Podle Radioamatérských konstrukcí č.3 jsem začal stavět nový vf díl ke stávajícímu kodéru modelářského vysílače , který by měl pracovat na 27 MHz. V návodu je uvedeno, že osazování a oživování má probíhat nejlépe postupně od oscilátoru, přes mezistupeň, koncový stupeň ,modulátor, stabilizátor atd.
Podle návodu jsem zapojil nejprve tranzistor oscilátoru, 4x rezistor, 4x kondenzátor, krystal a cívku oscilátoru.
Ale tady začal hned zkraje problém- oscilátor nekmitá, dokonce ani nemá sebemenší spotřebu, prostě nic. Tranzistor KSY62B jsem vyměnil již 2x, jak se ukázalo zbytečně. Krystal je v pořádku-ověřeno ve starém vysílači WP-23. Všechny odpory a kondíky postupně vyměněné,- zbytečně. Schéma (i přes jeho jednoduchost) kontrolováno nesčetně krát.
Schéma vf části s vyznačením 1.fáze osazování a inkriminovanou část DPS přikládám. Pokud by Vás někoho napadlo, kde "kopat", dejte vědět.
Spotřebu ten oscilátor mít musí (i bez krystalu nebo pokud by nebyl OK), dělič v bázi jí dává předpětí cca 1,68V (při Ucc 9,6V), na odporu v emitoru by pak mělo být okolo 1V a tady výsledný proud odebíraný oscilátorem okolo 6,6 mA (pokud nekmitá).
Na kolektoru by pak mělo být téměř Ucc (menší o úbytek na R36, opět v nekmitajícím stavu).
Vidím to na nějakou elementární chybu. _________________ Kdo chce, hledá způsob;
kdo ne - hledá důvod.
Zaslal: pá leden 30 2026, 17:11 Předmět:
JirkaZ napsal(a):
............Spotřebu ten oscilátor mít musí .........Vidím to na nějakou elementární chybu.
Je mi jasné, že to, že oscilátor nic nebere je nesmysl, vzhledem k odporovému děliči mezi kladnou větví a zemí, ale je to tak. Proto jsem tady, už z toho totiž zase šilhám, jak se snažím najít chybu , a pořád nic.
Autor si nedělal starosti s tím jak popsat připojení těch čtyř vývodů oscilátorové cívky, připojení jsem vydedukoval podle jiných schémat a naznačil jsem to v obraze DPS, nemůže tady být něco špatně?
Špatně je to, že je na bázi 0V. Pak se teprve může případně řešit cívka. Když je na bázi 0, pak je trand zavřený, a proto není spotřeba. A samozřejmě nemůže kmitat.
Pokud by byl zkrat báze na zem, pak jediná spotřeba by byla proud tekoucí odporem 22k. Což je cca 0,4mA. V případě, že by byl odpor 22k přerušen, pak by byla báze uzeměna přes 4k7 a spotřeba by nebyla žádná.
Zaslal: pá leden 30 2026, 17:30 Předmět:
Ještě jedna věc je divná, totiž když měřím odpor mezi zemí a kladným přívodem, tak je tam nekonečný odpor, ale to by přece nemělo být vzhledem k tomu již zmiňovanému odporovému děliči.
Odpor mezi bází a emitorem v jednom směru a pak v druhém? (přehodíš měřící elektrody).
Nicméně to předchozí už nedává smysl. Jestliže mezi (-) a bází máš 4k7 a mezi bází a (+) 22k, pak nemůžeš mít mezi (-) a (+) nekonečno.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.