Zdravím, měl bych dotaz na někoho kdo se vyzná v zapojení akumulačních nádrží, mám automatický kotel na pevné palivo, chtěl bych kněmu zapojit 2 akumulační nádrže bez výměníku a hledal jsem jak připojit kotel a propojit nádrže navzájem, našel jsem různá zapojení - paralelní, seriová a jiné verze. Moje představa byla výstup z kotle rozdvojit a přivést do obou nádrží, a obě zpátečky zpět do kotle, kde by ještě v cešte byl směšovací ventil mezi výstupem a zpátečkou kvůli kotli, expanzní nádrž, pojišťovací ventil a dále čerpadlo. Výstup z nádrží spojit a připojit na okruh topení a zpátečky taky spojit a přes další čerpadlo zpět do akumulačních nádrží. Pak jsem začal hledat na internetu a narazil jsem na jiná zapojení, kdy výstup z kotle šel zárověň do radiátoů a i do nádrží a další jiné vyrianty. Prosím berte to moje zapojení jako zjednodušeně popsané. Může mi někdo doporučit nějakou variantu zapojení? Děkuji.
Zaslal: út leden 20 2026, 14:47 Předmět:
Nádrž bych vůbec nepoužíval , jen jako místo pro okamžitý přebytek tepla z kotle . Z každé nádrže teplo uniká , proto je zásadní úvaha , že nádrž je další radiátor . Takže na půdě a ve sklepě je to nesmysl . Ideální je vlastní zimérka uprostřed domu na přízemí .
Zaslal: út leden 20 2026, 14:56 Předmět:
Pokud Ti tady někdo poradí přesný řešení, tak to bude na 95% blbě.
Neznáme totiž typ kotle, rozsah regulace, umístění nádrží a spoustu dalších věcí. Jasný, makat to nějak bude skoro vždycky, ale Ti co říkají, že aku je nesmysl, tak ji buď nainstalovali blbě nebo pro to neudělali podmínky.
Doporučení: Dohodni se s topenářem na místě.
Zaslal: út leden 20 2026, 14:59 Předmět:
Pokud to bude cizí topenář , je to prodejce jako každý jiný . V nádržích zbytečně utopíš prachy . Nikdo zde neřeší nemontovat , jinak to z důvodu můmie jinak nejde .
Zaslal: út leden 20 2026, 15:55 Předmět:
Já si koupil kubíkovku za svý bez dotace a topím kusovým dřevem a komfort i spotřeba dřeva jsou s a bez nádrže nebe a dudy. Takhle jedu na 100% a na 3 či 4 přiložení natopím 1m3 nádrž a jedu z ní 20-30 hodin dle venkovní teploty.
Neznáš Bobo podmínky a reálie a říkáš nějaký svůj názor.
Zaslal: út leden 20 2026, 16:00 Předmět:
Nepotřebuju mimo kotel znát podrobnosti . U automatického kotle není třeba nádrží . Mimo novou instalaci , kdy je jejich/jí ustanovení podmínkou realizace .
Kotel mám výkon 18 kw, nádrže bych chtěl 2 x 500 L kvůli prostoru, vše umístěný ve sklepě. To jak to popisuje Luky na tom obrázku jsem uvažoval. Není to na žádnou dotaci, jen jsem to chtěl doplnit do stávajícího rozvodu.
Mám Atmos 25kW na dřevo i uhlí (topím dřevem, 16m³/rok) a k tomu dvě aku nádrže á 750 litrů. A k tomu vesnický dvougenerační nezateplený dům.
Zapojení je defacto podle obrázku v 2. příspěvku. Kotel, malý okruh, Ladomat, směšovací ventil, nádrže a radiátory. Funguje to dobře, topím každý den cca od 17:00 do 22:00, natopím dům i nádrže na 70°C. Pak zavřu horní ventil nádob a kotel nechám vytopit do domu, abych to zbytkové teplo spotřeboval. Odpoledne, kdo přijde první, pustí domovní čerpadlo a otevře ty horní ventily nádob.
Zaslal: út leden 20 2026, 21:28 Předmět:
Já už mám asi 10 let kotelnu s dvěma aku nádržema 800+750. nádrže jsou spojené sériově a tříbodově:
• kotel má malý okruh: čerpadlo a směšovací ESBE s 65st patronou, na výstupu to dělá 85-90st.
• výstup z kotlového okruhu jde na vrchlík první nádrže, kde je T kus s odbočkou do nádrže a do okruhu radiátorů
• spodek první nádrže je připojen na vrchlík druhé nádrže
• spodek druhé nádrže je připojen na kotlový okruh před ESBE
• vratka z radiátorů je připojena na spodek druhé nádrže, ale do jiného bodu (kousek výš), aby se kotlový a radiátorový okruh neovlivňovaly (hydromechanika je swiňa).
Má to tyto výhody:
• když zatopím, tak jakmile se zahřeje kotlový okruh, tak teplá voda jde prioritně hned do radiátorů
• sériové spojení aku umožňuje různé objemy a výšky aku, odpadá problematika vyrovnávání.
• sériové spojení je lepší z hlediska informace, kolik procent mám natopeno a kolik můžu ještě přiložit - na první nádrži mám dva teploměry nahoře a dole, na druhé 3 (vrch, prostředek a spodek). Když vidím na první nádrži na teploměrech 90,90 a na druhé 30,30,30 tak vím že mám cca 50%, když mám 90,90 - 90,90,30 tak vím že už zbývá natopit jen 25% a vím že už nemám přikládat.
Jinak já jsem nepoužil Laddomat, ale 2x ESBE (kotel, radiátorový). Vyšlo to levněji. ESBE v radiátorovém je možné nastavovat myslím 30-60st, takže je možné tím případně "doladit" teplotu vody do radiátorů aby to topilo co nejvíce kontinuálně.
Takhle to provozuju cca 10 let a naprostá spokojenost.
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.