Zaslal: po leden 12 2026, 11:40 Předmět:
Jo, dík za podporu, když si nejsem jistý raději se zeptám, též si myslím, že tohle si slušný opamp nemůže dovolit. Na výstupu může být napětí ±35V (samozřejmě menší o saturační napětí koncových trandů), tomu aby se na vstupy 5 či 3 nedostalo napětí větší než napájecí zabrání R25_R26_C14 ?
Asi by bylo vhodné pro zabránění možného poškození OZ v budoucnu (ze stejných příčin) zapojit jeho ochranu např. 15V transilem(obousměrným) paralelně k C14. Také by stála za úvahu náhrada C14 za bipolár.
A odpověď: samotné R25_R26_C14 tomu nezabrání.
Zaslal: ne leden 18 2026, 16:27 Předmět:
Jen pro info, pokračoval jsem v boji - vyměnil jsem IC1 za patici, když už jsem byl v tom (rozebráno, mizerný přístup atd...) vyměnil jsem C14,15,16 , jeden z C14 měl poloviční kapacitu. Závada zůstává, zkratoval jsem C,E T4 a měřil dál. Ukázalo se, že na původním IC1 jedna strana šuměla jak kráva a druhá byla zdechlá. Ta šumící zesilovala ale při vyšším napětí se na konci (bez buzení výkonových tranzistorů) objevilo SS napětí téměř shodné s napájecím. Brouk vyměněn, našel jsem jen NE5532 a jeden konec chodí (zatím pořád oba bez buzení konců), na výstupu sinusovka až do velikosti napájecího napětí, ale druhý HAJZL JEDEN si ze mě dělá dobrý den. Na výstupu skoro plné ss napětí, po snížení napájecího na 20V tam bylo cca 2,5V, na kolektoru T3 napětí cestovalo, na výstupu sinusovka, při zvyšování budicího napětí se deformovala. Vypnul jsem, šel jsem chvíli mudrovat nad schematem, připadlo mi to že se otvírá T3 přes svod C4 (?) Chtěl jsem ještě změřit jak se chová napětí na kolektoru T2, vyměnit C4, případně C5 atd... ale po zapnutí TA SVIŇA funguje od ±15V do ±35 normálně. Tedy obě půlky. Takhle to přece nemůžu zadeklovat !!!! Pokračování příště. Až přijdu na to jak nasimulovat závadu....
Jojo, takový závady si musíš chovat jak v bavlnce, aby neutekly. Vypadá to na nějaké "studenoválečnické" nebo elektrochemické procesy, které teď musíš vyprovokovat k akci. Ale +/-35V k tomu nepoužívej, jinak se opět nebudeš moci spolehnout na IC1. A v tomto případě tu jistotu moc potřebuješ.
Jinak mi není jasné, co je myšleno tím, že "jeden konec chodí bez buzení konců", jak moc a jakým způsobem napětí na kolektoru T3 cestovalo (v čase) a pod.
No snad se ti podaří závadu obnovit...
Zaslal: ne leden 18 2026, 20:19 Předmět:
masar - ono to cestovalo jen chvíli a neměřitelně, to je to blbý, teď to funguje, no hledej, honím to ze zdroje s omezením proudu.
mi-ro ani já nechápu co se tam děje
ještě jednou na výstupu ss napětí, deformace sinusovky, po vypnutí a po chvíli vše funguje správně
zkušenosti mám, chování podivné, může to dělat tranzistor,kondík, či cokoliv jiného, ale PROČ to po dalším zapnutí teď chodí tak jak má!!!!
Zaslal: ne leden 18 2026, 22:27 Předmět:
Jednou jsem proseděl za stolem u nf zesilovače několik večerů. Připojený generátor, osciloskop, multimetry ... Všude kabelů k měřákům jak od těžkého pacienta na neurochirurgii. Postupně jsem se "propracovával" k ohnisku problému. Nakonec jsem skončil u malého tranzistoru v TO-92, který velmi nepravidelně chytal různě velký svod mezi C-E. Někdy to obvody zpětné vazby zvládly ukočírovat, někdy už to bylo nad jejich síly
A vždy po zapnutí to bylo v pořádku, závada se nepravidelně objevovala až po delší době po zapnutí, cca půl hodiny až 4 hodiny. A trvala od několika sekund do desítek sekund. Jakákoliv změna (dotek hrotu multimetru při měření) v okolních obvodech dokázala tu závadu okamžitě dočasně opravit, než se po několika minutách, nebo také až desítkách minut opět projevila
Ono tomu popisu chybí některé přesnější údaje, jako polarita napětí na výstupu a další naměřená napětí v celé zesilovací smyčce. Jedině tak může někdo jiný dojít k nějakému závěru. Celá smyčka sestává ze čtyř částí (OZ, budič obracející fázi se zdrojem proudu, výstupní emitorové sledovače a dvě samostatné zpětné vazby - DC a AC). Plné ss napětí na výstupu svědčí o přerušení ss vazby v libovolném místě smyčky.
Zjednodušený příklad simulace tohoto zesilovače jsem nakreslil tady. Třeba to pomůže hledání problému.
Zaslal: po leden 19 2026, 8:43 Předmět:
Měřím a porovnávám dobrý a vadný konec, hodnoty uvádět nechci (jev se objevuje náhodně a občas takže to nestíhám naměřit) teď tam jsou správná napětí. Až se objeví závada tak ji měření zjistím a doplním napětí do schematu, chtěl jsem si jenom postěžovat a podělit se protože jak se říká "sdílená bolest - poloviční bolest". V tomto případě bych slovo "bolest" nahradil slovem nas...ost. Po vyřešení dám vědět co to způsobovalo.
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.