Zaslal: ne prosinec 14 2025, 0:04 Předmět:
judeware napsal(a):
Použil jsem příkaz SAVE "M [91] ROM" CODE 0,16384 a při kontrolním načítání příkaz LOAD "" CODE 32768 (pokud počítač neohlásí tape loading error, tak uložené souhlasí s obsahem ROM).
Uložil jsem obsah ROM ještě jednou (s maximem "line in - record volume").
• [1] Načítání příkazem LOAD "" CODE 32768
• [2] Vraj je to natažené OK
• [3] Porovnávání bloků délky 16384B od adresy 0 resp. adresy 32768, program pípnul po 03:48 a žádné rozdíly nevypsal
Zaslal: ne prosinec 14 2025, 13:50 Předmět:
Je to dobré, obsah presne sedí s ROM 1991. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
Zaslal: st prosinec 31 2025, 0:20 Předmět:
Jako student jsem choulostivý nebýval. Jen orientovaný na hygienu - pokud si chtěl někdo sednout k počítači bez umytí rukou mýdlem, býval bych ho zbičoval! Razím stejnou kulturní úroveň hygieny, jako v případě čtení beletrie, či manipulace s LP. Nejíst, nepít, nesahat na předmětné zamaštěný. Teď přidávám i další bod, jsa vyškolen v ELO+. Statika je neřád!
Chilli (psáno nejen pro mixko21):
Při uvedení do chodu je na místě nejprve propojit signálovým kabelem vypnutý kazeťák (zdířku zvukovky vypnutého PC/ntb.) s Didaktikem, poté videokabel IEC -> cinch a nakonec připojit AC 230 (zobrazovač, Didaktik, mgf./PC).
O primitivních testovacích prográmcích a hře Flag už jsem psal dřív. Kvůli testu Kempstonu jsem ve .WAV sehnal ještě Manic Miner, odkaz jsem majiteli zaslal.
Nová drátařina ("MB <---> KBD") je za mnou.
[1] Kšanda LáskaKit, 40 žil, avizovaná délka 10cm. V reálu přes 11cm od plastu do plastu, takže se dá z této položky vytěžit materiál pro dvě sady propojovcích kabelů. Pochopitelně jsem se snažil, abych získal 10+11 vodičů pohromadě. Jenže začátky jsou separované v délce asi 3cm, takže když jsem odtrhl kšandu s deseti žilami a jal se ji půlit, zjistil jsem, že drátky pohromadě příliš držet nebudou, na nově vytvořených koncích je třeba separovat asi 1cm. Proto jsou drátky sólo. Žádná nežádoucí anténařina (a rušení) se nekoná, ani se nic nedotýká. Napodruhé připravím ještě kratší vodiče o délce 50mm (od konce dutinky do konce dutinky-kovu).
[2] Klávesnice zdola, dvouřadé kolíky DuPont do eL, přebytečné jsem odstraňoval ručně.
[3] Klávesnice shora, místo po pájení přečištěno (ředidlo smylo bílou barvu), přečištěné hmatníky (voda+švédská utěrka), nová LED, distanční soudek
[4] Nové kablíky (celkem 21 vodičů), vybírané s ohledem na dostupnost konkrétních plastů, z části nově lisované dutinky
Zaslal: st prosinec 31 2025, 0:44 Předmět:
[1] Opravená deska, v patici nové CPU, ošetřené diskové C, které se mohly vodivě dotýkat desky klávesnice (poblíž 21464, EPROM, vpravo a nad UCY7407). Překopaná část pro stabilizaci 12V, výměna vystřeleného C poblíž 7410, kastle zbavena mouru. Výměna vazebních (a jiných) C v okolí MC1377, přepájení "korekčních" C 47p poblíž PLA. Osazen okatý (21) hřebínek DuPont pro kablíky klávesnice.
[2] Před zakrytováním po posledních měřeních, po herním půldni.
[3] Bez poskvrny před zabalením, holé plastové kryty prošly zkraje mydlinami.
Zaslal: st prosinec 31 2025, 5:30 Předmět:
Na to prepojovane s kazeťákom pozor. V návode píšu že sa všetko prepája pri vypnutých oboch zariadeniach. A má to svoj dôvod. Vstupy ani výstupy na Didaktiku nemajú prepäťovú ochranu. LM311 na vstupe znesie maximálne 15V. Keď odmeriam potenciál zeme Didaktiku oproti napríklad PC, nameriam aj 25V striedavých. Mne sa takto odpálil vstup na jednom Didaktiku, a to som ho prepájal vypnutý. Prepojené s PC, raz signál išiel, raz nie, potom už vôbec nie. Kábel mal nalomené tienenie pri Jack konektore, takže pri pohybe sa odpájalo GND. Musel som vymeniť LM311 v Didaktiku. Ako ochranu som pridal na vstup aj výstup z Didaktiku zenerovu diódu 4V3, a oddelil od konektoru odporom 1k. _________________ Globálne otepľovanie je spôsobené masívnou zástavbou a rúbaním storočných stromov. Kamene namiesto trávy tiež prispievajú k otepľovaniu.
Zaslal: st prosinec 31 2025, 21:56 Předmět:
Taky jsem všechna "bezpečnostní pravidla" v příspěvcích zdůraznil a doufám, že se tím majitel bude řídit.
Akorát ten "Kempston" mě vypekl - joystick, který jsem si narychlo přinesl, šlapat jaksi nechtěl. Pokud nebyl zapojen, basicovské čtení z portu 31 vyplivlo hodnotu 224d (E0h), po připojení přímého konektoru s 2x šesti kontakty (odchylka od běžného Canonu, např. na tuzexovém ovladači QuickShot I, který používám s MZ-800) byla na portu hodnota nula, bez ohledu na manipulaci s pákou/tlačítky. Tak jsem se na milého Kemstona s logem Didaktik vykašlal, propojil na přímém konektoru kontakty 6A a 6B - viz schéma (manuál to nazývá "aktivací portu") a potom propojoval příslušné plošky měřící šňůrou se dvěma hroty, vždy z "1A common" na 3A, 4A, 5A (vpravo, k sobě, trigger), respektive na 4/IC6, 8/IC6 (vlevo, od sebe). Na dolní plošky není za běhu počítače rozumný přístup, takže jsem část pokusů s propojováním prováděl přímo na 74LS244. Čtení vyplivlo v klidu nulu a jinak "binárně libě znějící" hodnoty 1, 2, 4, 8, 16. Můj před lety obdržený knipl je tedy píchlý a interface v počítači je OK.
Na vyzkoušení ve hře Manic Miner pak stačilo pošimrat jen tři bity na vstupech 74LS244, program reaguje na pohyb joysticku vlevo, vpravo a stisk tl. trigger (výskok onoho Maníka).
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strana 7 z 7
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.