Hradla jak kde. V nějakém jednoúčelovém bastlu klidně. Použít šuplíkové zásoby je taky dobrá cesta. Cpát to do nějaké sériově vyráběné konstrukce je v dnešní době blbost, pokud to není vyloženě nutné.
ne tak úplně. Ano, nahradit 200 hradel jedním mcu je v pořádku, ale dávat mcu tam, kde stačí pět brouků je dle mě hloupost. Už jen proto, že pokud nějaký brouk odejde, vyměním ho a jedu dál. Pokud odejde mcu je konec. Když nemám program, můžu to vyhodit celý.
U svých bastlů to neřeším, 2 pouzdra logiky = mcu. U výroby může být oser se zbytečným nahráváním softu, tam se může trocha logiky při jejích dnešních cenách vyplatit.
Zaslal: po prosinec 22 2025, 18:40 Předmět:
martinkopp napsal(a):
Jinak práci borců využívající ve větší míře AI poznáš (zatím) celkem spolehlivě. Co nefungovalo je v nové verzi opraveno, co fungovalo zas neffunguje. A tak pořád dokola
Toto dokazal Microsoft uz davno, stacili na to programatori z Indie.
Jestliže se musíš takto ptát, pak se obávám, že jsi spokojen sám se sebou. Jednou na to přijdeš a pak už se nebudeš muset ptát, ale sám budeš vědět, kde máš rezervy.
Zajímá mne to, takže asi spokojen nejsem. Nenech se prosit a prozraď nám to, vždy se rád něčemu přiučím.
Jinak práci borců využívající ve větší míře AI poznáš (zatím) celkem spolehlivě. Co nefungovalo je v nové verzi opraveno, co fungovalo zas neffunguje. A tak pořád dokola
Toto dokazal Microsoft uz davno, stacili na to programatori z Indie.
O kurwa, o těch mi ani nemluv. V Indii je za komentář v kódu snad trest smrti nebo co.
Hradla jak kde. V nějakém jednoúčelovém bastlu klidně. Použít šuplíkové zásoby je taky dobrá cesta. Cpát to do nějaké sériově vyráběné konstrukce je v dnešní době blbost, pokud to není vyloženě nutné.
ne tak úplně. Ano, nahradit 200 hradel jedním mcu je v pořádku, ale dávat mcu tam, kde stačí pět brouků je dle mě hloupost. Už jen proto, že pokud nějaký brouk odejde, vyměním ho a jedu dál. Pokud odejde mcu je konec. Když nemám program, můžu to vyhodit celý.
U svých bastlů to neřeším, 2 pouzdra logiky = mcu. U výroby může být oser se zbytečným nahráváním softu, tam se může trocha logiky při jejích dnešních cenách vyplatit.
Navíc je tu opravitelnost. Vadný logicky IO vyměním a zařízení opět frčí. Tam kde je MCU je mi nový integráč bez programu na nic.
Na druhou stranu, mcu mám vždy doma, protože u svých věcí se snažím používat co nejmíň různých typů a mám těch oblíbených zásobu. Takže přehodím mcu, nahraju soft a věc za pár minut znovu funguje. Logiku musím často objednat a čekám pár dnů než přijde.
Zaslal: po prosinec 22 2025, 19:07 Předmět:
Myslím, že se tu trochu míchá účel. Pokud zařízení navrhuji a vyrábím, je můj pohled čistě ekonomický. Pokud jsem opravář a nemám přístup k FW v programovatelných obvodech, je můj pohled zase jiný. a jako bastlíř co si něco flikuje pro zábavu nebo jako nějakou pomůcku je to zase úplně o něčem jiném.
Občas se nějaká ta glue logic hodí i k tomu mikrokontroléru. Třeba na něco, co by se sw nestihlo nebo co ten procesor jaksi neudělá, nějaké hradlování / dekódování adresy externí paměti / periferie a pod. Single gate logic v 6 nohých pouzdrech se občas vidí i v moderní elektronice.
neztrácet čas 74XXx. Snad se to na školách běžně učí v jiných zemích.
Proč tedy se stále vracet k těmto součástkám? Nakonec si občas něco ukuchtím s lampamy, ale ty také do povinné výuky mládeže nepatří.
Kde je v mém stanovisku chyba, co jsem přehlédl?
Paradoxně pro výuku je TTL v dnešní době ukázková a zadarmo. Brouci se dají pořídit za pár haléřů. Ale hlavně nemusíme řešit jejich 5V napájení. Každý má doma několik nabíječek na mobil
Dnes jsou i procesory s tou integrovanou logikou. Běžně dostupné jsou od Microchip Atmel - logika dělá rychlé funkce, jako třeba řízení střídače a cpu dělá všechno kolem.
Jinak je to o tom, jak efektivně vydělat peníze. Podívejte se třeba na srovnání IQ151 versus ZX Spectrum+. Kolik lidí to vyvíjelo a kolik na tom kdo vydělal a prodělal.
Číňan je dneska už dál. Pro jisté funkce už se za přijatelnou cenu nechá udělat zákaznický obvod v sérii od 10 000kusů. Nebo třeba renesas nabízí programovatelný kombinovaný čip analog plus logika za pár drobných. Většina zde publikovaných bastlů se do toho čipu vejde.
U těch školáků je problém někde trochu jinde. Největší problém je, že absolventa oboru hw elektronika tady v čr není nikdo moc ochotný zaplatit a dovycvičit. Logicky se ti chytřejší dají raději na programovaní, práva nebo medicínu.
Druhá věc je naprosto tragická úroveň výuky matematiky na základkách a průmyslovkách. Bez matematiky a logického myšlení to nejde.
Zaslal: po prosinec 22 2025, 19:43 Předmět:
Souhlasím, něco si postavit a bádat jak to funguje,vymyslet to ,je přínosné
Nejdřív obvody jako skládání funkcí
(Podobně funguje logo! například)
A s ohledem na elektroniku,potom lépe pochopit funkce těch tranzistorů uvnitř...
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2, 3Další
Strana 2 z 3
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.