Založen: Oct 11, 2008 Příspěvky: 6606 Bydliště: ZZ9 Plural Z Alpha
Zaslal: pá leden 16 2026, 23:51 Předmět: Halucinace AI
Podělím se o poslední zážitek s Artificiální Idiocií.
Potřeboval jsem identifikovat místo, kde byla pořízena určitá fotka, tak jsem si řekl, že to vyzkouším.
Začal jsem s ChatGPT. To velmi správně identifikovalo velmi výraznou a neobvyklou stavbu v pozadí jako kostel sv. Václava - ale umístilo ho to do města, kde kostel tohoto svatého nemají, na náměstí, na kterém žádný kostel není, a nechalo mě to na něj koukat ulicí, která na to náměstí nevede. A ještě to jako postřeh uvedlo, že tam vidí autobus MHD v barvě typické pro toto město, což také nesedí.
Na druhý pokus, když jsem ho upozornil na směrové ukazatele typické pro jižní Moravu, se pak už trefil.
Pak jsem zkusil DeepSeek. Ten neumí obrázky, tak jsem mu to musel popsat. Nezamlčel jsem mu ty směrové ukazatele, takže správně identifikoval město i náměstí, ale tu stavbu prohlásil za bývalý OD Prior a nechal mě na něj koukat ulicí, která v tom městě vůbec není.
Prostě v obou případech bylo v prvotní odpovědi zrnko pravdy a jinak samé halucinace.
Máte podobné zkušenosti?
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.