Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9448 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: pá leden 30 2026, 19:20 Předmět: výdrž PLA materiálu
Stalo se někomu, že mu výtisk z PLA zdegradoval? Myslím v normálních domácích podmínkách (pokojová teplota, vlhkost...).
Mám jedno starý PLA vlákno, od výroby 5 let a samo o sobě je v pohodě, i tisky z něj. Jak je PLA vlastně moc citlivý na UV a vodu? Podle AI shnije za 3-6 měsíců.
Založen: Feb 14, 2005 Příspěvky: 9448 Bydliště: Brno (JN89GF)
Zaslal: pá leden 30 2026, 20:04 Předmět:
No snad to není jak ty úžasný igelitky, co jsem si schoval do šuplíku a když jsem jednu potřeboval, tak se mi rozpadly na střepy. Lámalo se to jak lázeňský oplatky.
Zaslal: pá leden 30 2026, 21:17 Předmět:
forbidden napsal(a):
No snad to není jak ty úžasný igelitky, co jsem si schoval do šuplíku a když jsem jednu potřeboval, tak se mi rozpadly na střepy. Lámalo se to jak lázeňský oplatky.
To nejspíš měly být úžasné ekologické autodestrukční plasty, které se po čase samy rozloží a nezatěžují přírodu. Stalo se mi to samé s igelitkama z OC Globus. Šuple pak bylo plné šupin a bince.
Později se objevily zprávy, že se sice celkem rozpadnou, jenže zatěžují přírodu mikroplasty, což je nový strašák a máme je už v mozku, reprodukčních orgánech i jinde.
Zaslal: pá leden 30 2026, 21:25 Předmět:
V roce 2018 jsem si koupil Průšu MK3.
Dodali k tomu nějaké PLA.
Řekl bych, že to mohla být Mladeč.
Tenkrát ještě svůj filament, jako takový neměli.
A vlastně ani nevím, zda si jej vyrábí sami, nebo to pro ně někdo dělá.
Každopádně jsem tenkrát vytiskl špunty na trubky na plot.
Dodnes tam jsou. Na slunci, v mrazu.
Na pohmat i na pohled jsou pořád stejné. _________________ Hledám ideální řešení...
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.