musí spojit určité piny na základní desce např. https://youtu.be/cjNSS29DNvc?t=309
Nyní nejsem doma a z hlavy nevím, co jsem (hodně dávno) používal za software.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.