Vítejte na Elektro Bastlírn?
Nuke - Elektro Bastlirna
  Vytvořit účet Hlavní · Fórum · DDump · Profil · Zprávy · Hledat na fóru · Příspěvky na provoz EB

Vlákno na téma KORONAVIRUS - nutná registrace

Nuke - Elektro Bastlirna: Diskuzní fórum

FAQFAQ   HledatHledat   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

RC AM přijímač s TCA440 v pásmu 27 MHz
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11

Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
JanK3

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26 2025, 19:44    Předmět: Citovat

ok1hga napsal(a):
škoda, že jsi to ještě nepochopil . . .
musíš ten signál vysílače hodně zeslabit aby ti neovlivňoval všechny polovodivé přechody a i bez napájení . . .
odpoj anténu a vysílej jen do zátěže (umělé antény)

Bohužel Tě musím zklamat, stav, který popisuji , není způsobený tím, že mám na vysílači staženou anténu, obě předchozí verze přijímače takto bez problému fungovaly a dosud fungují. Samozřejmě pro finální sladění je optimální anténu sundat abych nemusel s vysílačem "chodit k lesu", ale obecně ten přijímač přece musí fungovat i s vysílačem v bezprostřední vzdálenosti a s plně vytaženou anténou, jinak by nešlo s modelem odstartovat, není to tak ?
Protože mám vf část přijímače již úspěšně naladěnou (tady se omlouvám - asi jsem to měl zdůraznit) nevidím důvod, aby dekodér nefungoval i v bezprostřední blízkosti vysílače s vytaženou anténou, alespoň všechny moje předchozí výtvory takto fungovaly. Problém tedy bude někde jinde.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
masar

PříspěvekZaslal: pá prosinec 26 2025, 23:23    Předmět: Citovat

Dopustil jsem se v návrhu minimálně dvou chyb.
1. LM358 nedokáže zavřít tranzistor, protože při proudu, který teče ze dvou vstupů CLK, jeho výstupní napětí je >+0.6V (viz datasheet). Lze to opravit např. přidáním odporu mezi bázi a emitor, který Ube podělí na bezpečně malou velikost (volil bych 3k3).
2. Zesílení druhého stupně (221x) je možná zbytečně velké a zesiluje se tak i rušivé pozadí. Zmenšením R15 se úměrně sníží i zesílení.
Dále je třeba se podívat na kmitočet zbytků vf rušení (ta hustá "tráva" na pinu 7 OZ) a případně toto rušení "zabít" zvětšením kapacity C13 (např.1n) popř. C15. Každý zásah kontrolovat osciloskopem.
A platí slova ok1hga i o dostatečně malé velikosti signálu vysílače. Rozhodně by se nemělo "podařit" naměřit cokoliv měřitelného na kolektoru T1 při vypnutém přijímači. Zde hraje roli také návrh napájecích a zemnících cest na dps a umístění blokovacích kapacit (je vhodné blokovat OZ přímo na napájecích pinech). Např. vedení země přes kryt MF2 není podle mne moc šťastné. Není podle mne možné naměřit na kolektoru T1 27MHz průběh takové amplitudy, tzn. přímo na C16 (!680nF!). Nemáš tam ještě něco špatně?

„Přéčinó byla chebná elektrónka E13 z našeho podniko Katóda Holomóc.“
Přepojujo se k homluvě...

-----
Ještě přikládám jinou variantu opravy spínání T1.
Wink

Oprava spínání T1.png
 Komentář:
 Velikost:  7.59 kB
 Zobrazeno:  1 krát

Oprava spínání T1.png

Naposledy upravil masar dne so prosinec 27 2025, 11:31, celkově upraveno 1 krát.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JanK3

PříspěvekZaslal: so prosinec 27 2025, 9:33    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
... umístění blokovacích kapacit (je vhodné blokovat OZ přímo na napájecích pinech). Např. vedení země přes kryt MF2 není podle mne moc šťastné.... Wink

Toho ne příliš šťastného vedení země přes kryt MF2 jsem si byl vědom, jen jsem byl při návrhu DPS líný to zkusit jinak, a to se nikdy nevyplácí... Každopádně jsem to již v počátku opravil propojkou.
Než začnu "párat a letovat" mám dotaz k tomu blokování -
1) neměl jsem k dispozici 100uF tantal, tak jsem použil 220uF tantal, ale myslel jsem , že v případě , že se jedná o blokovací kapacitu, tak Faradů není nikdy dost...
2) můžu dodatečně na piny 8 a 4 OZ připojit další tantal, řekněme 47uF, pokud by to mělo smysl...
masar

PříspěvekZaslal: so prosinec 27 2025, 9:38    Předmět: Citovat

ad1 - správně.
ad2 - zde spíše vf blokování, tzn. keramiky řádu desítek až stovek nF.
Wink
JanK3

PříspěvekZaslal: so prosinec 27 2025, 9:38    Předmět: Citovat

ok1hga napsal(a):
. . .odpoj anténu a vysílej jen do zátěže (umělé antény)

Googlil jsem, co je umělá zátěž resp. anténa, princip už je mi zhruba jasný, ale jen nevím, jak to aplikovat na můj případ - tedy co mám konkrétně připojit na výstup vysílače místo antény.
masar

PříspěvekZaslal: so prosinec 27 2025, 9:49    Předmět: Citovat

Bezindukční a bezkapacitní odpor 75Ω (popř. 50Ω), dimenzovaný na výkon vysílače.
Např. u starých pojítek VXW..(PR..) to byl šroubovací konektor s trpasličí žárovkou.
Wink
ok1hga

PříspěvekZaslal: so prosinec 27 2025, 10:54    Předmět: Citovat

JanK3 napsal(a):
tedy co mám konkrétně připojit na výstup vysílače místo antény.

klidně žárovku, která se dávala do zadního světýlka na kole . . . 6V/0,1A
ta má kolem 60ti ohmů . . . a 0,6W
to by mohlo fungovat a dostatečně to zeslabí vyzářený výkon
a do googlu si dej dummy load
JanK3

PříspěvekZaslal: so prosinec 27 2025, 11:37    Předmět: Citovat

masar napsal(a):
....přidáním odporu mezi bázi a emitor, který Ube podělí na bezpečně malou velikost (volil bych 3k3)... Wink

Tak hned první návrh přinesl významný úspěch (viz. snímek kolektoru T1 s přidaným odporem 3k3 mezi bázi a emitor).
Taky ta "tráva" z pinu č.7 OZ zmizela (viz. snímek pinu č.7 OZ, ale to spíš přičítám tomu, že jsem konečně sejmul z vysílače anténu (zatím jsem ještě nevyrobil umělou zátěž, tak to měřím s vysílačem s úplně sejmutou anténou, samozřejmě jen velmi krátkou dobu).
Zkusím ještě přidat blokovací keramický kondenzátor 100n na napájení OZ a dám vědět, jak to dopadne.
Ještě než definitivně zapájím ten Reb 3k3, má cenu s tou hodnotou hýbat nahoru nebo dolu, nebo hodnotu nechat na 3k3...

Kolektor T1 s Reb 3k3.png
 Komentář:
 Velikost:  70.42 kB
 Zobrazeno:  0 krát

Kolektor T1 s Reb 3k3.png

Pin 7 OZ LM358.png
 Komentář:
 Velikost:  80.77 kB
 Zobrazeno:  1 krát

Pin 7 OZ LM358.png

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď       Obsah fóra Diskuzní fórum Elektro Bastlírny -> Řešení problémů s různými konstrukcemi Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Strana 11 z 11

Přejdi na: