při nastavení vyšší hlasitosti nf zesilovač podobný TRANSIWATTu silně kmitá cca 1 Hz - motoruje a silně zatěžuje koncový zesilovač i zdroj - motoruje. Kde je závada? Díky Jaro
Nieje tu ani schéma, ani typ zesu aby som schéma dohladal. Varíme z vody, nič neviem iba závadu.. no na to aby sme vedeli ako odstrániť závadu musíme aj vedieť čo je to za vadné zariadenie. Typ, foto, schéma...hocičo.
Děkuji všem za podněty na opravu "motorujícího" zesilovače alias TRANSIWATT. Jde o "home made" stereozesilovač 2x15W (asi něco podle RK 3/69/25 s KU601), kerý jsem postavil asi před více jak 40 lety, takže si už toho moc nepamatuji. Mám v tužce jeho shéma. Prověřil jsem všechny elektrolyty a zdají se OK. Motorování přestalo (studeňák?), ale max. výkon před omezením jen 4W. To by snad tak nevadilo, ale stejně budu pátrat dál.
Původně dával skutečně 2x15W.
Dobrý den, schema koncového stupně stereo zesilovače TRANSIWATT jsem nakreslil v programu NI Multisim, ale nevím jak to exportovat do JPG. Tak posílám foto. Doufám, že bude čitelné. Nyní zesilovač dává před limitací signálu jen 2x4W. Původně, před cca 50 lety měl 2x15W
73! Jaro
A co odpověď na mou otázku? Dělají to oba kanály stejně????
Pokud ano, jdu po napájení. Kde je schéma zdrojové části?
Jak chceš pomoct, když šetříš informacemi? _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Ano dělají to oba kanály. Napájení je "tvrdé" OK 30V. Na koncových tranzistorech je po 15V. Limitace je perfektně symetrická. Měřím vším co mám po ruce. Znova půjdu po tom kde limitace vzniká....Součástky stárnou (a blbnou) stejně jako my, tomu se nelze vyhnout.
J.
Hádal bych, že to dělá svodový proud u některého menšího elytu. Docela blbě se to hledá a pokud je jich jen pár tak bych je vyměnil za nové rovnou všechny.
Na vyzkoušení bych zkratoval vstup a nechal to zapnuté bez připojeného repráku celý den. Jestli se to zlepší.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.