Přinesl mi pán zmíněný zesilovač, že se mu nějak nezdá atd. Proměřil jsem kmitočtovou charakteristiku a 10kHz má víc jak dvojnásobnou amplitudu než 1kHz.
Zjistil jsem, že byl vyměněn potenciometr výšek za menší, viz obrázek. Chtěl by to do pondělí, vidím dvě cesty - omezit rozsah regulace výšek přidáním odporu cca 27kΩ do série na každou stranu dráhy, NEBO změnit C261 a 263 a tady jsem ztracen, jak to přepočítat?
Pána přesvědčím, že by bylo nejlepší vyměnit potenciometr za jiný ale až časem, bude to asi potřebovat i ten na hloubky a 300kΩ už neseženu vůbec. Nehledě na to, že zde byly (a na hloubkách je) použity dvojité potenciometry, tedy korekce každého kanálu je možno ovládat nezávisle.
Jsou vůbec v pasivních korekcích požity lineární potenciometry??
Na poslední otázku si odpovím sám (napadla mě při psaní tak jsem si odskočil to změřit) - na basech jsou logaritmické, na výškách to bude asi totéž. Takže přidáním odporů nic nevyřeším.
Zaslal: pá leden 23 2026, 15:31 Předmět:
Jak se tak do toho nořím tak bez log potenciometru si asi neškrtnu...Takže díky za případné projevy soustrasti, květinových darů netřeba. Narychlo to upravím odporem aby byly výšky normální ve střední poloze potenciometru a přesvědčím majitele o nutnosti výměny.
Zaslal: pá leden 23 2026, 15:31 Předmět:
V korekcích většinou bývají lineární potenciometry - vzhledem k tomu, že nereguluješ absolutní úroveň signálu, ale jen měníš potlačení/zdvih na určitém kmitočtu a s určitou strmostí, nepotřebuješ logaritmický. Ba naopak by byl spíš na přítěž. _________________ Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaslal: pá leden 23 2026, 18:04 Předmět:
To co popisuju je ve schematu popsáno (viz přiložený obrázek na začátku) BASSE a TREBLE. Potenciometr BASSE je 300k/G, pot pro výšky má 40k a je lineární, evidentně má být 100k/G. V tomto zapojení musí teď být hodně vlevo aby byla charakteristika vyrovnaná.
Ano. Toto je pasivní korektor a patří do něj logaritmické potenciometry. Nic jiného v tom není. Nafixlovat se to z jiného průběhu pořádně nedá.
Michal22: To si pleteš se zpětnovazebním korektorem.
VlastoTN: Ne, dělá to nevhodný průběh potenciometru výšek (plus je to rozladěné jeho špatnou velikostí). _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Zaslal: pá leden 23 2026, 18:45 Předmět:
Jo, dík za potvrzení, jen mě napadlo jestli se dá nafixlovat log průběh dle pobrázku? Nechce se mi to počítat, může to někdo ze zvědavosti dát do simulátoru a porovnat s log průběhem potenciometru?
Psal jsem, že se ten logaritmický průběh potenciometru zrovna v korekcích nafixlovat nedá. Nafixluješ logaritmický attenuátor, tedy exponenciální průběh napětí na běžci. Jenomže to je za cenu, že se bude měnit celkový odpor podle polohy běžce. Ale tady u frekvenčně závislého děliče je důležité zachování poměru odporu nad a pod běžcem ve všech polohách. Jinak dostaneš všecko možné, jenom ne původní průběh zisku a útlumu.
Se podívej, co se na tom tvém obrázku stane, když 1) otočíš doleva a 2) otočíš doprava. Vstupní dpor se ti změní o dva řády. A ten je zapojený v RC filtru. Prostě je to blbost. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne pá leden 23 2026, 20:59, celkově upraveno 1 krát.
To je hezký, ale bude to fungovat POUZE ve frekvenčně nezávislém obvodu, sakra. NE V KOREKCÍCH. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Naposledy upravil ransom dne pá leden 23 2026, 21:04, celkově upraveno 2 krát.
Jasný, já varuju ty, kdo by to chtěli za každou cenu zachraňovat votpúrkama.
Nevymejšlejte voloviny, když není problém koupit v podstatě od deseti do padesáti korun korun potenciometr správné velikosti i průběhu, v množství rozměrů a roztečí, a s různými hřídelemi. _________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.