Založen: Mar 16, 2005 Příspěvky: 34868 Bydliště: Česká Třebová, JN89FW21
Zaslal: ne prosinec 21 2025, 0:31 Předmět:
Naprosto normální situace, přetrvávající roky. V první půlce "devadesátek" jsem bydlel v RD na dědině s přípojkou 3x380V vzduchem, holýma Cu drátama. Na sousedově baráku na odbočný konzoli byl létama uvolněnej spoj "nuláku" (klema mezi sekundární větví rozvodu po vsi a právě tou odbočkou k nám). Jak zafoukal silnější vítr z určitýho směru, střecha baráku "zvedla proudnice" a tou klemou to hejbalo natolik, že nám problikávaly žárovky a restartoval se kompresor lednice (vypnul se motorek, jak to naběhlo, seplo proudový relé rozběhu atd).
Volal jsem od sousedů tehdejší VČE a žádal poslat havarijní montéry, že nám problikává proud a že to ničí ledničku, TV a prostě dělá nezdobu. Přijel v "áru" veledůležitej pán s vajglem v koutku, otevřel pojistkovou skříň, z masivního klešťáku důležitě odmotal měřicí šňůry s krokodýlkama na koncích, pocvakal přepínačem a připojil se k přívodu - aby mně a zbytku rodiny ukázal asi 2,5cm dlouhou a cca 2,5mm širokou rafičku pidiminiaturního měřáčku na tom klešťáku, která se mu na rozsahu 500V sotva klepala kolem prostředku stupničky, načež prohlásil, že tam nemáme prakticky žádný kolísání napětí, protože na jeho měřáku je to sotva vidět. A když jsem mu ukázal, co přitom dělá skleněná tenká rafika měřáku UNI 11e připojenýho do toho samýho přívodu na rozsahu 300V (padala až na značku 50V, vedle nad dveřma rozsvícená 60W žárovka viditelně zhasínala až do "tmy" = výpadky rozhodně překračovaly 0,1-0,2sekundy), tak vyplivnul vajgla na dvorek, velerozšafně si vytáhnul ze zmuchlaný krabičky další pomačkanou "klejku", zapálil si ji "rakušákem" a pak mi ukázal "záda" toho svýho klešťáku, kde měl jakousi nálepku a vítězně prones: "Ale na rozdíl od toho vašeho je ten můj ouředně cejchovanej - a podle něj tady žádný výpadky nemáte!"
A sbalil se a odjel s tím, že ještě můžem bejt rádi, že ten výjezd nenapíše jako zbytečnej a my ho nebudem muset platit. O nějaký 3 měsíce pozdějc, 30. prasince zhruba v 7 - v půl 8 večer ta větrem ucloumaná nuláková klema u sousedů upadla definitivně - a já to musel s jediným dorazivším pohotovákem řešit v mrazu -15° ve dvou chlapech na jednom na žebříku a při baterkách, s půl metrem sněhu všude kolem. Od tý doby si dávám kurwa bacha na všecky montážníky a všecko co jde po nich kontroluju radši 2x ... O elektronice a polovodičích většinou nemají ani ánung, ještě tak možná vědí, že dioda usměrňuje a tyristor spíná. _________________ Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Časy uváděny v GMT + 1 hodina Jdi na stránku Předchozí1, 2
Strana 2 z 2
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru. Nemůžete připojovat soubory k příspěvkům Můžete stahovat a prohlížet přiložené soubory
Informace na portálu Elektro bastlírny jsou prezentovány za účelem vzdělání čtenářů a rozšíření zájmu o elektroniku. Autoři článků na serveru neberou žádnou zodpovědnost za škody vzniklé těmito zapojeními. Rovněž neberou žádnou odpovědnost za případnou újmu na zdraví vzniklou úrazem elektrickým proudem. Autoři a správci těchto stránek nepřejímají záruku za správnost zveřejněných materiálů. Předkládané informace a zapojení jsou zveřejněny bez ohledu na případné patenty třetích osob. Nároky na odškodnění na základě změn, chyb nebo vynechání jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků. Uvedením nejsou zpochybněna z toho vyplývající vlastnická práva. Použití konstrukcí v rozporu se zákonem je přísně zakázáno. Vzhledem k tomu, že původ předkládaných materiálů nelze žádným způsobem dohledat, nelze je použít pro komerční účely! Tento nekomerční server nemá z uvedených zapojení či konstrukcí žádný zisk. Nezodpovídáme za pravost předkládaných materiálů třetími osobami a jejich původ. V případě, že zjistíte porušení autorského práva či jiné nesrovnalosti, kontaktujte administrátory na diskuzním fóru EB.