Zaslal: so leden 10 2026, 12:00 Předmět:
siska napsal(a):
Nějaká rada jak to, nejlépe nedestruktivně, otevřít?
Obávám se, že skutečně nedestruktivně to nejde, protože ten vršek je tam přidělaný dost napevno (zapertlovaný, nebo přivařený).
Celkem snadno ho můžeš k něčemu přišroubovat, upnout to do soustruhu, vystředit, a upíchnout to víčko nožem.
No protože zrovna tady bylo víčko hliníkové, tak jsem ho zmáčkl svěrákem a pak odloupl šroubovákem. Šlo to lehce.
Mimochodem při ladění výstupního napětí jsem zjistil, že je KO trimr WK 679 50 1k, jakmile jsem do toho sáhl, tak se podělal a teď ukazuje náhodná čísla, která se ještě dlouhou dobu mění sama
Zaslal: po leden 12 2026, 10:40 Předmět:
K těm odporům na hlavních kondech.
Na kondu by mělo být napětí cca o 5 voltů vyšší, než je napětí na výstupních svorkách daného zdroje. Pokud je tam plné napětí ( 40? Volt) tak je nefunkční obvod předstabilizátoru. Těch 5 voltů je dané zenerkou na vstupu předstabilizátoru.
Na hlavních výkonných tranzistorech je díky té předstabilizaci max 10 Wattů (5V * 2A)
Toto vše doluji z paměti, a to je tak 25 let. Takže se možná pletu.
R..
Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek
Zkoumal jsem to, a obvod předstabilizátoru zdá se že opravdu nefunguje ani na jednom kanálu. Tyristor se zdá být OK, ale ovládání zřejmě nefunguje - na Gate je neustále max napětí. Na osciloskopu je na gate tyristoru stejný průběh jako za stabilizátorem. Hmm.
Zaslal: čt leden 15 2026, 9:44 Předmět:
Nakreslil jsem malůvku, jak je to vlastně nadrátované.
Je třeba si uvědomit, že mezi blokem předstabilizátoru a lineárním blokem jsou pouze 3 dráty, viz malůvka.
Takže, jestli jsi měl minus V-metru na mínusové výstupní svorce zdroje, tak se nediv.
Nejrychleji poznáš funkci předstabilizátoru tak, že změříš Uce na výkonné 503ce, tak s +- 100mA zátěže.
Při opravě si uvědom, že na svorce 8 a 7 je USMĚRNĚNÉ tepavé napětí, vyfiltrované je až za tyristorem a cívkou. Ale to už jsi na tom kondu.
Došlo k nejhoršímu, musel jsem vytáhnout nějaké schéma.
R..
Zaslal: čt leden 15 2026, 10:08 Předmět:
Celeron napsal(a):
Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit.
Pan Šedý ve své knize popisoval údržbáře na nějakém EC10xx, který tak opravoval ruské výkonové tranzistory. Jehlou vyškrábal černou tečku a tranzistor zase jel.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20268 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá leden 16 2026, 16:34 Předmět:
To vpravo dole s větrákem je tester kapacity batérek a nebo umělá zátěž? Já mám "burn tester" batérek nějakýho staršího provedení s displejem 2 x 16 znaků a použít ho jako umělou zátěž zdroje jsem ho zatím nikdy nezkusil. Ani nebyla potřeba, umělou zátěž co umí i pulzní zatěžování jsem si postavil podle Amára sám. _________________ Jirka
To vpravo dole s větrákem je tester kapacity batérek a nebo umělá zátěž?
Je to Atorch BW150, umělá zátěž, ale umí to i testovat baterky. Mám ho docela krátkou dobu, ale je podobný jiným Atorch zátěžím - čínským bazmekům. Má to napsáno 150W, ale dlouhodobě bych to teda nezkoušel s tím mini chladičem.
Pozitivní je, že to má spoustu režimů - konstantní proud, napětí, odpor, výkon a pak nějaké režimy na nabíjení a vybíjení baterek (nabíjení jen s nějakým přídavným zařízením).
Edit: je v 3d vytištěné krabičce, Číňan dodává jen osazenou DPS.
Založen: Apr 02, 2011 Příspěvky: 20268 Bydliště: Nový Bydžov
Zaslal: pá leden 16 2026, 19:32 Předmět:
siska napsal(a):
Má to napsáno 150W, ale dlouhodobě bych to teda nezkoušel s tím mini chladičem.
Neboj, i ten můj má režim "konstantní teplota" Jak se výkoňák ohřeje na cca 80℃, tak omezí proud aby teplota už dál nestoupala. Běžně s tím trápím baterky 6S44P 18650 2,5Ah (celkem 110Ah) už asi 5 let a před tím gelový olova Panasonic. _________________ Jirka
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3
Strana 3 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.