Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Tesla Mimosa a Dajána - původní
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hill
Administrátor

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 9:25    Předmět: Citovat

Kondenzátory zatím neměň, napřed zapoj do série s televizí žárovku, pro začátek stačí šedesátka nebo stovka. Když se rozsvítí naplno hned, hledej, kde je v napájení zkrat.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 9:31    Předmět: Citovat

Děkuju zkusím, a teda když to zapojím za žárovku nic by nemělo bouchat protože to ta baterka zatíží, nebo jenom ve zdroji?
Jenom nevím kde teď vyhrabu normální žárovku, zkusím pohledat, halogenová asi nejde že (je tam napsané jenom 5W, ale to je asi umazané)? kromě té máme samé bílé nebo rozbité.

Naposledy upravil 105l dne so leden 03 2026, 9:46, celkově upraveno 1 krát.
105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 9:36    Předmět: Citovat

Jednu jsem našel, ta je ale na malou objímku, takže to nemám jak zapojit.

A teda ten symetrizační člen mám potom libovolnou stranou zapojit svisle do konektorů mezi kterýma je nakreslený dipól?

F8E11494-D99A-4F7A-B179-55A89F91AB25.jpg
 Komentář:
 Velikost:  271.03 kB
 Zobrazeno:  3 krát

F8E11494-D99A-4F7A-B179-55A89F91AB25.jpg

105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 10:05    Předmět: Citovat

Ve sklepě byla, jenom nevím jestli je na tom napsané 240V-100V nebo 240V 100W, a taky ještě jedna s krabičkou 60W
miroja

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 11:11    Předmět: Citovat

Poznas radio-forum.cz? Ak nie, skus to tam popozerat, myslim, ze sa tam dozvies vela uzitocnych rad a skusenosti v suvislosti s resustitaciou starsej elektroniky.
105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 11:13    Předmět: Citovat

Možná se někdy podívám i tam, zatím mám tady ale dostatek pomoci Smile
105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 11:14    Předmět: Citovat

ještě to potom oblepím izolační páskou
A do toho mám teda zkusit zapojit tu mimosu, zjistit jenom jestli to svítí, a pak to ihned vypnout?
Nebo u té Dajány s tím zapínáním může být problem taky ve zdroji a mám to zkusit tam?
Mi nevím proč příjde zkusit to na té Dajáně celkem bezpečnější

(zemnící drát je zapojený, akorát na fotce nejde vidět)

4A0DEE7E-6FFF-4A78-8427-5D050B32C58D.jpg
 Komentář:
 Velikost:  282.9 kB
 Zobrazeno:  8 krát

4A0DEE7E-6FFF-4A78-8427-5D050B32C58D.jpg

miroja

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 11:43    Předmět: Citovat

105l napsal(a):
Možná se někdy podívám i tam, zatím mám tady ale dostatek pomoci Smile

Nuz, ja by som moc nevahal. Zvlast pri starsej elektronike, ktora bola dlhsie bez prudu, treba najskor merat,analyzovat a az potom zapinat do siete aj ked cez ziarovku. Tymto postupom sa da predist zbytocnym skodam....
Je tam aj jedno vlakno, ktore sa venuje konkretne typovej rade Dajana.
105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 11:52    Předmět: Citovat

miroja napsal(a):
ktora bola dlhsie bez prudu
Oni to tam v tom obchodě asi nějak opravovali, takže zapnuté to bylo, proč mi to teď ale tím pádem bouchlo, když by to vevnitř mělo být opravené netuším.

Našel jsem tam akorát něco o kanálovém voliči
warp

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 12:09    Předmět: Citovat

1. Záleží co konkrétního "bouchlo", patrně jen nějaký kondenzátor
2. Starší TV byly stavěné na napětí 220V, nyní je v síti 230V, často až 240V, tudíž některé součástky to nemusí vydržet
3. Každá TV s elektronkami nabíhá delší dobu, musí se nejprve všechny nažhavit, také až potom nabíhá VN
4. Ten rozřesený okraj obrazu bude patrně v důsledku vady nějakého kondenzátoru ve filtraci napětí, možná toho co pak bouchnul.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
fredis

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 12:21    Předmět: Citovat

Taky může sršet VN Wink Laughing .
samec

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 12:32    Předmět: Citovat

rampage napsal(a):
Jasné, že 60 ročná elektronková telka, odfotená zapnutá z inzerátu, bude fungovať vždy spoľahlivo tak, že ju nebudeš musieť rozoberať. Za socializmu, v dobe keď boli nové, nemali opravári čo žrať - tak sa málo kazili. Ešte vo vlhkom, studenom prostredí - budeš mať Full HD jak vínko.

//edit: ten inzerát podo mnou má na môj vkús málo výkričníkov a kapitálok Very Happy
Nie je to až také zlé. Všetky papierové kondenzátory, aj niektoré rezistory už niekto zmodernizoval. Ak to bol starší skúsený opravár, tak väčšinu problémov už asi vychytal.

OT:
Najlepší obraz dosiahneš, ak aj signál ladí s televízorom. Very Happy
https://www.youtube.com/watch?v=uaD1-Tmdc9k
samec

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 13:17    Předmět: Citovat

V časopise Televízia (po prevrate premenovaný na Eurotelevízia) bola pravidelne na tridsiatej strane rubrika Teleservis, kde boli prezentované rôzne návody na antény, zlučovače, rozbočovače, zosilňovače, rôzne úpravy, opravy a vylepšenia televíznych prijímačov, odpovede na otázky čitateľov ohľadom rôznych technických problémov, dokonca v roku 1991 vyšiel v rámci tejto rubriky aj návod na stavbu satelitného prijímača. Mám takmer 50 strán vytrhnutých väčšinou z ročníkov 83, 84 a 91. Víackrát sa na bastlírne vyskytol problém, ktorý bol v tej Teleservis rubrike vysvetlený/vyriešený. AJ by som tie výtržky naskenoval, ale väčšinu neviem presne datovať, z ktorého sú čísla časopisu, ani neviem, kam by som tie skeny nahral. Neviem, jak vhodné je to nahrať sem vo forme obrázkov do samostatného vlákna. Rolling Eyes
masar

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 14:01    Předmět: Citovat

Ano, v dobách, kdy jediným zdrojem informací byl TRT (viz J.Werich), jsem také vystřihoval z tohoto časopisu (měl jsem tolerantní babičku). Už koncem 60. let. Tehdy se časopis jmenoval Československá televize. Díky, pane Kožehubo.
Wink

Teleservis.png
 Komentář:
 Velikost:  141.62 kB
 Zobrazeno:  24 krát

Teleservis.png

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
105l

PříspěvekZaslal: so leden 03 2026, 15:35    Předmět: Citovat

warp napsal(a):
4. Ten rozřesený okraj obrazu bude patrně v důsledku vady nějakého kondenzátoru ve filtraci napětí, možná toho co pak bouchnul.
Ono se mi to nakonec stahovalo skoro i do klikaté čáry, dělalo to zhruba to co ta moje color 424 akorát bez zvuků (kromě toho bouchnutí kondenzátoru potom)

Večer se podívám jestli něco bouchlého neuvidím
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 3 z 6

Přejdi na: