Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tesla Mimosa a Dajána - původní
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 16:26    Předmět: Citovat

sis2 napsal(a):
Technický problém, na který nedostanu z googlu, z trubky anebo z nějakého fóra jasnou a stručnou odpověď do dvou minut, už mě dál nezajímá, protože nemá řešení, je to ztráta času, čeká spousta jiných věcí... přece nebudu mařit čas předpotopníma knížkama nebo nějakýma pokusama, já chci vyřešit jen tuhle věc! A hned! Vaše varování, omezování, nějaká moudra, ohánění se praxí a zkušenosti si strčte někam, na to se vás nikdo neptá...!
A když to teda tady nikdo neumí, tak si někoho (schopnějšího) najmu, nebo si to někde koupím (nejlépe zas jen na pár kliknutí).
Já vím, že tak někdy můžu působit. Mě jenom trochu vadí, že se tu několik (možná desítek) let budu muset dívat na akorát vypnuté televize. A, ikdyž tu část Rádce televizního opraváře k anténám jsem chápal (dále jsem zatím nečetl), myslím si, že bych ten zbytek ani zatím neměl šanci pochopit. Ani ty jednoduché obvody moc nechápu no.
Ohledně pokusů, to jsem psal v tom mém dotazu ohledně B58, stavět různě zkouším, postavil jsem pískadlo (a taky mám ještě stavebnici mez elektronik 2, tam taky něco občas zapojuju, ale částečně jsem to už vybrakoval (teď zrovna mi chybí odpor který jsem použil do toho pískadla)). Jsem akorát dost netrpělivý.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 16:34    Předmět: Citovat

samec napsal(a):
Preto si myslím, že je veľmi dôležité nájst v tej Dajane chybu, ktorá po veľkom tresku bude veľmi jednoducho odhaliteľná. A s pomocou tohto fóra aj opraviteľná. Kvôli tej nesmiernej radosti zo zdarenej opravy to stojí za to sa do toho pustiť. Hneď! Nie až po prečítaní kvánt teoretických kníh.
Děkuju, já si myslím že by to mohl být ten hovňák u obrazovky co je ruplý, ale těžko říct. Zkusím se podïvat do schématu, jestli ho tam třeba nenajdu.
Jenom, problém je, že já jsem tu televizi radši z bezpečnostních důvodů ani nenechal naběhnout (půl minuty se nic nedělo). To právě nevím, co bych měl třeba prověřit, jestli je to v pořádku. Asi nějaké kondenzátory ve zdroji?
Taky, a to si myslím že bude ten hovňák, podle fotek od kamaráda nešel šum na obrazovce, akorát bílý obraz (u Mimosy stejný problém).
Hlavně nechcu aby mi to tu bouchlo.
Vidím to ale stejně spíše jeom na ten Šilelis, jestli vůbec to.

Naposledy upravil 105l dne st leden 14 2026, 16:37, celkově upraveno 2 krát.
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 16:36    Předmět: Citovat

ferdislav napsal(a):
Ale pokud chce poradit měl by rozeznat kondík od odporu a něco umět změřit, což on neumí
To zase zvládnu. Tak akorát diodu jsem nepoznal, a to bylo půl roku zpátky. Jenom ještě nevím, jak se vlastně měří tranzistory. Myslím že jaké je napětí z báze na emitoru.
ferdislav

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 17:58    Předmět: Citovat

Když budeš vědět jak daná součástka funguje, budeš vědět i jak ji otestovat a co máš naměřit v zapojení, v tom to je, že měřením odhalíš závadu
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 19:13    Předmět: Citovat

Já sice vím že kondenzátor pustí jenom určité množství proudu než se nabije, odpor že snižuje napětí (nebo proud? v tom mám zmatek), odvodit ale z toho co je špatně nedokážu (kromě plošné kontroly součástek v místě kde třeba odhaduju že může být chyba (na teletýmu je napsané AVC, OMF nebo směšovač, ale zatím jsem se s ani jedním s tím pojmem nesetkal. Zkusím se podívat do toho rádce.))

Naposledy upravil 105l dne st leden 14 2026, 19:19, celkově upraveno 1 krát.
ferdislav

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 19:18    Předmět: Citovat

No, nevíš tedy dohromady nic,tak se to nauč a pak se dá spolupracovat
Kremik

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 19:50    Předmět: Citovat

Jdeš na to ze špatného konce. Chceš, aby ti televize fungovala, ale jak vlastně pracuje tě v podstatě ani moc nezajímá. Takoví lidé nosí televizi do opravny.
Pokud je někdo duší elektronik, zajímá ho více jak daná věc pracuje, než to, zda je aktuálně funkční či nikoli. Já třeba léta říkával, že pro mě je televize hezčí zezadu než zepředu.
Pokud nevíš, jak fungují základní součástky - třeba rezistor - zřejmě ani nemáš jasnou představu co je to napětí a proud a tím pádem nemáš šanci nic kloudně opravit ani vyrobit.
Nenapsal bych to, ale znám člověka, který se vyjadřuje hodně podobně jako ty. Taky chtěl "dělat" do elektriky a taky k tomu přistupoval ze špatného konce. Nakonec to vzdal. Neměl k tomu předpoklady.
Já třeba nejsem na jazyky. Kdybych chtěl dělat třeba tlumočníka, měl bych prostě smůlu. Nemám k tomu předpoklady. Ale když k tomu nemám předpoklady, zároveň po tom nemohu nějak hodně toužit. A opravdu - fakt po tom netoužím.
Kdybych po tom fakt HODNĚ toužil, buď bych přece jen nějaké předpoklady měl, nebo by mě to tak bavilo, že bych se překládání věnoval i jen tak - ve volném čase - a něco bych se tím naučil - dovyvinul bych se pro to. Otázkou, do jaké úrovně.
Takže ty by sis měl především položit otázku - proč vlastně TY chceš opravit televizi.
Abys ji měl levně opravenou? Nebo máš pro to jiný důvod?
A abys nemyslel že ti nerozumím - já když začínal, taky jsem opravoval dvě lampovky. Lilii II a LUX65. Opravoval jsem je asi rok, a jediným pomocníkem mi byly knihy půjčené z knihovny. A když jsem je opravil, rozebral jsem je, protože jsem dostal nefunkční televizi tranzistorovou. Viktorii. Neměla obraz. Po hledání závady v elektronice jsem zjistil, že je vysvícená obrazovka. Donesl jsem jsem si tedy jinou obrazovku, stejně velkou, ze smetiště (to bylo něco podobného jako jsou dneska skládky odpadu, jen kolem toho nebyl plot (mimochodem to byla nejlepší "herna", kterou jsem kdy v životě poznal)), vyměnil ji a telka krásně šlapala. Na tu už jsem pak několik let koukal, než jsem dotáh barevného Rubína. 202 bez PALu. Pak jsem z ní v podstatě udělal 205ku, ale to už je jiný příběh. Taky jsem si užil, co obnáší nastavovat deltu obrazovku. Ale všechno mě to hodně bavilo.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
sis2

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 20:44    Předmět: Citovat

105l: Oceňuju, že se k tomu stavíš čelem a že bys rád něco vyřešil. Ale takhle na dálku s tím asi moc neuděláme, je to běh na dlouho... Tobě by asi nejvíc pomohlo, kdybys našel v okolí někoho, kdo by ti poradil a měl zájem tě něco naučit. Protože takovou (obvykle) složitou záležitost, jako je zprovoznění staré vadné televize, to nejde dělat na dálku, těch kroků je spousta, jak se podle prohlídky zorientovat na místě, vytipovat, kde může být závada, jestli (a kam až) jde napájení, jak vypadá zdrojová část, jestli dává všechna potřebná napětí, co kde chybí či je na první pohled v nepořádku atd... to je prostě potřeba určitý postup (na základě zkušeností) a to nejde dost dobře vzdáleně, chybí tam zpětná vazba a zhodnocení, jak co dopadlo... Aby tě trochu vedl a usměrňoval, semtam něco vysvětlil, poradil, občas možná i nakopnul. Nenajdeš někoho? Ty tu zpětnou vazbu nedáš, bo jak to tu sleduju, nevíš nebo nepoznáš, co je podstatné a co ptákovina (viz třeba hovňák u obrazovky...). Navíc nemáš základní znalosti, abys na jejich základě (a základních měření) mohl něco zkontrolovat.
Pokud však to vidíš jinak a nebudeš sám ochotný pro to něco dělat a (kvůli porozumění věci) se aj něco naučit, je to marná kratochvíle.

Naposledy upravil sis2 dne st leden 14 2026, 21:09, celkově upraveno 1 krát.
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 21:05    Předmět: Citovat

sis2 napsal(a):
Nenajdeš někoho?
Prastrýc to uměl, ale rozhádaly se rodiny. Můžu jedině doufat, jestli někdo nebude na střední škole.
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 21:08    Předmět: Citovat

Kremik napsal(a):
Takže ty by sis měl především položit otázku - proč vlastně TY chceš opravit televizi.
Abys ji měl levně opravenou? Nebo máš pro to jiný důvod?
Popravdě, zrovna ty televize bych byl nejradši, kdyby prostě fungovaly. Je to na mě moc složité. Ale třeba u toho B58 by mě zajímalo, proč to nefunguje.
V podstatě i u těch televizí by mě to zajímalo, ale jak říkám, je to moc složité.
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 21:42    Předmět: Citovat

Taky, nevím jestli to má smysl zatím psát do samostatného tématu, ten můj B42 se mi zdá že to trvá čím dál déle než se ustálí rychlost, vím že tahle otázka nevypadá zrovna odborně, ale nemůže to být ten velký kulatý kondenzátor? Mám případně B4 ze kterého bych ho mohl vzít.
ok1hga

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 21:49    Předmět: Citovat

nedělej to rozjebeš další věc, kterou pak nedáš dohromady . . .
opravdu nejdříve začni těmi jednoduchými zapojeními na kterých si budeš moct ověřit svoje teoretické znalosti.
jednoduché pískadlo, malý zesilovač z diskrétních součástek a napájené z baterií, nebo bezpečného zdroje.
v televizi, nebo magnetofonu bývají nebezpečná napětí.
až pochopíš co je odpor, jak ho použít v napěťovém děliči, nebo co je to proudový uzel, budeš moct pokračovat ve složitějších věcech . . .

alespoň si tohle přečti . . .
105l

PříspěvekZaslal: st leden 14 2026, 21:51    Předmět: Citovat

To bylo sice náhodou, ale ten první šilelis se mi úspěšně náhodným měněním spravit povedlo.
"Zesilovač" jsem zkoušel zapojit, myslel jsem si, že bude stačit zapojit jen tak TDA2030 modul, avšak až potom jsem zjistil, že to není jediná součástka, co je třeba...
Habesan

PříspěvekZaslal: čt leden 15 2026, 19:40    Předmět: Citovat

105l napsal(a):
mám color 424,
Tak si kup ještě nějakou Color 110 ST, ta je ze stejné typové řady.
(A příště by to náhodné měnění mělo být méně náhodné.)

To, že některé mé starožitnosti nejsou provozuschopné, mě přestalo trápit už před mnoha lety.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
105l

PříspěvekZaslal: čt leden 15 2026, 19:49    Předmět: Citovat

Kamarád z Prahy odněkuď hromady těcho televizí dovezl, možná by mi ten násobič z toho mohl poslat
Habesan napsal(a):
(A příště by to náhodné měnění mělo být méně náhodné.)

Vím akorát že vrchní deska je jas a kontrast, možná zvuk, a dole zbytek.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
Strana 7 z 8

Přejdi na: