Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34926 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: st prosinec 24 2025, 21:46 Předmět:
petrfilipi napsal(a):
Pes filipes jsem nikdy neslyšel.
Ani pes. To přivezli až sousedí, když se přistěhovali z Moravy.
U nás ve VČ to byla vždy prodlužovačka, případně prodlužovák.
Prodlužovák/prodlužovačka byl vždycky jen kabel s příslušnýma JEDNODUCHÝMA koncovkama. "Pes" byla vícenásobná zásuvka - NE ROZDVOJKA. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Založen: Sep 27, 2014 Příspěvky: 750 Bydliště: Very Stupid District, hned vedle okresu Postřižiny
Zaslal: čt prosinec 25 2025, 8:35 Předmět:
Označení prodlužovačky pes se k nám bůhvíjak dostalo z angličtiny. Poprvé jsem se s ním setkal na průmyslovce, tehdy se ovšem jednalo o černé kulaté zásuvky namontované samodomo v pertinaxové škatuli na čtyřech gumových dorazech z WC prkénka. Zkušenější kolega pravil, že je to pes, protože má čtyři nožičky. Ve skutečnosti však zkratka PES znamená Power Extension Socket. Čtyřpes nebo pětipes se říká běžně, ale filipes jsem nikdy neslyšel. To byl snad nějaký pes Filipes z televizmích večerníčků.
Zaslal: čt prosinec 25 2025, 8:49 Předmět:
V jednom prostoru jsem instaloval podobné prodlužky od Legrand, otočné v připevňovací sponě, kabel má pořádný průřez...
Když, hledal bych něco podobného..
Na zdi přišroubovaný originální pružný držák za cca 30 Kč. Vícezásuvka zajištěná dvěma vázacími pásky. Funguje mi to dlouhodobě na řadě míst doma i v práci.
Název pětipes podle mého parafrázuje knížku a film My tři a pes z Pětipes. Používali jsme ten výraz dávno před masivním průnikem angličtiny do českého názvosloví.
_________________ Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
2004 Příspěvky: 20967 Bydliště: Jičín, Český ráj
Zaslal: čt prosinec 25 2025, 10:26 Předmět:
EKKAR napsal(a):
...A ty si myslíš, že pod tu montovatelnou lištu z Hillova odkazu někdo nějakej nehořlavej podklad dává, nebo že ten její vypínač snese celkovej proud, kdyby se z každý zásuvky bralo 16A? Byl by to doslova zasranej zázrak, kdyby vydržel už těch deklarovanejch 16A !!!...
Karle, jak to děláš, že dokážeš tak často šlápnout do howningu?
Přece jde o prodlužku, která se zapojí do zásuvky jištěné max. 16 A, takže nemůžeš z toho pětipsa brát 16 A z každé zásuvky. Jedině v součtu. Teda, můžeš, než se tepelná spoušť jističe ohřeje. Víme, že ani při 20 A zátěže nevypne šestnáctka jistič hned, ale s tím se musí počítat i u prodlužek.
Jistě, prodávají se 10 A prodlužky s vidlicí do 16 A zásuvky, jen v zásuvkách na konci je vlisováno 10 A. Toho si 199 zákazníků z dvou set nikdy nevšimne a klidně připojí na tu prodlužovačku troubu kombinovaného sporáku. Ale o tom jsme se tu bavili už dřív.
Ono i těch 1,5 mm² průřezu stačí jen proto, že šňůra leží volně, není ve svazku s jinými zatíženými kabely a oteplením se při délce do 3 metrů vejde i při dlouhodobě plných 16 A zátěže. Ovšem ne každý vypínač a zásuvky v koncovce, ty můžou být deklarované na 10 A, jenže, jak jsem už uvedl, to nikdo nečte.
Ať se mi to líbí, nebo ne, jako zákazník vyjdu z výrobcem, či prodejcem, deklarovaných parametrů a z návodu k montáži i použití. Když je v návodu montáž do nábytku, určitě tam také bude něco o vhodnosti montáže na hořlavé podklady. Abys nějakou nehořlavou podložkou nekazil design třeba kuchyně, buď bude koncovka prodlužky konstrukčně zajištěná tak, aby žádnou podložku nepotřebovala, nebo bude zavěšená na něčem, co zajistí vzduchovou mezeru. Za to vše si ale výrobce nechá zaplatit.
Jestli mám výhrady, nekoupím.
Jestli přesto musím, dávám si při používání takového výrobku pozor hlavně na to, k čemu jsem nějaké ty výhrady měl (například po plné zátěži si sáhnu na vytaženou vidlici, jak moc topí).
Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34926 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: čt prosinec 25 2025, 11:26 Předmět:
Celeron napsal(a):
...
Karle, Emos je pšonskej? Já bych řekl, že od jistý doby francouzskej.
Může si bejt pro mě za mě třeba bangladéžovskej - ale vozí sem PRCácký šmejdy, dovezený ze Šanghaje kontejnerovým škopkem skrz Suez (pokud ho zrovna nějakej vožralej polopirát nezablokuje) a Gibraltar do Danzigu lub Szczecina, kde se na ty lodní kontejnery vrhne banda gastarbajtrů z UA a to co v nich najdou přebalej do blistrů a krabiček s potiskem C€ ...
2Hill - Jardo, na tom vypínači je s bohorovným klidem vyznačený 16A, i když má tak oyebaný provedení, že opakovaně nevypne ani 6A ... _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.