Zaslal: po leden 26 2026, 23:46 Předmět: konstrukce stropu
Zajímalo by mě jaký byl asi přesný postup při stavbě tohoto stropu. Na čem tam drží ty hurdisky? (hurdisky jsem vždycky viděl dlouhé ploché, tyto tvarovky neznám, připadají mi nezvykle krátké)
Je to strop v baráku, který koupil syn (na fotkách je sklep). Výstavba cca okolo roku 1980. Jsou tam ještě uloženy nějaké zbytky nepoužitých stropních tvarovek, ale ty vypadají že jsou jiné než ty na stropě.
(Jen mě to zajímá, protože konstrukci hurdiskových stropů jsem nikdy úplně nechápal)
Zaslal: út leden 27 2026, 0:22 Předmět:
Obrázok z toho odkazu ktorý je na wiki. Takže dajú preklady a medzi ne sa ukladajú špeciálne tehly. Tu to vyzerá že to celé poskladali z tých prekladov, špeciálne tehly nepoužili.
Takto to štandardne vyzerá
Položia sa nosníky, medzi ne tie duté profily, na to sa položí kari rohož a zaleje betónom. Vyliatý beton v medzerách nad nosníkmi vytvorí rebrá, ktoré zvyšujú nosnosť relatívne ľahkého stropu.
Ty tam máš len nosníky naukladané vedľa seba. To sa robí, ak potrebuješ veľkú nosnosť, napríklad ak v strede na nosníkoch stojí stena.
Zaslal: út leden 27 2026, 8:24 Předmět:
Takhle jsme dělali stropy při celkové rekonstrukci baráku . Zůstaly vpodstatě jen obvodové zdi . Potom přišel bratr bývalébo tchána tesař a za pomocí překližkových desek a stojin z hrázoviny v rozponu tak 70x70 , ten rozměr přesně nevím . Na centrální traverzu se navářely zbytky výztuže z Litic nad Orlicí . Přímo z traverzy tak Ø30 a naříč asi Ø16 . Dva dny tam běžely 2 triodyny , než jsme vše svařily . Mezi ty roxory se vložily cihly všech možných původů a celé se to zalévalo kolečky na místě v míchačce namíchaného botonu . Tenkrát tam byly chlapi z celé rodiny , tak 10 lidí .
Proto nesnáším pohled na míchačku . Jen na vrchní betony podlah jsem namíchal za dva dny 106 míchček sám . Ono když mícháš suchý beton , je nejlépe samému .
Zaslal: út leden 27 2026, 9:14 Předmět:
Mácháte tady různý technologie dohromady. To co je na původním obrázku tazatele jsou starý keramický prefabrikovaný překlady. Skládají se z podélné výztuže zalité betonem na keramickém podkladu.
V podstatě něco jako toto: https://www.aaapoptavka.cz/dodavatel/84326/cihelna-chmeliste-sro/5322/stropni-keramicke-panely-pod
Druhá fotka jsou vložky, ale do jiného starého systému.
To co píše PatPolo a Samec je nový jiný systém a je vidět že o tom vědí kulový.
Mácháte tady různý technologie dohromady. To co je na původním obrázku tazatele jsou starý keramický prefabrikovaný překlady. Skládají se z podélné výztuže zalité betonem na keramickém podkladu.
V podstatě něco jako toto: https://www.aaapoptavka.cz/dodavatel/84326/cihelna-chmeliste-sro/5322/stropni-keramicke-panely-pod
Druhá fotka jsou vložky, ale do jiného starého systému.
To co píše PatPolo a Samec je nový jiný systém a je vidět že o tom vědí kulový.
Aha tak teď už to chápu, nenapadlo mě že by to mohli být už hotové stropní panely, které se teda asi tenkrát dovezli na stavbu vcelku. Myslel jsem že se to tenkrát nějak na místě poskládalo z těch jednotlivých "cihel", proto mě nebyl jasný postup. A bylo tohle běžné už někdy cca okolo roku 1980?
Hledej stropní vložky Miako. Mám dojem, že se to používalo již v 80-kách, ale jistý si nejsem.
Ten nosník bylo možné vybetonovat přímo na místě. Narovnaly se cihly, vložila se výztuž a zalilo se to betonem.
Proti hurdiskám byla nevýhoda, že se vše muselo betelně podepřít, dokud nevytvrdl beton.
Zaslal: út leden 27 2026, 13:00 Předmět:
Ne, tohle fakt není miako, nevím proč to sem furt všichni cpete. Miako a jiný skladební stropní systémy z nosníků a vložek se skládají na místě.
Tohle jsou dlouhý úzký prefabrikovaný keramicko betonový panely, který se dovezou na stavbu a jeřábem se naskládaj na sraz vedle sebe. Pak se podepřou a zalejou.
Není to miako strop, jak správně píše jenicek, ale pravděpodobně to není ani stropní keramický panel.
Podle data stavby, různé délky zhlaví a podle toho, jak jsou zalité spáry to spíš vypadá na poskládané keramické nosníky těsně vedle sebe a zalité betonem na místě.
V 70. a 80. letech se běžně stavělo svépomocí a na stropní panel musel být jeřáb, keramický nosník se dá instalovat ve 2 lidech a také se dal snáz "sehnat".
Zaslal: út leden 27 2026, 21:00 Předmět:
jenicek napsal(a):
... úzký prefabrikovaný keramicko betonový panely, který se dovezou na stavbu a jeřábem se naskládaj na sraz vedle sebe. Pak se podepřou a zalejou.
Souhlasím s tvým vysvětlením. Všechno souhlasí. I ty konce nosníků, které jsou zablemcané betonem úplně jinak než uprostřed.
Proč se ale "pak podepřou", když už jsou naskládané na místě a nosné? Aby to neproteklo?
Keramický panel? Tak to vidím prvý krát takúto blbosť.
Výhoda je v čom? Že sa to dá omietať na rozdiel od betónu odliatého do zamastenej formy? Aký je pomer ceny, nosnosti a hmotnosti oproti rovnako veľkým dutinovým panelom z predpätého betónu?
Zaslal: út leden 27 2026, 21:30 Předmět:
PavelFF napsal(a):
jenicek napsal(a):
... úzký prefabrikovaný keramicko betonový panely, který se dovezou na stavbu a jeřábem se naskládaj na sraz vedle sebe. Pak se podepřou a zalejou.
Souhlasím s tvým vysvětlením. Všechno souhlasí. I ty konce nosníků, které jsou zablemcané betonem úplně jinak než uprostřed.
Proč se ale "pak podepřou", když už jsou naskládané na místě a nosné? Aby to neproteklo?
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku 1, 2Další
Strana 1 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.