Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

HC43, NC430

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jirka111

PříspěvekZaslal: čt leden 01 2026, 20:06    Předmět: HC43, NC430 Citovat

Snažím se nastavit gramofon NC430. Nikde na foru, ani internetu jsem nenašel efektivní vzdálenost raménka (nastavení přesahu). V návodu na oldradio taktéž nic. Poskytnete mi, prosím, někdo tuto hodnotu vzdálenosti.
Děkuji
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: čt leden 01 2026, 20:34    Předmět: Citovat

Na nastavení přesahu máš přece k dispozici jen ty dva podélné otvory ve skořepině, do nich se přenoska nastavuje tak, aby na poloměrech desky 78 a 121 mm byla osa přenosky rovnoběžná s tečnou drážky.
S umístěním ložiska hýbat nejde a se zalomením raménka také ne.
jardafiala

PříspěvekZaslal: pá leden 02 2026, 13:32    Předmět: Citovat

Jasně, tak nějak se to nastavit dá, nicméně ty dva podélné otvory dovolují posunutí hrotu přenosky celkově o cca 5mm a pro stejný headshell je třeba pro NC440 (a raménk P1101) nastavení přesahu k nalezení. Pro HC 43 jsem to opravdu nikde nenašel. Asi nám to tak musí stačit.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
ransom

PříspěvekZaslal: pá leden 02 2026, 18:49    Předmět: Citovat

To se nastavuje podle protraktoru, na kterém jsou značky pro obě polohy. Protraktor se koupí za pár korun na fólii, v nejhorším se stáhne z netu a vytiskne.
Přesný postup třeba na Graledu:
https://www.graled.cz/files/gramo/gramofon-a-jeho-nastaveni.pdf

jardafiala

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 13:29    Předmět: Citovat

Chci si na zkoušku vytisknout nastavovací stránku, půjdu s tím do knihovny, jak zvolit tisk? Jako v příloze?

print.jpg
 Komentář:
 Velikost:  90.53 kB
 Zobrazeno:  32 krát

print.jpg

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rnbw

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 13:43    Předmět: Citovat

Nastav "Actual size" (100%), nie "Fit".
VASEK_W

PříspěvekZaslal: ne leden 04 2026, 23:07    Předmět: Citovat

A pak si hlavně pořádně posuvkou přeměřit tu uvedenou kontrolní stupnici, případně i další uvedené kóty.
Někdy bývá potřeba podle typu tiskárny a použitého papíru menší korekce v procentech. Ale na třetí pokus už to i u mne bylo přesné. Já na šablonky používám kvůli výdrži silný křídový papír, co používají ve velké tiskárně, kam jim chodím opravovat jejich stroje. Normální kancelářský papír reaguje i na změny vlhkosti, a podle toho pak "courají" i rozměry.

Vašek
TheLastUnicorn

PříspěvekZaslal: po leden 05 2026, 9:10    Předmět: Citovat

Nakonec se přijde na to, že tenhle vehikl nejde na nulový pointy podle Bearwalda vůbec nastavit, nebo se to i povede a bude to ještě horší. Pamatuju si, jak jsem kdysi podle protractoru nastavoval NC500. Ty nulový body mi stejně nakonec vyšly jinde.
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: po leden 05 2026, 10:14    Předmět: Citovat

O moc jinde to asi zase nemohlo být, korekce "nulových" poloměrů může být v desetinách až málo jednotkách milimetrů.
Obvykle se volí kompromis, aby chyba vodorovného snímacího úhlu na maximálním a minimálním poloměru záznamové oblasti byla v absolutní hodnotě přibližně stejná, jako maximální odchylka mezi nulovými body, kterou je žádoucí dostat na co nejmenší hodnotu.
Chyba vodorovného snímacího úhlu je jen jedna z příčin celkového zkreslení, to lze stejně měřit jen za pomoci měřicí desky, ke které se málokdo dostane. Desky s reálným záznamem navíc můžou mít různě velké tření v drážce dané materiálem desky, přičemž síla působící na hrot ve směru pohybu drážky se ještě mění s obsahem záznamu, prostě může tahat hrot poměrně dlouhodobě mimo osu přenosky, takže nastavení antiskatingu ne vždy odpovídá.
Tak použij tu šablonu a zkus odměřit maximální odchylky. Podle nich si pak ty nulové body můžeš optimalizovat.
ransom

PříspěvekZaslal: po leden 05 2026, 11:54    Předmět: Citovat

Pak bych ještě u HC-43 vyměnil zvonící základnu a drnčící pohon. Protože i po seřízení s novou přenoskou to bude furt ten samej krám.

Audiofilové, kteří poslouchají klasiku, si někdy geometrii posouvají tak, aby se ten vnitřní bod dostal až skoro ke konci záznamu. Protože symfonie nebo opery často končí monumentálním fortissimem. Tak aby minimální zkreslení bylo právě tam.
Nebo třeba při digitalizaci desek je možné používat dvoje nastavení - zvlášť pro první a zvlášť pro druhou polovinu drážky. Nebo i troje.
A samozřejmě se používá jiné nastavení geometrie pro 12" desky a jiné pro 7".

AZK401

PříspěvekZaslal: po leden 05 2026, 13:19    Předmět: Citovat

K nastavení se má použít ten trik s přilepenou tuhou 0,5 mm na čelo přenosky. Mně se to podařilo pro Ortofon 2M RED nastavit na originální šabloně DUAL tak, že šroubky jsou proti sobě posunuté asi o 0,7-1 mm. Protože jsem to nikdy tak neviděl, lehce mně to zneklidňuje, ale uchometricky to hraje jak z praku.

Nesetkali jste se někdy s tím, že to zkreslení na konci desky se projevovalo u MONO desek, přehrávaných STEREO přenoskou s eliptickým hrotem?
rampage

PříspěvekZaslal: po leden 05 2026, 13:29    Předmět: Citovat

ransom napsal(a):
Nebo třeba při digitalizaci desek je možné používat dvoje nastavení - zvlášť pro první a zvlášť pro druhou polovinu drážky. Nebo i troje.
A samozřejmě se používá jiné nastavení geometrie pro 12" desky a jiné pro 7".

... alebo tangenciálne ramienko

TAKJAN napsal(a):
Nesetkali jste se někdy s tím, že to zkreslení na konci desky se projevovalo u MONO desek, přehrávaných STEREO přenoskou s eliptickým hrotem?

Ešte som sa nestretol s platňou ktorá by "uchometricky" mala rovnakú kvalitu pri strede ako na začiatku - zvlášť sykavky a stredy. Obzvlášť čím hlasnejšie, tým je to horšie a náchylnejšie na gramec i správne nastavenie. Pirátska, ticho nahratá kópia Metallicy mi hrá v strede obstojne.
I staré diskety (8") a harddisky (MFM) znižovali od stredového cylindra záznamový prúd a aplikovali predkompenzáciu (oneskorovanie) bitov... u analogu je to horšie, lebo je to počuť Very Happy

Dokonca nie všetko mono je vinyl (alebo šelak/baklax) - mám tu pár amerických mono singlákov z polystyrénu. Stred nemá štítok, ale je potlačený.
A jednu LP, ktorá začína od stredu. Tak mohli nahrávať i klasiku, ktorá huláka na konci a na začiatku ju treba loviť zo šumu Very Happy
Lukas-Peca

PříspěvekZaslal: po leden 05 2026, 14:42    Předmět: Citovat

Mně subjektivně přišlo, že eliptický hrot byl na toto nastavení daleko náchylnější než lacinější kuželový. Projevovalo se to na sykavkách. Při přesném nastavení hrál eliptický skoro stejně málo zkresleně jako kuželový nastavený od oka.

Nedávno jsem získal měrnou desku s nahraným sinusovým průběhem 20 Hz - 20 kHz a po připojení osciloskopu jsem se nestačil divit, co z relativně kvalitního gramofonu a zánovní měrné desky leze za bordel.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Audiotechnika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na: