Založen: Mar 05, 2007 Příspěvky: 6544 Bydliště: Jesenice u Prahy
Zaslal: po leden 05 2026, 15:17 Předmět:
Sorry, ale to není o tom, jestli jsem něco vymyslel, ale o tom, že jsi neinformovaná a nevíš, jak se to dělalo před 40. lety.
A není to o tom, jestli je to udělané synchronně, to se dá dohnat vyrovnávacím latchem, ale o tom, že PIP-2 kvůli implementaci nevhodně zpřeházel běh mikroinstrukcí.
Je to prostě drbání pravou rukou za levým uchem a géniové jako Lesana a Nostalkomp to jenom opisujou.
Mimochodem, Nostalkompovi jsem navrhoval, jak to má správně udělat, včetně toho NOPu, ale bylo by to "moc práce"
Ještě že ta Lesana trochu poslouchá, ale strašně při tom prská
Jaký zpřeházený mikroinstrukce jsem opsala? Jdi už se vycpat dědku, měla jsem s tebou trpělivost, ale za nějaký urážení mi ty tvoje znalosti nestojí. Vezmi si je do hrobu.
Zaslal: po leden 05 2026, 17:34 Předmět:
Aritmetika u PIP-2 pracuje tak, že je tam registrA, pomocný registr B, aritmetika, čtení aritmetiky, čtení A.
Jakákoliv operace je dost složitá a skládá se z několika instrukcí.
Všechno musí obsluhovat řadič.
Pro primitivní procesor by se mi více líbila nejprimitivnější topologie, aritmetika a akumulátor A, co by to znamenalo pro mikrořadič ?
Tak koukám, že to dopadlo jako vždycky (viz. třeba Oldcomp). 17 stránek páně danhardových keců a nic. Už celá léta sní o dokonalém 4-biťáku, ale ještě jsem od něj neviděl nakreslené ani jediné hradlo. Hlavně, že všichni, kdo se o to pokusili, to podle něj dělali blbě.
Zatímco danhard jenom kecá, já si v průběhu let postavil zatím celkem 6 čtyřbiťáků, všechny dle vlastního návrhu: Claudia-1, 3x Claudia Lite (V1, V2 a V3), základní počítač s i4004 a s i4040. Všechny fungovaly a dělaly mi radost. Claudii Lite V3 jsem nikdy nepublikoval. Je to v podstatě totéž co V2 (má ALU 74181), ale navíc je tam druhá RAM 7489. Takže má až 32 programových kroků. Na ruční "páčkování" je to ažaž. Ta danhardova oblíbená MHB6561 (256 kroků) se na klasickej systém /RD/WR fakt jednodušše naroubovat nedá. To už by byla lepší MHB2114 (1024 kroků). Mým cílem ale bylo u Lite udržet počet použitých IO pod 30, proto je to osekané na kost a jako základ je RAM 7489.
Danharde, ukaž fotku tvého fungujícího výtvoru, nebo zalez.
Á propos, momentálně jsem opustil bity a hraju si s trity. Viz. třeba reléová úplná sčítačka balancovaného ternárního kódu:
Zaslal: út leden 06 2026, 17:16 Předmět:
Ty jsi taky trilobit.
Pokud jsi chápal binární/dvojkovou soustavu (0 a 1), tak bys mohl zvládnout i tu trinární/trojkovou soustavu (0, 1, 2).
Dvojková číslice nazývá bit, trojková číslice se nazývá trit. To by ti pro začátek mohlo stačit.
Jinak lze používat i balancovaná trojková soustava (-1,0,1), ale to si dej na studium až zítra po obědě.
Zaslal: út leden 06 2026, 20:52 Předmět:
nostalcomp napsal(a):
Mým cílem ale bylo u Lite udržet počet použitých IO pod 30, proto je to osekané na kost a jako základ je RAM 7489.
Danharde, ukaž fotku tvého fungujícího výtvoru, nebo zalez.
No vidíš, Lesana to udělala jednodušší a správně, asi protože jsem jí buzeroval ale asi tu slávu neunesla, tak to stáhla.
Bohužel tam opsala logiku hodin z Claudia Lite, takže Step dělá jen půl mikroinstrukce, to se potom jeden namačká a nedá se to použít pro ruční obsluhu paměti.
Takový hračky jsem si stavěl pro radost před 40. lety http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums/files/hodiny_191.jpg
Nebudu sem dávat nějaký schema, když to není odladěný a dotažený, ale ze schema by jsi toho moc nepoznal, je tam 3xGAL6001 a MHB6561 a trochu smetí.
Zajisté se to dá udělat i v logice, ono je ale někdy méně více
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3 ... 15, 16, 17
Strana 17 z 17
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.